Stilul Boho – Locuinţa bărbaților cu spirit liber

Dacă ar fi să descriu stilul boho într-un singur cuvânt, care să explice perfect filosofia centrală a acestui curent, probabil că aș folosi „amalgam”. Acest mod de a decora şi de a trăi a fost inspirat de firile creative şi de „ordinea dezordonată” care sălășluiește în mintea unui artist, adică o personalitate cu viața dominată de culoare, inspiraţie şi libertate. Atmosfera boemă se creează prin împletirea perfectă a mai multor stiluri, a mai multor culori şi printuri, pentru a da naştere unui spaţiu personal, cald și liber, care să te inspire în tot ceea ce faci.

Stilul boho ţi se va potrivi perfect dacă ai valenţe artistice şi dacă vrei ca tot ceea ce te înconjoară să îţi sporească spiritul creativ. Totuşi, dacă eşti o persoană riguroasă, care adoră ordinea şi disciplina, s-ar putea ca acest stil să fie cam mult. Poti prelua însă în locuinţa ta mici accente inspirate de acest amalgam. Cât zici că tolerezi.

Un mélange armonios

Atmosfera boemă este conturată cu ajutorul unor combinaţii interesante, create din piese, stiluri, printuri şi culori diferite. De aceea, stilul boho este perfect pentru cei care nu se identifică doar cu un stil, ci cu mai multe, şi care îşi doresc să încorporeze în locuinţă câte puţin din fiecare. În funcţie de personalitatea ta şi de efectul pe care vrei să îl obţii, poţi merge all in, adică să combini din toate, sau mai light şi să te joci doar cu unele tipuri de printuri sau cu unele culori şi nuanţe. Poţi contura o atmosferă boho dacă alături obiecte care le aparţin mai multor stiluri, dar trebuie să ai grijă ca elementele să se potrivească între ele.

Textile vesele în stilul boho

stilul boho

Într-un spaţiu cu mobilier minimalist, adaugă perne brodate, perdele, draperii şi pături cu printuri colorate, de inspiraţie etno sau orientală. Dacă vrei ca locul să fie şi mai primitor, nu renunţa la covoare, ba dimpotrivă. Optează pentru covoare cu modele interesante, inspirate de broderiile indiene, arabeşti sau scandinave, pe care le poţi întâlni în acelaşi spaţiu. Orice obiect textil cu broderie, mărgele sau print artistic este binevenit, însă limitează-te la o schemă de culori bine definite.

Accesorii diverse şi din abundenţă

Vibe-ul boho-chic este dat de prezenţa unor accesorii bine alese şi de diversitatea lor. Una dintre combinaţiile mele preferate este cea compusă din oglinzi cu forme şi stiluri diferite, care să transforme peretele într-o adevărată operă de artă. Rafturile pline de cărţi cu coperţi colorate şi design interesant pot participa în crearea unui spaţiu boem şi prietenos. Pe lângă cărţi, poţi pune şi câteva vaze, boluri şi figurine cu design neortodox, alese în concordanţă cu stilurile pe care vrei să le împleteşti. Pentru a spori atmosfera artistică, optează pentru lucruri unicat, lucrate manual sau luate din diverse buticuri şi anticariate.

Puţin vechi, puţin verde, multă personalitate

stilul boho

Ideea din spatele acestui trend este să creeze un spaţiu prietenos, confortabil şi plin de personalitate. Pentru o tuşă interesantă şi pentru a obţine o atmosferă cu adevărat specială, alege obiecte decorative din anticariate. Iar patina şi faptul că decorațiunile tale sunt unicat sporesc farmecul în mod exponențial. Aerul boem al spaţiului mai poate fi amplificat şi personalizat cu ajutorul plantelor. Alege plantele curgătoare, cu frunze verzi, şi pune-le în ghivece din ceramică, cu aspect antichizat.
Stilul boho este unul dintre curentele preferate ale designerilor de foarte mulţi ani şi pe bună dreptate. Un interior cu valenţe boeme este atemporal, exprimă personalitatea proprietarului şi se poate realiza cu costuri minime. Tot ce trebuie să faci pentru a aduce personalitate interiorului este să îţi asculţi instinctele şi să faci combinaţii cât mai reuşite din stilurile şi din obiectele preferate.