Hainele din catifea | Ghidul împăratului începător

Cândva apanajul exclusiv al capetelor încoronate şi vedetă fără drept de apel printre materialele din 2018 este catifeaua. Mereu sinonimă cu luxul dar nu ostentativă precum paietele sau materialele lucioase, catifeaua se prezintă cu o textură pufoasă și un luciu subtil, ingrediente perfecte de altfel pentru o ținută cu accente extrem de stilate și plăcute. Și pentru că anul acesta se numără printre texturile aflate pe val, vei avea ocazia să găsești o grămadă de produse confecţionate din acest material, rezervat cândva doar pentru momente nobile.

Unii îl consideră un material demodat, alții mult prea ostentativ, altora le este frică să îl asocieze, iar alții sunt pur și simplu alergici, așa cum este şi cazul meu. Deși îmi place foarte tare acest material, nu îl pot purta direct pe piele și nici nu pot îmbrăca ținute complete din catifea, pentru că predispoziţia naturală nu-mi permite. Dacă tu ai fost scutit de un ghinion ca al meu, îți recomand să te împrietenești cu această textură și să încerci să o porți. O poți folosi pentru ținute elegante, dar și casual, dacă sunt accesorizate așa cum trebuie.

Istoric

Înainte să-ți spun cum să o asociezi, am să-ți povestesc un pic despre istoria acestui material sinonim cu eleganța și cu senzualitatea. Prima referire la catifea în Anglia datează din 1278, când croitorul regal a cheltuit o sută de şilingi pentru a procura material necesar capitonării scaunelor şi paturilor din castelele monarhice. Însă catifeaua a ajuns să fie folosită la scară largă printre monarhii din Europa abia în secolul al XVI-lea și a devenit rapid simbolul nobilității, fiind stofa de bază din care erau croite trenele regilor şi rochiile reginelor. Și dacă tot vorbim despre nobili și monarhi, imaginea regelui Ludovic al XIV-lea, sau Regele Soare, așa cum mai este cunoscut, este cu siguranță una de referință atunci când vorbim despre catifea.

Regele avea un aer galant și un farmec înşelător. Mersul, ţinuta, purtarea, totul era decent și nobil. Deși era foarte scund pentru un bărbat, ajutat de tocuri și de ținute impunătoare, parcă înălțimea nici nu mai conta. Monarhul rămas celebru pentru maxima “Statul sunt eu!” purta adesea costume din catifea în culori închise, cu broderie unică, şi ici-colo câte un nasture de aur. Nu renunța niciodată la jiletca de postav sau de satin, cu multă borderie, roșie sau albastră, pe care o lăsa de obicei descheiată, iar pe cap purta o pălărie împodobită cu broderie spaniolă, decorată cu o pană albă.

Tot în acea perioadă, catifeaua mai era folosită și ca suport pentru pictură, în special cea neagră, datorită contrastelor strălucitoare formate cu alte culori. Pictarea catifelei era o tehnică antică originară din Kaşmir şi a fost folosită în realizarea portretelor religioase, mai ales de către locuitorii Caucazului şi de preoţii ortodocşi ruşi.

Până să vină peste noi Revoluția Industrială, catifeaua se obținea exclusiv din materiale naturale. Însă, după cel de-al Doilea Război Mondial, catifeaua începe să fie obţinută din fibre sintetice, ca substitut pentru mătase, ceea ce a făcut ca materialul să devină foarte accesibil.

Sacoul din catifea

Dacă vrei o ținută elegantă mai specială, poți încerca să adaugi în ecuație un sacou din catifea. Acesta trebuie sa fie cambrat, dar și suficient de lejer, încât să îți permită libertate în mişcări. Când vine vorba de modele, poți opta pentru cele clasice, dar și pentru cele cu imprimeuri. Când vine vorba de culori, dacă nu te simți confortabil să atragi prea multe priviri, alege culori închise și simple. Așa cum spuneam, catifeaua atrage oricum atenția, iar dacă mai este și într-o culoare țipătoare… Înțelegi tu ideea. Însă, dacă vrei ceva aparte, poți încerca maro, mov, burgundy sau chiar galben sau roz pal.

Pantalonii

Un alt element foarte indicat pentru completarea unei ținute elegante cu un plus de stil sunt pantalonii din catifea. La fel ca în cazul sacoului, trebuie să ai mare grijă cum îi alegi și cum îi porți. În cazul în care optezi pentru pantaloni de catifea, aceştia să fie musai un model slim și să ți se potrivească – daca ai picioarele groase sau musculoase, nu te vor avantaja. De asemenea, dacă nădragii sunt prea slim, vei ruina întraga ținută, dar și o minunăție de pantaloni.

Jacheta

catifea

Orice bărbat ar trebui să aibă măcar o jachetă din catifea în garderobă. Ea poate fi una elegantă, purtată la smoking sau la costum, dar și una tip bomber sau college. Avantajul major al acestor elemente vestimentare casual este că pot fi combinate mai ușor și nu te lovești de teama de-a o da în bară dacă nu sunt la dungă toate elementele vestimentare. De asemenea, te poți juca puţin cu unele culori ceva mai îndrăznețe, cu printuri și cu broderii. Însă nu exagera cu accesoriile și cu printurile. Alege o ținută simplă, pe care să o scoți din banal cu o jachetă din catifea colorată sau plină de broderii.

Cum combinăm

Catifeaua se asortează foarte bine cu satinul, mătasea, dar și cu stofă structurată. Astfel, se contrastează textura groasă de pluș a catifelei cu un material mai ușor, iar look-ul pare mai contemporan. La fel de bine arată şi catifeaua combinată cu jeanşi și bumbac. Evită să o combini cu lână, cașmir sau mohair și în general cu haine ce au textura pufoasă.

catifea