Veliko Tarnovo – un colț de rai bulgăresc

Într-o zi neasteptat de însorită ne-am hotărât să facem un drum până la Ruse, în Bulgaria. Cunoscut mai degrabă ca Русе pentru localnici, acest oraș a fost denumit “mica Vienă”, alături de alte câteva orașe europene, datorită arhitecturii asemănătoare capitalei Austriei. Dar după o întâlnire total neprevăzută cu Chef Dexter la chioșcul de vignete de la bulgari, ne vedem convinși să mergem la Veliko Tarnovo.

De la Ruse sunt aproximativ 90 de km, la care s-au mai adăugat câțiva datorită unei rute ocolitoare cauzată de lucrări de reparație la drumul principal. Am ajuns la destinație lihniți, însă toate acestea au fost uitate când am dat peste frumusețea orășelului Veliko Tarnovo, ce a fost odată capitala celui de-al doilea imperiu bulgar și una dintre cele mai vechi așezări. Unele descoperiri ar estima o vechime de peste 7000 de ani.

Partea veche a orașului este cocoțată pe trei dealuri printre care se prelinge râul Yantra, casele fiind presărate în scări, stând parcă una peste alta. Noi nu ne-am putut abține să nu o luăm pe fiecare străduță în sus sau în jos, descoperind astfel foarte multe locuri drăguțe, retrase și cu un iz aparte. Magazinele din centru sunt preponderent cu obiecte de artizanat. Noi recomandăm “Samovodska Charshia” sau “Georgi Rakovski”, o stradă cu meșteșugari a cărei tradiție datează din secolul al XIX lea.

Când am fost doborâți de foame, i-am urmat sfatul lui Dexter și ne-am oprit la restaurantul Shtastliveca unde, pe lângă o masă delicioasă și accesibilă, am avut parte și de o priveliște de neuitat. Desertul am decis totuși să-l luăm de la chioșcul de înghețată, unde a trebuit să stăm la coadă după un grup de români nehotărâți în privința aromelor. Nu i-am putut judeca. Și noi am avut aceeași problemă.

Fortăreața de pe dealul Tsarevets este cu adevărat impresionantă, ruinele rămase dându-ne o idee despre cât de vastă era casa regală din vremea ei de glorie. Din depărtare încă se vede Catedrala Patriarhală la care nu am putut ajunge fiind constrânși de timp. Sau poate ați fost voi și doriți să ne împărtășiți câte ceva?

Pentru noi a fost o vizită neplanificată de o zi, și probabil ar fi fost de ajuns dacă nu am fi fost nevoiți să ocolim. Așadar… trebuie să revenim.

La final, câteva lucruri de care ar trebui să țineți cont, dacă mergeți cu mașina. Pe tot teritoriul Bulgariei aveți nevoie de vignetă, chiar dacă mergeți până la Ruse. Taxa de pod peste Dunăre se plătește și la dus, și la întors. Iar când vă întoarceți, vecinii bulgari acceptă plata doar în euro sau leva. Asigurați-vă că aveți o hartă sau navigație pentru Bulgaria deoarece majoritatea denumirilor sunt în chirilic. Și aveți mare grijă la gropi…

veliko-tarnovo01

veliko-tarnovo02

veliko-tarnovo03

veliko-tarnovo04

veliko-tarnovo05

veliko-tarnovo06

veliko-tarnovo07

veliko-tarnovo08

veliko-tarnovo09

veliko-tarnovo10

veliko-tarnovo11

veliko-tarnovo12

veliko-tarnovo13

veliko-tarnovo14