Tricoul polo, eternul clasic

Pour moi, pour jouer au tennis comme au golf, j’eus un jour l’idée de créer une chemise

„Pentru mine însumi, pentru a putea juca tenis așa cum joc și golf, avui într-o zi ideea să creez o cămașă” – astfel se traduce literal citatul de mai sus, cu tot cu perfectul simplu narativ specific francezei. Este actul de naștere al tricoului polo, consemnat în 1933 chiar de creatorul său, René Lacoste, încântat că a reușit să zămislească un articol vestimentar versatil. Iar de succes n-a dus lipsă invenția sa, încă de la începuturi. În primii șase ani de la lansare, articolul vestimentar al tenismanului care a revoluționat moda s-a vândut în 1.800.000 de bucăți. O cifră eclipsată deja de milioanele de tricouri polo care acum iau calea raioanelor de ținute sportive, an de an.

Pentru jucătorii de tenis, tricoul polo a fost libertatea pe care și-o doreau de multe decenii. Până atunci, tenismanii erau încotoșmănați în cămăși cu mânecă lungă. Acum ai râde probabil să vezi pe cineva că se chinuie să execute un serviciu în așa ținută restrictivă. Îți poți da seama și singur ce ușurare a fost pentru sportivi când Lacoste a eliminat mânecile lungi, incomode la joc, și i-a oferit eleganță tricoului cu un guler împrumutat de la cămașă. Asemenea oului făcut celebru de Columb, ideea asta plutea în atmosfera vremii, doar că Lacoste a fost suficient de curajos încât să o și pună în practică.

Din multitudinea de articolele vestimentare, cămașa polo, cum i se spunea inițial, este una dintre cele mai importante inovaţii din industria modei. Un element pe cât de simplu, pe atât de ingenios, ce se plasează între stilul sport și cel formal. Confecționat din bumbac 100%, acesta poate fi purtat în orice sezon și se poate adapta multor ținute și evenimente.

Evident, de-a lungul timpului, tricoul polo a cunoscut o serie de modificări și de îmbunătățiri. Au apărut variante din mătase, de in, bumbac structurat, tricot, dar și versiuni cu mânecă lungă, fermoar în loc de nasturi și așa mai departe.

Tricoul polo clasic este confecționat din bumbac piqué. Doar astfel își păstrează calitățile ideale pentru sport, cele care l-au făcut popular. Materialul respiră, se întinde și poate absorbi multă umezeală. În plus, tricourile piqué nu trebuie călcate, așa că dacă îl întinzi bine după ce l-ai spălat, îl poți purta direct de pe sârmă.

Mituri legate de tricoul polo

Tricoul polo în pantaloni — În majoritatea cazurilor, acesta se poartă peste pantaloni, dar există anumite excepții. Dacă circumstanțele o impun, tricoul poate fi băgat în poale și strâns cu o curea, mai puțin în cazul pantalonilor din denim.

Gulerul ridicat — Cu siguranță este cel mai neinspirat mod în care poți purta acest element vestimentar. Dintr-o haină emblematică ce denotă stil și rafinament, tricoul polo devine astfel sinonim cu termenul de cocalar. L-au aruncat în dizgrație gulerul ridicat cu mesaj, logo-urile imense pe piept și culorile neon. Aceste obiceiuri au fost împrumutate de la italieni, de aceea mulți le consideră o modă politically correct. 

tricou polo

Ca să lămurim treaba asta cu gulerul ridicat, Lacoste a inventat acest tricou pentru meciurile sale de tenis, iar in zilele in care era foarte cald isi ridica gulerul pentru a-și proteja gâtul de razele Soarelui. Așa că, dacă ești pe terenul de tenis ori de golf, îți poți ridica liniștit gulerul. Însă dacă te plimbi prin mall cu ochelarii de soare la ochi și rotești cheile de la mașină pe deget, lasă gulerul în jos.

Tricoul polo

Logo imens și mesaje pe spate — În general, toate hainele cu brandul afișat la vedere sunt kitsch-uri de maxim prost gust, dar emblema pe tricoul polo parcă atinge apogeul de penibil. Fie că e un crocodil de câțiva centimetri sau o siluetă de jucător de polo cât jumătate din dimensiunea articolului. Un tricou polo arată cel mai bine cu un logo de mici dimensiuni, de preferat brodat și în aceeași culoare cu materialul.

Cum să îl porți

Ținută sport

Unei ținute sport i se potrivesc cel mai bine alte elemente vestimentare inventate special pentru mișcare și acțiune. Indiferent dacă îți compui o ținută pentru a merge la tenis ori pentru ieșit în oraș, tricoul polo i se va potrivi de minune unei pereche de pantaloni sport de bumbac sau de bumbac piqué și unor pantofi sport.

Ținută sport-elegantă

Tricoul polo vine să împace nevoia de comoditate necesară pentru sport cu eleganța specifică tenis. Asortează tricoului polo niște pantaloni chinos și o pereche de mocasini, iar dacă vremea o cere adaugă un cardigan sau o jachetă Harrington.

În loc de cămașă

Așa cum spuneam și altădată, cămașa cu mânecă scurtă nu este o opțiune bună pe timpul verii. Dacă vrei ceva mai multă răcoare și confort, optează pentru invenția lui Lacoste. Pe timp de vară, culorile pastelate sunt la mare căutare, iar tricourile polo nu fac excepție. Pentru ținute de seară, ceva mai elegante, optează pentru tricouri în nuanțe închise, cum ar fi bleumarin sau verde. Completează ținuta cu un sacou slim fit și o pereche de mocasini ori “boat shoes”.