Tratează depresia post-sărbători cu un weekend chic

Nu lăsa plăcerea sărbătorilor să se îndepărteze. Cât încă mai este zăpadă, dă o fugă în locuri albe şi cazează-te în locuri romantice, cu şeminee şi pian. Chiar dacă este numai o ieşire de weekend, răsfaţă-te, pentru că meriţi după o săptămână agitată. Sunt multe locuri superbe şi până şi mie îmi este greu să mă hotărăsc. O să încep cu Vila Redford de la Cheia, Prahova. La 150 de kilometri de Bucureşti şi 60 km de Braşov, este un loc cald şi fermecător care nu ştie ce înseamnă aglomeraţia iritantă de pe Valea Prahovei. Cum ajungi în faţa vilei vezi prin peretele de sticlă un living mare, cu canapele de piele, pereţi de lemn şi un pian. Camerele, care costă cel mult 140 de lei pe noapte, au paturi cu rame de lemn masiv şi saltele pufoase. Te îndeamnă la leneveală şi… ce mai vrei, dar nu se poate scrie aici! Iar terasa este perfectă dacă vrei să stai să citeşti la soare. Iarna este la ea acasă acolo, nu te supără deloc zăpada mare şi pufoasă care abia aşteaptă să faci pârtie prin ea cu sania. Vila Redford nu are restaurant, în schimb îți oferă o bucătărie în care poţi să îți faci o cafea sau un ceai. Dacă pofteşti grătar, te aşteaptă în curte, dar dacă nu ai chef să pui carnea pe foc găseşti în zonă bucătari pricepuţi.

Şi pentru că spuneam mai sus de aglomeraţia de pe Valea Prahovei, provocarea cea mare este să îi dai ignor chiar la Sinaia. Unul dintre locurile ideale este Vila Poem Boem. Construită în 1925 de arhitectul care a proiectat tot centrul Ploieştiului, a fost ridicată pentru soţia acestuia. Adică este un loc pentru îndrăgostiţi. O clădire în stil brâncovenesc, cu şarm interbelic. Stilul clasic se îmbină cu notele franţuzeşti şi nu poţi să nu rămâi fermecat. Candelabre, piese antique îmbinate subtil cu obiectele noi te fac să savurezi fiecare clipă petrecută acolo. Pentru mine deja a devenit un target această vilă. De trei ori am vrut să fac rezervare şi niciodată nu era liberă. Dar şi când o să nimeresc acolo… Oricum, succes şi vouă!

În fine, într-un loc unde îmi doream de ani de zile să ajung, am descoperit alt loc fermecat. Mi-a plăcut numele. Bia Păpădia. Şi livingul în stil englezesc, şemineu, canapele înflorate şi moi. M-am văzut tolănit pe una dintre ele, citind, cu o ceaşcă de ceai alături. Ceea ce am şi făcut. După un drum până la Izvorul Mureşului, după Bicaz. Vila este peste drum de pădure şi un pârâu care susură vesel-lenevos. Iar în spatele casei este un ditamai dealul plin de iarbă deasă şi flori. Astă vară, când am fost eu. Acum trebuie să fie un derdeluş ştraşnic. Camerele sunt cosy şi confortabile, cu balcon maaaareeee… Bia Păpădia  este la câţiva kilometri de Parcul Naţional Ceahlău şi de Bicaz, al doilea lac de acumulare din România după întindere, ceea ce i-a atras supranumele de “Marea dintre munţi”. Peisajele sunt spectaculoase, meniurile restaurantelor din zonă pline de păstrăv proaspăt şi prăjituri cu specific local. Eu am fost aşa de încântat de Bia Păpădia şi de zonă încât am uitat să fac fotografii în camere. Ca să vă faceţi o idee, uitaţi-vă aici şi mai adăugaţi lumină, culoare şi prietenie, ca să ajungeţi la adevărata descriere.

Oriunde aţi lua-o, spre Redford, Poem Boem sau Bia Păpădia, sigur o să nimeriţi bine. Sunt stiluri diferite, dar au ceva în comun. Te fac să îţi aduci aminte cu drag de ele…