Ce trebuie să ştii atunci când cumperi mobilier vechi

Piesele clasice sau vintage găsite prin târguri sau magazinele de antichităţi pot avea o contribuţie estetică semnificativă în amenajarea casei tale, însă găsirea obiectului perfect necesită atenţie şi pricepere. Un tablou interesant, un bufet cu patină sau o vitrină deosebită pot fi exact elementul de care aveai nevoie pentru a da un aer deosebit şi elegant încăperii tale, iar aceste piese cu trecut şi poveste pot deveni adevărate centre de interes. Totuşi, trebuie să ai grijă atunci când le alegi pentru a te putea bucura cât mai mult timp de ele şi ca să fii sigur că ai ales ceva de calitate.

Alege piese interesante, de valoare

mobilier SH

Magazinele SH sunt pline de piese de mobilier şi seturi, însă mare parte dintre ele sunt doar vechituri fără valoare din anii ’90 de prin alte ţări. Fereşte-te de astfel de obiecte şi uită-te după obiecte de mobilier din lemn masiv cu un design clasic sau, de ce nu, excentric. Fii atent la cum sunt lucrate, la calitatea materialului şi la culoarea acestor piese. Dacă ţi se pare că setul pe care l-ai ochit seamănă suspect de tare cu ce aveau ai tăi în casă sau a ceva de la IKEA de acum câţiva ani, e mai bine să te orientezi spre ceva cu un design deosebit. Nu are rost să îţi încarci casa cu mobilier demodat de proastă calitate, dupa ce te-ai chinuit enorm să compui o amenajare corectă.

Atenţie la starea obiectelor

Da, o piesă extraordinară, cu poveste, poate şi trebuie să fie recondiţionată, dar trebuie să înţelegi că toată operaţiunea va costa şi va presupune găsirea unui specialist, ca să iasă ce trebuie. Uită-te bine la starea lemnului, să fie spart, crăpat sau deteriorat din cauza apei, iar dacă ai de-a face cu suprafeţe lăcuite, ai grijă să nu fie lacul sărit sau suprafeţe foarte zgâriate. Trebuie să fii atent şi la tapiţerii, arcuri şi textile, să nu fie pătate, arse sau rupte. Bineînţeles că poţi revopsi sau picta diverse piese, însă dacă nu vrei să faci asta, acordă atenţie şi celor mai mici detalii. 

Nu te limita la mobilier

Dacă te-ai trezit cu noaptea în cap pentru a vâna vitrina perfectă prin târgurile de antichităţi dar n-ai avut noroc, nu te lăsa păgubaş şi mai dă o tură. Poate n-o să găseşti piesa dorită, dar poate dai peste un set deosebit de pahare din cristal sau un tablou valoros. Şi accesoriile vintage sau retro pot contrbui la atmosfera casei tale iar câteva statuete frumoase cu patină, o fructieră elegantă sau o vază interesantă pot îmbunătăţi şi da personalitate amenajării tale. Ceasurile şi pendulurile sunt perfecte pentru a decora un perete şi pot deveni uşor subiect de conversaţie.

Lucrurile vechi, al căror aspect îţi vor stimula imaginaţia, pot crea o atmosferă mai personală şi vor arăta invitaţiilor tăi că eşti o persoană care ştie să aprecieze calitatea. “Vânătoarea” după piese clasice poate fi chiar o activitate distractivă, care la final să îţi ofere şi satisfacţia decoperirii unui obiect valoros. Trebuie doar să dai o raită prin magazinele specializate şi târguri şi să fii cu ochii în patru.