Obiectele fără de care nu ies din casă

Cunoști cu siguranță sentimentul acela când te lovește un mini-atac de panică şi ai impresia că îţi lipseşte din buzunar ceva important, cum ar fi, pentru mine, unul dintre obiectele fără de care nu ies din casă nici mort. Te verifici şi te răs-verifici mai ceva ca un securist care percheziţionează casa unui disident. Însă panica se disipează abia după ce îţi faci inventarul personal şi vezi că nimic nu lipseşte.

Eu mi-am simplificat viaţa un pic şi i-am alocat fiecărui accesoriu vital câte un loc bine stabilit. Telefonul stă mereu în buzunarul din stânga față de la pantaloni, portofelul în diagonală pe spate, iar cheile de la casă și de la mașină în buzunarul din față, dreapta. Evit astfel ca, într-un moment de panică, să uit ce buzunar am de verificat după chei sau după portmoneu.

Problema se complică atunci când mă încarc cu diverse mărunţişuri pe care soarta mă obligă să le port asupra mea. În general, încerc să le reduc la maximum dimensiunea şi numărul, dar nici eu nu pot face miracole. Există însă o listă minimală de bunuri fără de care, dacă ies, mă simt dezbrăcat. Iată-le înşirate mai jos.

Etui pentru ochelari

Am nişte probleme de vedere, deci ar fi dramatic să mă încalţ cu un pantof negru şi cu unul roşu, iar să mă lovesc de stâlpi e de-a dreptul contondent, cu potenţial traumatic. Cum tot cu traume se poate solda şi să trec pe lângă o vecină fără să-i adresez tradiţionalul “sărut mâna!” – motiv pentru care port mereu ochelari. Problema cu parbrizele mele începe atunci când în ecuație intră ochelarii de soare. Am deja pe conştiinţă câteva perechi (scumpe), sparte pentru că le-am purtat în mâini sau pe care le-am zgâriat, pentru că le-am aşezat pe unde am nimerit. Repede a devenit evident că am nevoie de un etui, în care ochelarii să stea feriți. Tot în etui port și o lavetă de microfibră, cu ajutorul căreia vederea mea trece de la HD la 4K printr-o simplă curățare a lentilelor. Îți recomand prietenește să apelezi și tu la un astfel de accesoriu, chiar şi numai pentru ochelarii de soare. Că poate nu eşti miop, ca mine.

Căștile audio

Dacă stau bine să mă gândesc, acestea sunt cel mai important accesoriu pentru mine, mai ales atunci când merg cu metroul sau cu taxiul. Știi și tu zilele acelea când îți uiți căștile și drumul pare de zece ori mai lung şi mai chinuitor. După ce ani la rând am încâlcit și am descâlcit sârme cu dopuri în vârf, am descoperit minunea tehnologiei: casca fără fir. Lăudată fie ziua și binecuvântat fie omul care le-a inventat! Modelul meu vine într-o cutie foarte versatilă, în care căștile se încarcă atunci când nu îmi susură hituri în ureche. Adio fire, trăiască libertatea wireless!

Ceasul inteligent

Apple Watch idea obiectele

Vanitosul de mine şi-a luat smartwatch pentru că arăta cool, era abia lansat şi mai ales pentru că purta marca Apple. Cu timpul, ceasul inteligent s-a dovedit însă şi util. Nu prea merg eu la sală, dar tot îmi place că pot vedea câte calorii am consumat și câte ore am stat în picioare, după o zi solicitantă. În plus, graţie orologiului inteligent am scăpat de ticul verificării telefonulului la fiecare vibrație. Ceasul îmi spune cine mă caută. Pe piață există o varietate mare de asemenea ceasuri, sub diferite mărci, la prețuri pentru toate buzunarele. Îți pot recomanda un Vector Luna Watch, dacă ai nevoie de autonomie prelungită, sau Suunto Spartan, dacă vrei un model rezistent la apă, la șocuri şi chiar la căzături. Tot ele te ajută şi dacă te apuci de fitness.

Bateria externă

E un rău necesar, pentru că nu-i nici o bucurie să o port după mine. Dar nici nu pot risca să rămân rupt de lume în cea de-a doua jumătate a fiecărei zile, când bateria mea de iPhone sucombează. Am încercat mai multe variante, de la baterii la promoție până la acumulatori cumpăraţi cu 99 de lei de pe net. Am ajuns repede la concluzia că autonomia merită toţi banii, aşa că e mai bine să nu te zgârceşti. La amperi, precum la făină. Până când producătorii de telefoane se vor axa mai mult pe autonomie decât pe ecrane gigantice și funcții ştiinţifico-fantastice, facem și noi ce putem, ca să nu rămânem cu căruța-n drum. Pardon, cu telefonul descărcat.

Portofelul minimal

obiecte indispensabile portofelul

Despre portofelul perfect și despre modul cum să îl alegi am vorbit aici mai pe larg. Vă spuneam atunci că, de ceva timp, am renunțat la portofelul clasic tip carte și am ales portcardul cu loc pentru bancnote. Avantajul față de portofelul clasic este că al meu nu ocupă mult loc în buzunar și poate fi pus cam oriunde e loc prin haine. Important e ca hainele să fie ale tale. În plus, față de portcardul clasic, această variantă cu loc pentru bancnote are suficient spaţiu și pentru actele de la mașină. Nu însă şi pentru fise.

Acestea sunt accesoriile fără de care nu plec niciodată de acasă și la care am găsit alternative smart, iar acum buzunarele mele îmi sunt recunoscătoare. Îți recomand și ție să găsești soluţii deştepte care să-ți simplifice viața, indiferent că este vorba de eliminat sârme inutile sau de domesticit obiectele voluminoase ce-ţi umplu degeaba buzunarele.