Domenii cu diacritice, confuzie maximă din 3 iunie 2015

Știți de la ce vine RoTLD?

Romanian Top Level Domain. Nu îți spune nimic? Ei bine, în orice țară cu un minim de tehnologie există o instituție de stat care se ocupă cu înregistrarea numelor de domenii web. În cazul României această instituție este RoTLD. Acolo ajung toate cererile de înregistrare indiferent că achizițonezi un domeniu de la providerul de hosting sau chiar de la cel de internet.

Mersul normal al lucrurilor este ca un nume de domeniu să poată fi înregistrat pe loc, și pentru acesta să se plătească o taxă anuală. Asta pentru că nu orice business online este gândit să trăiască o veșnicie.

E drept, România nu este singura țară unde un nume de domeniu este luat pe viață (99 de ani) însă este una dintre puținele care aplică această politică. Probabil la momentul când a fost luată această decizie, cei responsabili s-au gândit că nu vom ajunge toți pe internet. Poate nici măcar 10% dintre noi.

Sigur, s-a discutat și acest aspect de viitoare achiziție a domeniilor pe o perioadă de 1 an, însă pentru că nu se știa cum se pune problema cu cei care au deja un domeniu.ro și cum îl vor plăti pe viitor, nu s-a concretizat încă nimic. Aici nu decide RoTLD ci alte instituții de stad care oricum se mișcă greoi.

RoTLD

Domenii cu diacritice

Aici vroiam de fapt să ajung. De câteva zile pe site-ul RoTLD.ro este un anunț care spune că de pe 3 iunie vom putea înregistra domenii cu diacritice. Această mișcare va genera o confuzie totală și va crea o mulțime de probleme, în special pentru cei care au deja domenii înregistrate. Să le luăm pe rând.

  • Majoritatea oamenilor nu folosesc diacritice în online. Pentru că așa s-au obișnuit. Pentru ei nu e nici o diferență între un nume de domeniu cu diacritice și unul fără.
  • Mulți dintre utilizatorii de internet nici nu știu cum să activeze diacriticele pe tastatură, și uite așa, un brand care a cumpărat un nume de domeniu cu diacritice nu își va putea maximiza vizibilitatea.
  • O companie care își promovează numele site-ului verbal, într-o reclamă, o face deja vorbind corect limba Română. Automat, va fi nevoită să cumpere noul nume de domeniu, și chiar dacă nu va transfera site-ul acolo, să îl redirecționeze către produsul actual.
  • De ce trebuie să îl redirecționeze? Pentru că este extrem de complicat și de multe ori inutil să te lupți cu orice altă persoană care a cumpărat numele respectiv înaintea ta. Din punct de vedere legal, desigur.
  • Va crește substanțial numărul de domenii cumpărate de diverși indivizi, în speranța că vor face un ban grămadă atunci când cineva va revendica acel nume de domeniu.
  • Automat, va crește SPAM-ul, acele zeci și sute de mesaje nesolicitate de la companii care vor să îți vândă și luna de pe cer, și asta de pe un domeniu foarte asemănător cu unul deja cunoscut. Acum diferența se va reduce la „cu sau fără diacritice
  • Mă întreb ce vor face Banca Românească și alte instituții de stat care oricum sunt în urmă cu partea de online. Cât de repede își vor achiziționa și domeniul cu diacritice sau dacă asta e o prioritate pentru ei.

În concluzie, confuzie maximă în online, acum pe toate dispozitivele conectate la internet, începând din 3 iunie 2015.

Ce spune RoTLD?

Am trecut în listă îngrijorările mele legate de acest subiect, și am discutat cu Directorul RoTLD, domnul Eugen Stăicuț.

Scopul acestei modificări, prin care RoTLD a decis introducerea diacriticelor este după cum spun ei „Un pas normal în această direcție. Am avut cereri pentru nume de domenii cu diacritice și este normal să dăm curs acestor cereri, și să ne aliniem și noi cu oferta celorlalte țări precum Ungaria sau Germania, care folosesc diacriticele pentru numele de domenii.”

„Decizia nu este una de business, nu a fost adoptată pentru a profita mai mult de pe urma celor care vor fi nevoiți să își înregistreze încă un nume de domeniu, de data aceasta cu diacritice. Pasul normal pentru ei este să facă acest lucru și să redirecționeze acest nume către actualul portal online pe care îl dețin.”

„Legat de subiectul plății anuale al domeniilor.ro, nu noi decidem acest aspect ci instituțiile responsabile. Mai exact ICI – Institutul Național de cercetare în Informatică.”

Am întrebat și despre problemele pe care le poate avea o companie dacă altcineva înregistrează un domeniu înaintea lor. „Sunt și în prezent procese deschise pentru astfel de situații și aici compania se poate adresa tribunalului, agenției WIPO – World Intellectual Property Organisation, și în funcție de mărcile înregistrate de compania respectivă se poate decide retrocedarea domeniului respectiv.”

Acesta este însă un proces de lungă durată și foarte costisitor. Mulți renunță sau încearcă o rezolvare amiabilă. Mai pe scurt, plătesc șantajul.

Acum, concluziile puteți să le trageți singuri. Informațiile sunt la nivel orientativ indiferent cu cine ai vorbi. Eu îți recomand însă să stai cu ochii pe site-ul RoTLD și să cumperi domeniul care te interesează din prima, ca să nu te chinui după aceea prin tribunale.

Ca să nu simți că nu ai înțeles nimic din această decizie, mai jos ai un clip care exprimă destul de bine ce gândesc eu acum.