Știrile Săptămânii: Teroare la Paris. Meteor peste România

Teroare la Paris

Nici nu s-au stins bine luminiţele de sărbători, că anul a început cu un thriller care a înspăimântat toţi pământenii. 17 oameni, inclusiv doi poliţişti, au fost împuşcaţi în două zile şi jumătate de terorişti, la Paris. În tot acest timp m-am uitat stupefiat la un reality show  transmis de toate televiziunile: vânătoare de terorişti în direct. Miercuri în jurul prânzului aflam că au fost nişte împuşcături în capitala Franţei. În scurt timp, detaliile erau halucinante. Doi fraţi intraseră cu kalaşnikovurile în mână în redacţia unei reviste satirice şi deschiseseră focul în mijlocul unei şedinţe de sumar.

Răzbunare pentru că publicaţia satiriza fanatismul credinţei musulmane. Autorii atacului au fost identificaţi ca fraţii Cherif şi Said Kouachi, culmea, cunoscuţi de serviciile franceze antiterorism. Aproape 90 de mii de poliţişti, jandarmi, trupe de elită şi spioni au fost mobilizaţi să îi caute. A doua zi, niciunul dintre aceştia nu dăduse de urma lor. În schimb, Parisul era cutremurat de un alt atac, în care o poliţistă era împuşcată. Toată lumea se întreba ce se întâmplă și cum nu pot fi găsiţi doi oameni care au o armată pe urmele lor. Abia a treia zi autorităţile au aflat unde sunt suspecţii. Fraţii se baricadaseră într-o tipografie din apropierea Parisului. În timp ce toate televiziunile transmiteau în direct operaţiunea de capturare, în capitala Franţei alţi terorişti luau ostatici într-un magazin. Patru dintre ei aveau să fie ucişi. Când tensiunea ajunsese de nesuportat, trupele speciale au dat asaltul şi i-au împuşcat mortal pe fraţii care au omorât jurnaliştii şi pe unul dintre atacatorii de la magazin.

Complicea acestuia din urmă este căutată şi acum pentru că a reuşit să scape. Dincolo de teroare, furie şi frustrare, drama începutului de an ridică semne de întrebare chinuitoare. Libertatea de exprimare trebuie să aibă limite, ca să nu existe consecinţe? Pentru că atentatul din redacţia publicaţiei Charlie Hebdo s-a vrut răzbunare pentru nişte caricaturi în care apărea profetul Mahomed. Apoi, problema teroriştilor. Americanii îi trecuseră pe fraţii Cherif pe lista celor care au interdicţie de zbor cu avioane ale Statelor Unite. Au uitat să transmită informaţia şi Franţei? Sau ei spionează pe toată lumea şi ţin datele doar pentru ei? În fine, dacă vrem şi părerea unui istoric despre tragediile de la Paris, Neagu Djuvara spune deschis: “Europa de Vest e copleşită de coloniile pe care ea, cu mândrie şi cu inconştienţă, le-a făcut în veacurile trecute şi acum asta se întoarce împotriva ei.”

Un meteor peste România

Ca să dea apă la moară celor care cred în Apocalipsă, marţi, cu o zi înaintea atentatelor de la Paris, un meteor a explodat deasupra României, în apropiere de Buzău. Corpul ceresc a brăzdat cerul în jurul orei 03.00 cu o viteză ameţitoare. A transformat în lumină orbitoare întunericul nopţii şi a speriat zeci de oameni care au sunat la 112. S-a văzut foarte bine de la Bucureşti şi din judeţele Buzău şi Vrancea. Meteorul cu diametru de trei metri nu a făcut pagube. Din contră, i-ar putea îmbogăţi pe cei care îi caută resturile, ca să le vândă. În lumea colecţionarilor, asemenea rarităţi au preţuri care pornesc de la câteva mii de euro.

Nu mai sunt bani?

Dacă vă întrebaţi de ce nu prea mai aveţi bani acum, răspunsul ar fi următorul: 22 de milioane de euro au cheltuit cei care au plecat în vacanţă de Crăciun sau de Revelion. E posibil să vă număraţi printre ei. Amatorii de statistici trebuie să ştie că această sumă a fost cheltuită de 140.000 de petrecăreţi, spun datele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural. Dacă totuşi v-au mai rămas bani, e bine să ştiţi că în perioada asta liniile aeriene lowcost vând bilete la preţuri mici. În Italia, de exemplu, puteţi să mergeţi şi cu 50 de euro.

Antrenăm românește în China

Şi ca să nu ne mai plângem că importăm toate chinezăriile, am fost răzbunaţi. Asiaticii au cumpărat primul antrenor român de fotbal! Cosmin Contra, care a antrenat ultima dată în ţară FC Petrolul Ploieşti, a ajuns la începutul săptămânii în China, unde conduce Guangzhou R&F, echipă care este pe locul trei în clasament. Contra a fost primit ca un rege pe aeroport. Suporterii l-au aşteptat cu fotografii şi pancarte cu numele lui, iar doamnele l-au ţinut pe loc minute bune să îşi facă selfie-uri cu noua vedetă, care va câştiga două milioane de euro pe an.

Contra a ajuns la Guangzhou. Cum a fost primit antrenorul român pe aeroportul din Baiyun