VIDEO – 100 de ani de realizări în IT – La mulți ani România

Salutare și La Mulți Ani tuturor! Astăzi este ziua noastră, și cred că măcar odată trebuie să lași deoparte supărările și să te bucuri că ești român. Poate nu ești cel mai patriot dintre patrioți, poate te apasă alte gânduri, la fel ca pe 1 din 3 români, încuie-le în seif pentru 24 de ore și hai să ne gândim puțin la câte lucruri frumoase avem!

Știi cum îți spuneau părinții, bunicii, și mai ales profesoara de geografie: Țara noastră are toate cele patru anotimpuri și toate formele de relief posibile. În doar câteva ore, poți ajunge de la marea neagră la vârful Moldoveanu la 2544 metri altitudine. E frumos, dar și mai frumoși sunt oamenii care s-au născut aici și au realizat lucruri frumoase.

Dacă nu ați văzut deja, Marian se laudă cu românii din industria auto. Dă-mi voie să îți spun eu despre cei care fac cu adevărat bani, cei din industria IT.

Pe partea de programare probabil știi că mii, chiar zeci de mii de români sunt plecați peste hotare și lucrează în toate companiile mari. De la Facebook, la Google, la Microsoft sau chiar Apple, limba română se vorbește peste tot în lume. Cine se întreabă de ce avem atât de multe minți luminate la noi în țară, răspunsul este simplu, pragmatismul. Orice om își dorește o carieră de viitor, iar după căderea comunismului mulți dintre tinerii absolvenți au avut de ales. O carieră ”clasică” de inginer, medic sau profesor, care să le aducă 500 de euro pe lună după mulți ani de experiență, asta după ce au tocit mai bine de șase ani băncile facultății? Sau o carieră într-un domeniu destul de proaspăt, în care salariul pornea de la 500 de euro pentru un junior dezghețat, care a urmat niște cursuri sau a citit multe cărți în format PDF, de pe internet?

Ne-a mai ajutat și faptul că noi am sărit câțiva pași în evoluția tehnologică a internetului. Am dat skip foarte repede la modem-uri, ADSL și alte soluții lente de internet și ne-am apucat să ne facem rețele proprii prin cablu de rețea sau chiar fibră. Internetul ieftin, disponibil aproape oriunde și oricând și la viteză mare ne-a ajutat și ne ajută în continuare să învățăm mult mai repede. Pune-l și pe acesta pe lista de realizări.

Dacă totuși te întrebi încă ce se produce la noi în țară, nu prea multe la nivel de hardware. Dar sunt de admirat și companiile mici care importă telefoane și aplică brand-ul pe ele, oferă garanția obligatorie de doi ani, și ajută astfel să scadă prețurile la smartphone-uri pentru toată lumea. Crezi că Samsung, HTC sau Sony nu cunosc aceste lucruri? Crezi că ei nu știu că iHunt, Allview, e-Boda, PNI și alții sunt cei care îi forțează să mai scadă marja de profit pentru că nu vor putea concura cu telefoanele lor, cel puțin nu ca preț? Și ei merită o plecăciune pentru acest lucru.

Există totuși oameni care au încercat și au reușit să producă hardware la nivel național. Andrei Pitiș stă la baza lui Vector watch, un gadget foarte îndrăgit care a ajuns de ceva vreme la FitBit unde Andrei gestionează încă o mulțime de lucruri pentru România și regiunile apropiate. Vector Watch este încă unul dintre cele mai dorite smartwatch-uri și cred că înțelegi și de ce. Uită-te la el cât de frumos este, și ține minte că ținea bateria aproape o lună.

La capitolul design și tehnologie îl mai avem și pe Antonio Meze cu Meze Audio. E doar o companie globală cu sediul în Baia Mare care reușeșe să concureze la calitatea sunetului și să depășească la nivel de design pe aproape toți producătorii mari de căști. Fie ele mici, sau mari. Și au început abia în 2009.

De George Haber ai auzit? Probabil că da, dacă ne urmărești de mai de mult. Am avut ocazia să îl avem la noi în studio pentru o mini serie care cere deja o continuare. George Haber s-a născut în Oradea și a stat la baza companiei CompCore, și crea tehnologie pentru a putea rula filmele DVD pe computer. Asta era prin anii 90, apoii a înființat o companie de grafică, GigaPixel care a ajuns la 3DFX, pe care ulterior a cumpărat-o Nvidia. Tocmai pentru partea de grafică de la GigaPixel. Să mai spun că el a pus și bazele companiei CrestaTech, de la care ai avut probabil primul tuner TV și Radio pentru laptop?

Ajungem imediat și la giganții mai proaspeți din industrie, după ce îți aduc aminte că Daniela Rus este numele directoarei laboratorului de Inteligență Artificială și Știință Computerizată de la MIT și este implicată de multă vreme în viitorul mașinilor autonome. Practic ea se asigură că acestea vor respecta regulile impuse tuturor participanților la trafic, în cazul de față roboții cu inteligență artificială care vor conduce acele mașini autonome.

Live Rail este o companie de software din SanFrancisco care a fost cumpărată de Facebook în 2014 pentru o sumă modică de: peste 500 de milioane de dolari. O companie românească înființată de Andrei Dunca și Sergiu Biriș, în 2007, și este compania ce a pus bazele monetizării conținutului video. Mai ales pe Facebook.

De UiPath ai auzit? Tot la noi este construită, de către români. Daniel Dineș și Marius Tîrcă. Tot o companie de software care dezvoltă o platformă de automatizare pentru roboți și pentru inteligență artificială. Au sedii în toată lumea și lucrează cu mulți dintre cei mai mari producători de orice din lume.

Așadar, te-am convins? Mai ești supărat și posomorât că la noi în țară nu se poate face nimic? Eu nu cred asta, deloc. Nu am dat niciodată vina pe țară, mai ales de când există internetul. Bine, eram oricum tânăr când am avut acces la prima adresă de mail, și până la vârsta aia mă interesa mai mult colectivul de prieteni și familia.

Concluzia cea mai simplă este, uite că se poate. Mulți pot face ceva măreț, atât ca impact social cât și financiar dacă asta îți dorești. Trebuie doar să începi! Nu există moment mai potrivit ca acum. Caută cursuri pe internet, caută să te informezi și să începi ceva. Acum, cât mai ai energie și voință.

Apropo de asta, îți las mai jos un link cu cele mai gratuite cursuri posibile. Trebuie doar să știi limba engleză. Și aceea se învață repede cu Duolingo.

Cursuri gratuite de la toate universitățile mari din lume!