Trei motive ca să faci asigurare obligatorie de locuință

Primul motiv ar fi, evident, că polița e obligatorie, așa cum scrie și în titlu, și în lege. Dacă nu te conformezi, te așteaptă vremuri grele și consecințe nu tocmai dintre cele mai plăcute. Dar, dacă-ți închei polița aia, așa cum și trebuie, există o serie de beneficii greu de trecut cu vederea.

Asigurarea obligatorie a locuinței a apărut la noi în 2009. Au trecut 7 ani de atunci, însă în prezent sunt asigurate doar 1.72 de milioane de locuințe din totalul de 8 milioane existente. Cu alte cuvinte, doar 21% dintre locuințele din România au o asigurare, chiar dacă polița obligatorie este, prin definiție, obligatorie.

Una dintre explicații este că nimeni nu i-a amendat până acum pe proprietarii care nu și-au încheiat asigurări obligatorii. Asta, deși legea prevede sancțiuni cuprinse între 100 și 500 de lei. A doua explicație este că românii nu prea înțeleg rostul acestei asigurări și, în buna tradiție românească, refuză să-și bată capul cu ceva ce nu-nțeleg.

Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă în prezent trei riscuri: cutremur, inundații și alunecări de teren, toate produse din cauze naturale. Iar aceste potențiale primejdii sunt demne de luat în calcul în aproape orice colțișor al României. Prin urmare, să le trecem în revistă!

Riscul de cutremur

România se află pe lista țărilor cu risc seismic major, pentru că la noi se pot produce mișcări telurice cu magnitudini de 6-7 grade pe scara Richter. În afara principalei noastre zone seismice, Vrancea, mai există și altele, de o celebritate ceva mai modestă, dar de un risc cel puțin comparabil: Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Potrivit unui amplu raport al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, un cutremur major în zona Vrancea va afecta structura și stabilitatea a cel puțin 15.000 de clădiri din România, imobile încadrate în clasa I sau a II-a de risc seismic. Într-un scenariu ceva mai optimist, un cutremur major va afecta puternic doar locuințele din municipiul Bucureşti şi din judeţele Vrancea, Buzău, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi, Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Dâmboviţa şi Tulcea. În varianta ceva mai pesimistă, lista daunelor se extinde și la locuințele situate în județele Argeş, Botoşani, Constanţa, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Olt.

Riscul de inundații

Dacă locuiești în București, poți sta liniștit, întrucât riscul de inundații este limitat: fie plouă torențial și canalizarea se revarsă, ca în fiecare vară, fie, la fel de plauzibil, țeava de apă caldă de la vecinul îți pocnește în cap. Vecinul nu e acoperit de polița obligatorie, însă ploile da. Un raport realizat de Apele Române, de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor și de Departamentul Apelor evidențiază că 3.5% din suprafața României și 6% din populație se află în calea inundațiilor provocate de ploi torențiale sau de topirea bruscă a zăpezii. În total, există 375 de sectoare inundabile de pe 330 de râuri, inclusiv în orașe importante precum Constanța, Cluj-Napoca sau Giurgiu, toate situate pe cursuri de apă importante.

Pentru a vedea ce risc de inundații naturale există în zona unde locuiești, poți consulta harta interactivă de pe site-ul oficial al Apelor Romane.

Riscuri de alunecări de teren

Alunecările de teren au loc preponderent în zonele de deal și de munte și sunt destul de răspândite în țara noastră, mai ales din cauza defrișărilor devastatoare și nechibzuite la care am fost martori neputincioși sau chiar impasibili în ultimul sfert de veac. În prezent, se estimează că în România riscul unor alunecări de teren este ridicat pe circa 9.000 de kilometri pătrați.

Un raport realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență arată că județele cele mai afectate de alunecări de teren sunt Timiș, Mehedinți, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Vrancea, Bacău, Iași și Botoșani. Același raport are și o listă detaliată cu localitățile cele mai expuse.

Concluzie

Prin urmare, asigurarea obligatoriei a locuinței este utilă pentru a te feri de aceste riscuri. Ține minte că asigurarea obligatorie rămâne obligatorie chiar și dacă mai vrei să închei o poliță facultativă, care să acopere toate riscurile toate bunurile aflate în casă. Prevederea a intrat în vigoare din 2015, când a devenit imposibil să mai închei o poliță facultativă fără să ai și una obligatorie.

Cât costă asigurarea obligatorie a locuinței

Asigurarea obligatorie a locuinței costă 20 de euro pe an în cazul construcțiilor – să le zicem – sănătoase. Mai exact, este vorba de imobile „cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”. În acest caz, despăgubirile ajung la cel mult 20.000 de euro.

În cazul construcțiilor tradiționale, cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, asigurarea costă 10 euro pe an, însă și despăgubirile sunt pe măsură: cel mult 10.000 de euro.

Prin urmare, prețurile solicitate sunt destul de mici: plătești mai puțin de 100 de lei pe an pentru siguranța că vei fi despăgubit cu circa o treime din valoare unei locuințe achiziționate prin programul Prima Casă.

În prezent, există 20 de societăți care pot încheia asigurări obligatorii de locuințe, iar printre cele mai cunoscute nume figurează Allianz Tiriac, Asirom, Generali, Groupama, Omniasig sau Uniqa. Lista completă o găsești aici.

Tu ai asigurare obligatorie pentru locuință? Cum ți se pare prețul de 20 de euro? Așteptăm opiniile tale în secțiunea de comentarii.