Trenduri în tehnologie pentru 2015, la ce putem să ne așteptăm

La fiecare început de an ne uităm înapoi și încercăm să realizăm mai mult decât am făcut în anul anterior. Mulți dintre noi fac acest lucru și la final de an, un fel de sumă a lucrurilor bune care ni s-au întâmplat, experiențe pe care vrem să le repetăm și să le îmbunătățim anul ce vine. Când vine vorba de tehnologie, aici suntem doar spectatori, însă la fel ca în orice domeniu experiența ne spune câteva lucruri interesante despre ce se este posibil să se întâmple în acest an.

Internet mobil mai ieftin și mai rapid

InternetDacă ne uităm puțin în jurul nostru, avem acces la internet mai rapid și mai ieftin decât Franța, Germania sau Austria și implicit Statele Unite. Unul dintre motivele acestei ascensiuni a fost concurența între multe companii de internet create de la zero și incapacitatea Romtelecom, singura companie care avea deja o rețea de telefonie fixă, să livreze și servicii decente de internet. O piață mobilă activă cu mai mult de 2 operatori a dus și ea la creșterea vitezei de acces la internet. În 2014 4G-ul era la putere iar anul acesta deja se pune accentul pe 4G+, soluție care dublează viteza de acces la internet.

Vom avea așadar soluții mai rapide de acces la internet pe mobil decât cel instalat acasă sau la birou. Prin comparație, tehnologia 4G funcționează cu 150 Mbps iar 4G+ cu 300 Mbps. Mă refer aici la cea existentă la noi în țară nu la nivel teoretic în laboratoarele cercetătorilor. Așadar, o viteză de 300 Mbps e implicit mai mare decât cei 100-200 Mbps pe care îi aduce operatorul terestru, prin fibră optică, în casele noastre. Desigur, aici există o limită de trafic însă și ea a fost ridicată destul de mult. Există opțiuni de internet cu 25 GB trafic la 25 de Euro pe abonament la Orange iar pentru 14 Euro poți obține chiar 9 GB de trafic de date pe o cartelă preplătită la Vodafone. Odată cu creșterea vitezei vom vedea astfel și o scădere a prețurilor pe cantitatea de trafic consumat. Imaginea din stânga reprezintă testul de viteză pe un telefon 4G+ sau LTE-A, în rețeaua Orange, la Piața Victoriei în București.

Stabilizarea Optică pentru Smartphone

LG-G3-StabilizareDe ce avem nevoie de stabilizare optică pe un telefon? Având în vedere că cele mai recente modele au capabilități de filmare și fotografiere apropiate de cea a unui aparat foto, și aici mă refer la rezoluție, elementul care lipsește este stabilizarea obiectivului în timpul înregistrării. Această opțiune este prezentă și în telefoane mai vechi cum este Lumia 920 dar o regăsim din ce în ce mai des pe terminalele noi cum este Galaxy S5, Galaxy Note 4, iPhone 6 Plus și LG G3.

În ceea ce privește aspectul fotografiilor, stabilizarea optică ajută la capturarea mai rapidă a unei imagini, implicit la focalizarea mai rapidă și mai corectă precum și la obținerea unor imagini mai bune în condiții de iluminare scăzută. La filmare vom obține un clip mai fluid care nu mai dă dureri de cap celor care îl vizionează. Ne așteptăm așadar ca această funcție să devină obligatorie pentru smartphone-urile de top lansate pe parcursul acestui an, și de ce nu, cel puțin opțională pentru cele mainstream.

Autonomie mai mare

Sony-Xperia-Z3-AutonomieÎn 2014 s-a pus accentul pe cât de subțire este un smartphone. Producătorii erau angajați într-o competiție pentru această caracteristică și cel puțin odată pe lună apărea unul care se declara cel mai subțire din lume. Dar totuși, avem nevoie de un smartphone de 5 mm grosime? Sunt sigur că nu, mai ales că la aceste dimensiuni devine mult mai fragil și se mai și îndoaie dacă e din aluminiu. Trend-ul pentru 2015 va fi goana după autonomie.

Sperăm că producătorii au înțeles din experimentele făcute că utilizatorul de rând preferă un telefon de 10 mm dacă asta înseamnă că va trebui să îl încarce o dată la 2 zile și nu o dată la 6 ore. Până la urmă la ce ne folosește puterea de calcul și display-ul extravagant al unui smartphone dacă pentru a termina de citit un articol ca acesta sau a avansa la următorul nivel în jocul preferat trebuie să alergăm după o priză. Telefonul mobil trebuie să fie mobil. Nu mă uit înapoi și nu compar autonomia unui Nokia 1100 cu cea a lui Xperia Z3, cel din urmă îmi poate oferi mult mai mult decât un apel telefonic și zeci de ore de Snake II.

Senzori de Fitness peste tot

Galaxy-S5-PulsDomeniul dispozitivelor purtabile care pot măsura pulsul, calcula caloriile și monitoriza somnul este în continuă creștere. Brățări inteligente, ceasuri cu Android, ceasuri fără Android, telefoane, obiecte de îmbrăcăminte, bijuterii, toate au fost folosite până acum pentru a ne măsura semnele vitale. Ce folosință reală au ele însă dacă nu funcționează într-un ecosistem ce are un scop bine definit? Pentru pasionații de sporturi este interesant desigur să își monitorizeze antrenamentul însă pentru restul lumii sunt doar așa pentru distracție.

Cel mai probabil acest an vom vedea unele dintre aceste dispozitive interconectate virtual și cu medici, mai ales în cazul unei brățări de exemplu, dispozitiv care se află la mâna noastră în permanență. Acești senzori de monitorizare a funcțiilor vitale vor primi un scop mai ”înalt” pe parcursul acestui an, când producătorii de astfel de gadget-uri vor începe să comunice mai mult aceste valori într-o bază de date comună.

Televizoare mai ieftine

LG-4k-84-inch-UHDTVAm ajuns la momentul în care un televizor de 82 cm are un preț mai mic de 1000 Lei, și aici vorbim de unul de marcă nu orice chinezărie pe care o găsim pe rafturile unui hypermarket. Televizoarele se vor ieftini și mai mult în 2015 și asta tot din cauza presiunii pe care o exercită tehnologia nouă, mai exact 4K-ul care este acum ”la modă”. Chiar și prețurile acestora au scăzut monumental, dacă la începutul anului un televizor de aproximativ 100cm cu rezoluție 4K (UHD) era undeva la 1200-1500 Euro, acum prețul lui se află pe la valoarea de 500-600 Euro, în traducere mai puțin de 3000 Lei.

Există nave spațiale și în acest domeniu, la diagonale de 85 de inci cu prețuri de peste 20.000 Lei sau 20.000 de Euro, însă știm bine că acelea au un singur scop, acela de a atrage atenția consumatorului asupra brand-ului respectiv. Așadar, anul acesta este foarte probabil ca 4K-ul să ajungă chiar la nivelul mainstream din punct de vedere al prețului.

La fel se va întâmpla și cu monitoarele cu această rezoluție. Dacă acum prețul lor este de aproximativ 3000 Lei pentru unul de 28 de inci, la finalul anului sunt toate șansele să găsim modele similare la sub 2000 lei.

Acestea sunt așadar domeniile în care producătorii se vor întrece pe parcursul acestui an. Chiar dacă avem informații noi de la CES 2015, experiența ne spune că acele dispozitive interesante prezentate acolo se vor transforma în trend-uri abia peste 1-2 ani. Voi ce părere aveți de cele prezentate mai sus? Credeți că mai sunt și alte tehnologii care vor vedea o adopție la scară largă pe parcursul acestui an?