Un spațiu și mai multe stiluri, rețetă pentru armonie vizuală

Până acum, am vorbit în articole separate despre diferitele stiluri pe care le-ai putea aborda la amenajarea locuinţei tale, iar azi a venit timpul să trecem la un alt nivel. Mi se pare oportun să ne gândim cum poți obţine un mix interesant şi atemporal din combinarea elementelor care le aparțin unor stiluri diferite. Poate că atunci când te gândeşti la o pluralitate de limbaje decorative într-un singur spaţiu îţi imaginezi o atmosferă sufocantă şi dezordonată. În realitate, aceste combinaţii nu doar că se poartă, ci sunt foarte practice şi dau o notă profund personală decorului.

O combinaţie reuşită de stiluri poate să creeze o amosferă unică şi o imagine foarte dinamică, care să reflecte toate laturile personalităţii tale. De fapt, în ultimul timp, mulţi designeri au renunţat la puritatea stilistică tocmai datorită faptului că amenajările rezultate păreau impersonale şi neprietenoase, ca desprinse dintr-un muzeu. Bineînţeles, nu e recomandabil să faci un talmeș-balmeș vizual, însă dacă respecţi câteva direcţii simple, poţi obtine ceva deosebit şi elegant.

Alege un stil dominant şi unul secundar

Este destul de greu să combini elemente foarte diferite, pentru că mereu există riscul să creezi o atmosferă confuză. Pentru succes, strategia ideală este să alegi un stil principal, în care să se încadreze majoritatea pieselor folosite, şi câteva obiecte care să poarte amprenta unui alt stil. Acesta din urmă are doar menirea să condimenteze atmosfera. De exemplu, poate tu crezi că stilul minimalist ți se potrivește cel mai bine, datorită liniilor curate şi formelor moderne. Dar spațiul ar putea căpăta mai multă viață dacă adaugi câteva accesorii de inspiraţie clasicistă.

Respectă o schemă de culori

E foarte uşor să te ia valul, să exagerezi şi să rezulte din entuziasmul tău altfel onest un haos pe care să nu ştii cum să îl gestionezi. Pentru a fi in siguranţă, stabileşte încă de la început ce culori vrei să foloseşti şi nu te abate de la ele atunci când începi să accesorizezi. Poţi opta pentru nuanţe sau texturi diferite, dar încearcă să limitezi numărul de culori prezent în acelaşi spaţiu. Dacă totul este alb-negru, poţi adaugă câteva accesorii textile în diferite nuanţe sau cu printuri vesele. Sau poate chiar obiecte cu finish metalic.

Proporţii şi linii asemănătoare

Alăturarea unor obiecte de mobilier diferite poate naşte senzaţia unui spaţiu dinamic şi prietenos, însă trebuie să studiezi cu atenţie proporţiile şi designul acestor piese. Dacă vrei să creezi un loc de relaxare interesant, compus dintr-o canapea şi mai multe fotolii diferite, trebuie ca toate aceste piese de mobilier să aibă aceeaşi înalţime şi aproximativ aceleaşi proporţii, chiar dacă ele sunt stilistic diferite. O compoziţie obținută din elemente cu gen proxim evident și cu diferențe specifice la nivel de nuanță înseamnă stabilitate, echilibru și eleganță.

Începe cu mobila şi elaborează

Cel mai logic pas este să începi cu mobilarea spaţiului, iar apoi să defineşti spaţiul şi să decizi amenajarea. Dacă ai ales deja ce stil ai vrea să predomine, cel mai sigur este să alegi mobilier care se încadrează în acest limbaj. Odată pus fundamentul, începi să completezi atmosfera cu accesorii şi textile din stilul secundar. Poţi combina şi piese de mobilier din stiluri diferite, însă respectă echilbrul dintre stilul dominant și stilul secundar pentru a obţine o amenajare coerentă.

Este mai greu să combini şi să adaptezi stiluri diferite, dar amenajarea rezultată te va încânta şi va crea o relație mult mai personală, mai prietenoasă şi mai caldă între tine și locuința ta. Trebuie să decizi încă de la început ce stil ţi se potriveşte cel mai bine, iar când introduci un alt stil în ecuație trebuie să alegi chibzuit și să cauți unul care te atrage şi care crezi că-ți va sublinia cel mai bine personalitatea.