La începutul anilor 2000 aveam doar șapte ani. Pentru mine moda nu era nici pe departe un subiect de interes, dar asta nu înseamnă că nu-mi amintesc stilul acelor vremuri și care erau cele mai în vogă trenduri. Anii 2000 au venit cu o schimbare radicală în mai multe domenii, precum social, tehnologic și în cazul de față…în modă. Perioada aceea a fost una, să-i zicem diversă. Din punctul meu de vedere, este cea mai neagră perioadă din istoria modei.

Perioada a reprezentat de asemenea și o emancipare exagerată a femeii. Scăpate de multe prejudecăți, femeile au început să-și arate cât mai mult din corp. Nimic nu avea o coerență vizuală. Printurile mergeau combinate între ele în fel și chip, latexul și lacul erau la mare căutare, decolteurile și jeanșii cu talie cât mai joasă erau piese de rezistență. Pantofii cu botul ascuțit, pantofii sport cu talpă supradimensionată, care de altfel iată că au revenit în modă, topurile în formă de corset, fustele de blugi și accesorii care mai de care mai hidoase. Nimic liniar, nimic frumos vizual.

Nu e de mirare că printre cele mai iubite și admirate vedete din acea perioadă au fost Britney Spears, Christina Aguilera, Fergie și Madonna. Care de altfel în acea perioadă au fost reginele ororilor vestimentare. Dacă mă întrebi pe mine, perioada aceea era despre “pun pe mine tot ce am în dulap”. Era un soi de je m’en fiche total, iar dacă voiai să fii un icon trebuia să porți cât mai…amestecat. Un accesoriu vedetă în acea perioadă era cravata. Fără nici un fel de logică, aceasta era purtată la ținute rock, elegante, grunge și în general la orice. Era un fel de manifest legat de ținutele elegante și de rigorile pe care le impunea. Cravatei i se alătura, fără pic de logică, basca. Femeile purtau o variantă supradimenionată, în timp ce bărbații o purtau pe cea simplă. Un pic pe-o parte, lăsată pe ochi. Foarte chic…

Dacă basca și cravata ți se par lipsite de logică, ce motivație ai putea găsi pentru bandanele sport, plasturii purtați pe față sau ochelarii tip grilaj? Pe listă mai pot adăuga pantalonii de tip cargo, brățările elastice, curelele cu ținte și printurile cât mai haotice. A fost de asemenea o perioadă înfloritoare pentru brandurile sport, Ed Hardy, FUBU, Ecko sau Desigual.

Oricât aș încerca, o caracterizare a stilului din acea perioadă este aproape imposibilă. Nimic nu avea coerență, nimic nu putea fi încadrat în anumite canoane. Moda în general era un manifest împotriva tuturor rigorilor, împotriva trendurilor. 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.