Trei trenduri decorative pe care să le pui în aplicare anul acesta

Odată cu venirea lui 2019 specialiştii aruncă un ochi asupra trendurilor decorative din anul ce abia s-a încheiat şi decid ce ar trebui păstrat dar şi ce alte stiluri ţi-ar putea înfrumuseţa locuinţa. Bineînţeles, stilurile clasice vor rămâne mereu, sub o formă sau alta, însă unele care şi-au consumat deja popularitatea, vor rămâne în 2018 sau se vor transforma în ceva mai trendy şi mai potrivit pentru contextul actual. Vestea bună este că numitorul comun al trendurilor ce vor domina domeniul designului interior este faptul că ele sunt mai uşor de pus în practică, mai adaptabile, orientate puţin mai mult către funcţiune şi către natură.

Sustenabilitate: Cantitate redusă, calitate sporită

Trei trenduri decorative

Deja de câţiva ani, specialiştii ne atenţionează să ne îndreptăm atenţia spre piese de calitate, şi să nu mai investim în nimicuri, indiferent de cât de fermecatoare pot fi. “Sustenabilitate” devine un cuvânt cheie în noile creaţii, accentul punându-se pe piesele din materile de calitate, cu un design aparte şi o durată de viaţă îndelungată. 

Cum poţi pune în practică acest trend? Simplu. Dacă te gândeşti să îţi reamenajezi casa, caută obiecte de mobilier şi decor cu un design simplu, dar deosebit şi elegant, şi investeşte în calitatea execuţiei, materialelor şi a designului. În acelaşi timp, renunţă la a mai cumpăra piese mass market, care se vor demoda rapid, sau se vor strica şi evită să mai arunci banii pe diverse accesorii plasticoase şi cu look în trend doar o zi.

Biofilia – natura mai aproape

Într-o societate dominată de gadgeturi şi evoluţia rapidă a tehnologiei, o întoarcere la natură poate părea imposibilă, însă ţi-ar putea schimba viaţa în bine. Omul a fost creat pentru a trăi în comuniune cu natura, iar dacă ai aduce puţină viaţă vegetală, într-o formă sau alta, în casa ta, te vei simţi mai plin de energie, mai relaxat şi mai sănătos. 

Cum poţi pune în aplicare acest trend? Din fericire, nimic nu e mai simplu. Dacă ai în plan o reamenajare completă a locuinţei, optează pentru parchet şi mobilier din lemn masiv, fapt ce ar merge mână în mână şi cu conceptul de sustenabilitate, şi chiar pentru tapet din materiale organice, cu printuri vegetale. Însă dacă vrei doar să îţi împrospătezi spaţiul, alege accesorii textile, ca draperii, perdele sau aşternuturi din fibre naturale şi fă rost şi de câteva plante care nu au nevoie de multă atenţie, cum sunt ficuşii, orhideele sau ferigile.

De la minimalism, la ornamental

Minimalismul, cu nuanţele sale neutre şi designul auster, a fost rege timp de mulţi ani, însă pentru că mulţi specialişti s-au plâns de caracterul impersonal al acestui curent, anul 2019 este momentul în care vom vedea şi piese mai ornamentale. Culorile neutre şi printurile simple sunt înlocuite de nuanţe puternice, ca cele ale pietrelor preţioase, iar printurile capătă designuri şi modele mai complicate şi mai picturale. Vom vedea tot mai multe combinaţii de culori intense, linii curbe şi accente decorative, în defavoarea griurilor, designului doar cu linii drepte şi a combinaţiilor monocrom.

Cum poţi pune în aplicare acest trend? La prima vedere, numai a veste bună nu îţi sună, pentru că tu ai locuinţa gândită într-un stil minimalist şi te gândeşti cu groază că trebuie să schimbi totul. Nimic mai greşit. Consideră amenajarea minimalistă ca fiind un fond, pe care îl poţi îmbogăţi aşa cum îţi place. Creează un accent vopsind un perete într-o culoare puternică, cum ar fi smaraldul sau rubiniul, sau cumpără o singură piesă de mobilier cu influenţe baroce sau clasiciste pentru un plus de farmec. Apelează şi la accesorii pentru a da mai multă personalitate şi optează pentru rame în culori interesante sau pentru textile cu printuri creative şi combinaţii speciale de culori.

Anul 2019 vine cu trenduri fermecătoare, dar şi extrem de practice, iar cea mai bună parte este faptul că ele pot fi puse în practică cu multă uşurinţă şi cu investiţii minime. Noile trenduri pun mai mult accent pe funcţiune, dar şi pe nota personală care trebuie să existe într-o locuinţă.