Tipuri de cămăși pe care trebuie să le ai

Unul dintre articolele vestimentare pe care orice bărbat trebuie să le aibă în garderobă indiferent de stilul vestimentar este cămașa. Chiar dacă ești genul care preferă ținutele sport sau casual, ori ești dintre aceia care poartă zilnic ținute business, din garderoba ta nu trebuie să lipsească cel puțin două-trei modele. 

Despre unele tipuri de cămăși am mai vorbit, le-am descris în amănunt, iar acum a venit vremea să facem un rezumat în care să le includem pe toate. Lista este cu mult mai lungă, dar în mare putem defini cel puțin 10 modele distincte. 

Cămașa, în forma pe care o știm cu toții astăzi, a prins contur abia la sfârșitul secolului al XIX-lea și purta amprenta firmei Brown, Davis & Co. din Aldermanbury, Anglia.  De la apariția ei în formă rudimentară și până la revoluția nasturilor, cămașa a fost mult timp considerată un element de lenjerie intimă. Mai apoi a devenit etalon al eleganței, semn al luxului și încadra pe oricine o purta într-o clasă socială superioară. Nu este nevoie de prea multe explicații ca să înțelegi de ce a fost mult timp un simbol al luxului. Mai ales când vorbim despre cele albe. Cine își permitea să își spele regulat cămășile, dar și să le schimbe regulat, cu siguranță trebuia să fi fost un om avut. 

În plus, odată cu venirea primăverii, paleta cu modele la care să apelezi pentru ținutele de zi cu zi este cu mult mai largă. Începând de la croieli, materiale și culori, la capitolul cămăși nu trebuie să-ți faci griji – ai de unde alege. Dar hai să nu ne mai lungim cu introducerea și să începem numărătoarea:

  • Cămașa Oxford

Tipuri de cămăși

Cu siguranță, cel mai cunoscut și mai popular model este Oxford, care dăinuie de la finele anilor 1800. Dintre cele patru tipuri de materiale denumite după universitățile populare la acea vreme în Scoția, Oxford a fost cel mai cerut și astfel a devenit cel mai popular. 

Oxfordul este un material mai aspru decât batistul și combină fibrele vopsite cu cele nevopsite. Avantajul major și unul dintre motivele pentru care a devenit atât de popular, este una dintre calitățile cele mai mari ale materialului – deși este moale este foarte rezistent. De cealaltă parte, Oxfordul are un aspect mai brut, mai puțin rafinat decât batistul și poplinul. Însă, există și varianta Oxford Royal, realizată cu acelați tip de țesături și prin aceeași metodă, dar firele sunt mult mai fine. 

  • Cămașa elegantă

Elegante și simple, confecționate din cele mai bune materiale, cămășile de ceremonie sunt un must în garderoba oricărui bărbat. Confecționată fie din batist, Sea Island sau Oxford Royal, cămașa elegantă mai trebuie să aibă unele caracteristici speciale. Printre acestea se numără balenele pentru guler, clinul, platca așezată perect simetric, nasturii din sider și cusăturile perfecte. De regulă sunt mai groase, gulerul este perfect croit și bine apretat, iar manșetele sunt duble. Tipul acesta de cămașă se poată la smoking și tuxedo.

Pentru un plus de valoare, alege o cămașă făcută special pentru conformația ta, dar și din materialele care te avantajează cel mai bine. Și pentru că îți dorești să arate întotdeauna impecabil, este obligatoriu să le speli doar la curățătorie.

  • Overshirt

Despre simbioza dintre jachetă și cămașă am mai vorbit și la fel ca și atunci, recomand oricărui bărbat să aibă măcar una în garderobă. În cazul overshirt vorbim despre o sinergie între caracteristicile specifice cămășii alături de unele elemente împrumutate de la jachetele clasice. Gulerul, manșetele și croiala sunt de regulă specifice cămășilor, în timp ce materialele sunt împrumutate de la jachete, fie că vorbim despre lână, bumbac sau denim. Totuși, avem și cămăși clasice fabricate din denim, iar confuzia tinde să apară. Însă, overshirt este confecționată din materiale mai groase, mai dure și uneori prezintă chiar și căptușeală. Și așa cum îi spune și numele, overshirt se poate purta fără probleme pe post de jachetă, descheiată.

Este un articol vestimentar de tranziție potrivit celor care preferă ținutele casual elegante, dar și pentru cei care poartă în majoritatea timpului cămăși și pentru care astfel de ținute au devenit un stil de viață. Evident, niciodată nu vom purta un overshirt pe post de cămașă și nu îl vom asocia ținutelor elegante. În schimb poate oferi un plus de clasă unei ținute casual, mai ales dacă vorbim despre un model clasic, fără aplicații, sau printuri.

