Filme pentru pasionații de modă

Dacă ești pasionat de modă, de stiluri vestimentare într-o anumită perioadă, dar și de atitudini și obiceiuri, cu siguranță îți place să-ți cauți inspirația tot timpul, în locuri cât mai diverse. Aceasta există oriunde, de la vitrinele magazinelor, reviste, reclame și filme până la parcuri, metrou și în general locuri aglomerate. Dar ține minte, cea mai bună inspirație o reprezintă tot oamenii.

La fel ca pictura, muzica, cinematografia și literatura, moda este și ea o artă. Îmbină perfect tradiția cu inovația, clasicul cu modernul. De aceea nu este de mirare că putem spune fără ezitare că tot ce există în modă s-a făcut deja într-o formă sau alta și că aceasta în general este ciclică. Evident, resuresele și metodele se schimbă, evolează, dar baza este în mare parte aceeași. Așadar, o întoarcere în timp și o analiză a stilurilor vestimentare de-a lungul istoriei este de bun augur oricând. Ba mai mult decât atât ne ajută să identificăm unele curente, obiceiuri și chiar stiluri actuale.

Cu acest gând în minte m-am gândit să-ți prezint câteva filme în care moda, stilul vestimentar dar și obiceiurile și moravurile sunt bine reprezentate și pot fi o punte de legătură între trecut, prezent și chiar viitor. Unele dintre ele au ca temă principală moda sau un creator de modă și la fel de bine tratează și subiecte colaterale, însă moda este bine reprezentată. 

McQueen (2018)

Primul film pe care ți-l recomand este unul proaspăt lansat care urmărește viața personală și cariera copilului teribil din modă, așa cum mai este cunoscut celebrul designer britanic Alexander McQueen. Viața regretatului artist a fost un cumul de modernism, romantism, agresivitate, futurism, gingășie, toate sub umbrela unui talent nemaivăzut. 

Talentul și importanța sa în industria modei pot fi ușor ilustrate prin faptul că de-a lungul carierei a fost de multe ori criticat pentru creațiile sale, departe de canoanele burgheze, ca mai apoi să ajungă să fie expuse în lumea întreagă prin muzee precum cele mai de preț opere.

Îți poți da seama de saltul imens doar privindu-i operele, evoluția și felul în care a modelat aceasă industrie. Filmul este o operă de artă în sine și spune o poveste pe care mulți ar trebui să o asculte. Filmul este ”un festin vizual uluitor” așa cum notează revista Vogue. 

Gone With the Wind (1939)

Există o diferență de aproape 80 de ani între McQueen și Pe Aripile Vântului, dar analizând multe dintre colecțiile designerului britanic și viața sa, cu siguranță vei oberva unele conexiuni. Deși filmul are ca temă principală iubirea în timpul Războiului Civil American și al Reconstrucției, costumele, scenografia și obiceiurile acelor vremuri sunt excelent ilustrate și reprezintă fără doar și poate o radiografie a acelor vremuri. Chiar dacă ținutele femeilor sunt adesea în prim plan, nici bărbații nu sunt ignorați ori tratați cu mai puțină atenție. 

Pentru mine filmul nu are valoare prin povestea de dragoste pe care o prezintă, ci mai degrabă prin ilustrarea atât de detaliată a modului în care trăiau oamenii în acele vremuri. Simple gesturi, obiceiuri, felul de a vorbi, statură, ținute, accesorii, toate ne prezintă o imagine de asamblu extrem de interesantă.

Cry Baby (1990)

Acesta este de departe filmul meu preferat din toată această listă, iar dacă stau să mă gândesc mai bine este singurul film pe care l-am văzut de mai mult de două ori. Personajul interpretat de Johnny Depp pe când avea 27 de ani m-a fascinat din prima clipă, atât prin atitudine cât și prin stil. Recunosc, mă regăsesc mult în personaj și mă văd uneori jucând acest rol.  Filmul spune povestea unei găști de delicvenți, condusă de Wade “Cry-Baby” Walker, interpretat de însuși Johnny. De asemenea stilul vestimentar din film, grease, este unul dintre preferatele mele.

Jachetă din piele tip biker, tricou alb basic băgat în pantaloni și frizuri specifice acelei perioade. Este din punctul meu de vedere cea mai simplă, dar de efect ținută, cu care nu ai cum să dai greș vreodată. Filmul în sine nu este o capodoperă, fiind o combinație ciudată de romantism, cu musical și ceva comedie. Însă, din punct de vedere al ținutelor, filmul merită văzut. Mai ales dacă ești fan Johnny Depp.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Filmul acesta este exact opusul lui Cry-baby. Atitudine, ținute, acțiune, personaje și tot ce-ți poți imagina. Dacă nu-ți place filmul cu Depp și nu te regăsești în personaj, cu siguranță personajul lui Tom Ripley interpretat de Matt Damon va fi pe gustul tău. Băieți cuminți, ținute lejere specifice perioadei anilor 50 și în general o descriere fidelă a acelei perioadei. Filmul este de referință din acest punct de vedere, însă spre deosebire de Cry-baby, despre The Talented Mr. Ripley pot spune că este o capodoperă. Cel puțin dacă ar fi să le compar.

The Great Gatsby (2013)

Orice top ai căuta despre filmele cu cele mai bune ținute sau cel mai bine îmbrăcate personaje de film, Gatsby va fi în top. Și nu este nimic rău în asta. Însă, din punctul meu de vedere nu este cu mult special față de alte filme care tratează o acțiune din acea perioadă. Ținutele, accesoriile și în general obiceiurile și comportamentele sunt bine ilustrate, deși dacă ar fi să fiu cârcotaș pe alocuri am găsit unele nepotrivri cu perioada. Însă, filmul este unul de referință când vine vorba despre ținutele și stilul anilor ’20- ’30. Pe de altă parte, personal, mi-a plăcut mai mult varianta din 1949.

Acestea sunt cinci dintre filmele mele preferate pe care ți le recomand dacă ești amator și pasionat de modă. Există o mulțime de alte filme, iar pe listă le-aș putea adăuga pe cele biografice, dar și pe cele dedicate vieții marilor designeri. Viața regretatului designer german Karl Lagerfeld este ilutrată în Lagerfeld Confidentia, Valentino: The Last Emperor, Factory Girl, L’amour Fou și multe altele.