Struan Grant Ralph, scoțianul care știe whisky

Recent, Glenfiddich, cel mai premiat whisky single malt din lume, a fost prezent la a treia ediție a Whisky Fest, primul festival de whisky din România.

Cu această ocazie, Glenfiddich l-a adus în țara noastră pe scoțianul Struan Grant Ralph, ambasador global de brand la William Grant & Sons, pentru două sesiuni de mentoring. Ralph are o diplomă de masterat în chimie și cunoștințe aprofundate în arta și știința producerii băuturilor. Cel mai fascinant lucru este că meseria lui l-a purtat peste tot în lume, în locuri precum Osaka, Manilla, Melbourne, Kuala Lumpur. Ca toate marile povești de succes, nu și-a propus să ajungă aici. A început ca barman și la momentul respectiv nu știa că putea ajunge aici.

Și pentru că am fost curios de părerea unui expert în ale whiskyului, m-am organizat repede și i-am adresat câteva întrebări din care să ies mai elevat.

Ce te aduce în România?

„Am venit la Whisky Fest, am ținut seminarii pentru partenerii noștri de la Alexandrion, am găzduit degustări de whisky și am văzut piața, care crește foarte bine. Sunt foarte încântat că am venit la aceste evenimente.”

Whiskey sau Whisky?

„Pentru Scotch se scrie cu Y, la cel irlandez se scrie cu E, dar în mod normal, dacă țara de proveniență are un E în nume, atunci whiskey se scrie cu E. Iar dacă numele țării nu conține E, atunci se scrie cu Y.”

Cel mai probabil ai auzit asta de un milion de ori, dar când și cum a fost prima dată când ai gustat whisky?

„Prima dată când am încercat whisky aveam 13 ani și eram pe vârful unui munte din Scoția. A fost ca o mică delectare, fiindcă am urcat muntele și fiind frig, am gustat whisky ca să mă încălzesc pentru coborâre. Atunci a fost prima dată și am dat de gust.”

De cât timp ești activ în industrie și ce faci când în timpul liber?

„Sunt ambasador de nouă ani, dar în domeniul băuturilor de 20 de ani. În timpul liber îmi place să călătoresc, să gătesc, joc golf, fac surfing și îmi place să mă mențin în formă.

De ce Scotch și nu Bourbon sau de Secară?

„Scotch Whisky este foarte aproape de inima mea pentru că reprezintă locul unde am crescut. Iar județul de unde provin este faimos pentru whisky-ul scotch. De aceea l-am ales.”

Cum diferă Scotch-ul de alte tipuri de whisky?

„Gustul este foarte diferit între Scotch, whisky irlandez sau bourbonul american pentru că sunt făcute din ingrediente diferite. În mod normal, whisky-ul scotch și single malt pe care ne concentrăm noi este făcut din orz, bourbon-ul este făcut din porumb, cel irlandez din alte ingrediente. În ce privește calitatea, sunt subiectiv. Probabil aș spune că scotch-ul este cel mai bun, dar în același timp, cu toții fac produse foarte bune peste tot în lume.”

Este whisky-ul japonez pe cale de dispariție?

„Nu vor rămâne fără whisky prea curând, dar au stoc limitat. Au cerere foarte mare, care se întâmplă într-un timp foarte scurt, dar ușor, ușor încep să facă față. Cât despre calitate, a început să scadă față de când a început să aibă faimă, asta în urmă cu cinci ani. Am fost acolo de câteva ori și au distilerii incredibile, dar în același timp au cererea mai mare decât stocul.” 

Cum este recomandat să bei și cum este considerat greșit?

„Ca să fiu sincer, poți să îl bei oricum preferi. Dacă adaugi puțină apă va ajuta aromele să iasă din whisky, iar dacă pui gheață, va reduce intensitatea aromelor. Deși dacă bei vara cu gheață, băutura poate fi răcoritoare.” 

Ce tipuri de whisky ar trebui să evit? Mai ales dacă nu sunt un fin cunoscător.

„Sunt multe whisky-uri foarte puternice la gust, deci dacă nu te pricepi, ar trebui să le eviți pe cele cu gust foarte afumat sau foarte puternic.” 

Câte sticle de whisky ai acasă?

„Abia m-am mutat, așa că în momentul de față, la locuința nouă am probabil zece sticle desfăcute. Dar unde am locuit înainte… probabil 300.”

Cât whisky bei în fiecare zi?

„Încerc să nu beau în fiecare zi, evident nu este sănătos. Dacă găzduiesc evenimente de degustare sau dacă muncesc, pot gusta din câteva pahare pe zi. Dar în același timp, încerc să găsesc un echilibru între a bea și a nu bea.”

Unde ar trebui să păstrez whisky-ul în casă?

„În cazul meu, cel mai bun whisky pe care îl am stă în pod unde îmi țin colecția. Ideea de bază e să îl depozitezi undeva unde temperatura este constantă. Să nu fie prea cald și nici prea rece, dar în general, whisky-ul se menține pentru mult timp.”

De la 1 la 10, ce notă ai da pălincii românești?

„Am încercat-o și când e bine făcută are un gust bun. I-aș da un 7 din 10. E bine să încerci băuturi naționale. Cred că atunci când sunt făcute, implică foarte multă tradiție și artă.”