  • Cămașa din flannel

La prima vedere cămașa din flannel are multe în comun cu overshirt. Foarte comodă, plăcută la atingere și în același timp cool, acest tip de cămașă trebuie, de asemenea, să se regăsească pe lista ta. Istoria acestei cămăși este la fel de veche precum materialul și este specifică fermierilor și pădurarilor. Este chiar un clișeu când vine vorba de ținutele de acest tip, fiind asociate de regulă cu jean și șapcă. Modelul cel mai popular este cel roșu cu carouri, dar există o mulțime de variații ale modelului. Cămașa din flannel este ideală pentru serile reci de vară, dar și ca strat intermediar pentru ținutele de toamnă-iarnă.

  • Cămașa Chambray

Categoria cămășilor este plină de controverse și confuzii datorită multitudinii de modele, iar Chambray se află, de asemenea, pe listă. La prima vedere, ai tinde să spui că este vorba despre o cămașă din denim și nu ai fi prea departe de adevăr. Însă, există unele diferențe notabile, în primul rând când vine vorba de croială, dar și despre materialul în sine. Pentru producerea cămășilor din Chambray se folosesc materiale dintr-o țesătură simplă, care implică un sigur fir colorat țesut alături de unul alb. Asta nu înseamnă că materialul este mai puțin rezistent. De celaltă parte, denimul se produse prin tehnica țesăturii twill, ceea ce înseamnă că firele sunt dublate și se îmbină pe diagonală. Aici apare și diferența notabilă când vine vorba de produsul finit. Dacă denimul este mai gros și mai bățos, Chambray este mult mai moale, maleabil și mult mai versatil. Așa că, de cele mai multe ori când vezi o cămașă ce-ți pare din denim, s-ar putea să fie vorba de fapt este un model Chambray.

  • Cămașa cu guler hawaiană

Cămașa cubaneză, hawaiană, de bowling și cea clasică cu mânecă scurtă au multe lucruri în comun, iar sentimentul major de confuzie este cât se poate de normal. Dacă în cazul overshirt vs cea clasică, demin vs Chambray, lucurile sunt ceva mai clare, în cazul celei cu guler cubanez, lucrurile sunt ceva mai complicate. În primul rând, cea de bowling se distinge prin croiala perfect drepată, cu guler mai puțin evazat și prin dungile verticale din dreptul gulerului sau al răscroielii mânecii.

Pe de altă parte, cea hawaiană și cea cubaneză au în comun gulerul larg evazat, dar se deosebesc la printuri. Cea hawaiană este caracterizată prin printurile florale, de inspirație exotică, în timp ce modelul cubanez este colorat dar fără printuri. În plus, cel din urmă model prezintă de cele mai multe ori și broderii.

  • Cămașa office

Cel mai popular model, fără doar și poate, este cel “office”. Fabricată din bumbac sau batist, subțire și cu mici influențe de la cămașa elegantă, modelul office și-a găsit mulți adepți. De cele mai multe ori este confundată cu cea elegantă, date fiind diferențele puține. Însă, calitatea este cea care face prima diferență. Materiale mai slab calitative, dar nu proaste, croială simplă și mai puțină atenție la detalii.

Acest model este preferat de cei care poartă adesea ținute casual elegante, de cei care preferă ținutele formale, dar o idee mai relaxate. Însă, nu trebuie niciodată asociate cu frac, smoking sau tuxedo. Cea mai bună alegere este alături de un blazer, jeans și pantofi casual. Acest tip de cămașă este de consum și nicidecum nu trebuie privită ca un model premium. Însă și ele au nevoie de o o îngrijire adecvată mai ales dacă ești nevoit să le porți zilnic. Însă, nu trebuie să ai pretenții prea mari.

Concluzie

Acestea fiind spuse, orice băbat care se respectă trebuie să aibă cel puțin unul dintre aceste modele de cămăși. Așa cum spuneam, există o mulțime de modele și variații, dar acestea sunt cele mai importante. Pentru a ști ce să cumperi, cum să-ți conturezi stilul vestimentar și să nu te pierzi în atâtea modele și posibilități, trebuie să știi caracteristicile, modele, avantajele și dezavantajele fiecărui articol vestimentar. Dacă vrei să faci o prăjitură bună trebuie să știi ce ingrediente folosești și ce gust au fiecare, nu?