[VIDEO] – Somon marinat în gin, ienupăr și chilly

Gătit: 20′ 

Preliminar: 12h / Porții: 8-12  

Ingrediente:  

•  file de somon 400g

•  Beefeater 100ml

•  ienupăr boabe 1 linguriță

•  ardei iute 2 bucăți

•  zahăr brun 100g

•  sare de mare 100g

•  piper roșu 1 linguriță

•  coriandru semințe 1 linguriță

•  anason-1 steluță/1 linguriță semințe

•  ridichi roșii 1 legătură, tăiate în felii subțiri

•  castravete fabio 1 bucată, tăiat în felii subțiri

•  lime 1 bucată ( coajă)

•  căpșuni 4-5 bucăți, tăiate în felii subțiri

•  pâine prăjită

  Pentru spuma de lime (opțional): 

 •  gelatină 3 foi

•  zahăr pudră 30g

•  suc lime 100 ml

•  albușul de la 2 ouă

Dezosăm file-ul de somon, păstrând pielea și solzii, apoi îndepărtăm partea grasă de pe margini (burta) cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Introducem bucățile de somon într-o pungă cu fermoar (ziplock) sau într-o tavă, cu pielea în jos, apoi adăugăm deasupra ingredientele pentru marinadă.

Amestecăm zahărul brun, sarea, boabele de ienupăr zdrobite, câteva boabe de piper, semințele de coriandru, o steluță de anason împreună cu ardeiul iute tocat mărunt. Stropim cu 100 ml de Beefeater, sigilăm recipientul și lăsăm la marinat în frigider între 6 și 12 ore. După ce s-a marinat somonul, scurgem marinada într-un bol, în care adăugăm la marinat feliile subțiri de ridiche și castravete.

Prăjim pâinea, radem deasupra somonului puțină coajă de lime și dacă avem sifon pentru frișcă, pregătim spuma de lime după cum urmează: topim foile de gelatină la foc mic, într-o crăticioară cu 200 ml de apă și zahărul pudră, amestecând până se omogenizează. Așezăm crăticioara într-o tigaie cu cuburi de gheață și amestecăm până se răcește ușor. Adăugăm sucul de lime și albușurile de ou, apoi blendăm la viteză mare până obținem o spumă catifelată. Turnăm compoziția în sifon, îl încărcăm cu două cartușe pentru frișcă, apoi îl răcim la frigider până la momentul plating-ului.

somon

Plating: Pe farfurie așezăm felii subțiri din file-ul de somon marinat în Beefeater, ienupăr și chilly alături de felii subțiri de lime, felii de căpșună, legumele marinate și bineînțeles pâinea prăjită. Opțional, adăugăm spuma de lime și câteva frunze de lămâiță sau mentă.

Beefeater este ginul premium numărul 1 în lume și singurul gin internațional produs încă în metropola Londra. Ginul Beefeater este realizat manual de echipa Distileriei Kennington, sub supravegherea atentă a Maestrului distilier Desmond Payne. Procesul de producție respectă rețeta originală creată de James Burrough, inventatorul Beefeater, și combină alcoolul din cereale cu nouă plante și fructe, printre care ienupăr, rădăcini și boabe de angelică, rădăcina de oris, coriandru, coajă de lamâie și portocale. Procedeul de distilare este ținut secret,  iar o durata lui este de aproximativ 8 ore.