Jacheta din denim, ideală pentru serile de vară

Cu puțin timp în urmă v-am povestit despre ținutele de vară lejere pe care le puteți aborda în funcție de vreme sau ocazie. Vara este anotimpul care ne permite cel mai mult să ne jucăm cu texturi, culori și de ce nu stiluri diferite și mai ales personalizate. Parcă vă și văd cu câtă ușurință aruncați pe voi un tricou, o pereche de pantaloni, încălțări colorate și câteva accesorii. Simplu, știu. Dar sunt curios pentru ce optați atunci când vremea este capricioasă și plouă? Un cardigan, o jachetă de ploaie sau un sacou din in?

Astăzi vă recomand jacheta din denim. Poate că nu ați luat-o în calcul pentru serile de vară sau ați uitat-o pe undeva prin dulap, dar vă sfătuiesc să nu o neglijați, căci acest element vestimentar poate fi încadrat foarte ușor în categoria celor clasice. Denimul își are rădăcinile în secolul al XIX-lea, când era folosit pe post de echipament de lucru. Istoria sa începe însă acum mai bine de 500 de ani în Italia, la Genova. Termenul de „blue-jeans” vine din sintagma franceză „bleu de Genes”, în traducere „albastru de Genova”, o ţesătură din lână şi bumbac. Hainele din denim au căpătat adevărata popularitate în rândul consumatorilor ceva mai târziu, prin anii 1960, când vedete precum Marlon Brando și James Dean au început să le poarte pe marile ecrane. Primele elemente vestimentare din denim au fost salopetele și pantalonii. Mai apoi au apărut jachetele, cămășile, iar unii designeri au produs chiar și costume sau rochii de blugi. Acestea din urmă sunt o oroare vizuală, dacă mă întrebați pe mine. Dar este doar părerea mea.

În fine, revenind la jachetele din cel mai popular material al ultimului secol, trebuie să știi că pot fi purtate atât de bărbați, cât și de femei. Denimul este un material rezistent, care poate fi ușor curățat și merge etalat la multe ocazii. Dintre toate materialele textile folosite de om, denimul este cel care a rezistat cel mai mult în timp. Indiferent de an, modă ori sezon, blugii sunt un must-have. De-a lungul timpului, măiestria omului a dus la adaptarea acestui material și, implicit, la apariția mai multor modele și texturi. De la cel dur, tip Levi’s, la cel mai moale pentru cămăși sau la denimul alb, negru, chiar colorat, printat sau brodat. Din acest motiv, jacheta din denim poate fi purtată și adaptată mai multor ținute. De la cele cu influențe sport sau casual până la cele cu o notă de eleganță.

Jacheta din denim poate fi purtată cu pantaloni din același material, cu singura condiție ca ambele piese să aibă culori cât mai apropiate sau măcar compatibile. Poți, de asemenea, să o porți cu pantaloni chinos, kaki sau joggers. Îți recomand să te ferești de asocierea jachetelor din denim cu pantalonii din in. Nu de alta, dar aceste două materiale nu prea se înțeleg atât de bine.

Pentru o ținută casual, poți alege să asortezi jacheta din denim cu o pereche de jeans, alături de un tricou polo sau o cămașă din bumbac. Pentru o ținută smart casual, cu o notă de eleganță, poți alege o pereche de chinos, pantofi loafers și o cămașă, peste care poți veni cu o jachetă din denim. Ținutelor elegante nu le asorta niciodată jachete din denim prespălat ori cu rupturi.

Am purtat o jachetă din denim Zara, tricou Franklin and Marshall, pantaloni Givenchy, Teniși Calvin Klein, ochelari de soare Ray-Ban și geantă Fendi