Rom, tutun și mașini vechi – Viciile Cubei

Ați observat cӑ cele mai frumoase destinații turistice ale lumii sunt departe de țara noastră? Chiar fӑceam un sondaj ȋn rȃndul tinerilor zilele trecute ale celor mai dorite locuri de vacanțӑ și surprinzӑtor a fost sӑ aflu cӑ nu Maldive sunt pe primul loc ȋn top, ci Cuba. Multe ore de zbor pȃnӑ acolo, este adevӑrat, ȋnsӑ hai sӑ ne gȃndim puțin la vechea Cuba: cu clӑdiri și mașini retro, oameni fericiți cu muzica lor latino cȃntatӑ la orice colț de stradӑ, alӑturi de o sticlӑ de rom și un pachet de trabucuri.

Capitala Cubei este Havana, un oraș vechi extrem pe populat de turiști de prin toatӑ lumea care reușește sӑ creeze o atmosferӑ de cinema. Versurile și ritmul melodiilor specifice rӑsunӑ pe strӑduțele ȋnguste ce adӑpostesc cafenele rustice.

Havana-1-Vogue-28Oct15-Rex_b

Santa Clara este un oraș cu case zdruncinate de anii ce au trecut peste ele, lipsite de arhitecturӑ, strӑzi prӑfuite pe care se zӑresc printre mașinile vechi și una-douӑ cӑruțe trase de cai. Cӑruțe, nu trӑsuri! Numele de Santa Barbara este rӑsunӑtor din prisma faptului cӑ a fost cucerit de Che Guevara ȋn timpul revoluției. Acest loc chiar gӑzduiește mormȃntul lui Che Guevara dar și alte muzee-mausoleu ȋn incinta cӑrora se intrӑ ȋn deplinӑ silențiozitate și fӑrӑ nici un fel de accesoriu. Dacӑ doriți sӑ vizitați mausoleul asigurați-vӑ cӑ lӑsați bagajele ȋn mașinӑ sau i le incredințați unui prieten preț de cȃteva minute.

old-timer-873129_1920

Un alt oraș cubanez, dar extrem de mic, este Varadero, pe care ȋl puteți vizita ȋn totalitate ȋn cȃteva ore. Așasar, harta ȋn mȃini și puteți ȋncepe sӑ strӑbateți (la picior) cea mai turisticӑ zonӑ a țӑrii și deținӑtoarea plajelor cu nisip fin și ape turcoaz. De-a lungul malului veți descoperi mai multe soiuri de scoici ciudate, meduze albastre sau «sand crabs». Tot aici veți ȋntȃlni la tot pasul pe plajӑ comercianți care vând tot felul de lucruri lucrate manual: de la mărgele și suveniruri pȃnӑ la textile. Ce este interesant? Puteți achiziționa aceste obiecte nu numai prin cumpӑrare, ci și printr-un troc. Așadar, dacӑ doriți sӑ schimbați un obiect vestimentar personal cu un altul nou, sunteți bine-servit.

last-minute-varadero

Deși sistemul din Cuba este unul comunist, cubanezii sunt destul de degajați și pritenoși cu turiștii. Dacӑ ați dori sӑ știți cum ar fi arӑtat și țara noastrӑ dacӑ ar fi rӑmas ȋn «era comunismului», vӑ invit la o escapadӑ ȋn acest ținut de vis.

Ce este haios este faptul cӑ mașinile lor (vechi) sunt mult mai bune și aratӑ mult mai bine decȃt cele noi ale noastre. Moda asta retro m-a fascinat ȋntotdeauna!