Fitness | Sfaturi motivaționale de la leneșul de serviciu

Aș fi vrut să mă dau pe mine exemplu și să îți spun secretele ce m-au ajutat să mă transform din Bachus în Hercule, dar vezi și tu că trupul nu este de partea mea. Așa că am cules unele sfaturi de la amicii mei aflaţi în relaţii ceva mai cordiale cu sala de sport și ți le ofer aici. În primul rand, dacă dorești să ai siguranța ca vei merge în permanență la sală în urmatoarele luni sau chiar ani, trebuie să te asiguri că o să transformi exercițiile într-un adevărat obicei, într-un stil de viață.

Stabilește-ți un scop clar

Gândește-te ce vrei să obtii, fie că e vorba de masă musculară, de o siluetă mai zveltă sau de ceva mai multă forță. Dacă alergi după mai mulţi iepuri odată, riști să te antrenezi haotic și să nu obții nimic. Stabilește-ți prioritățile și încearcă să le ierarhizezi.

Stabilește-ti un termen-limită

Te ajută foarte mult dacă îți impui ca până la un deadline oarecare să atingi un anumit obiectiv. Odată îndeplinit planul, treci la următorul target şi la următoarea dată limită. Centralizează toate aceste planificări succesive și încearcă pe cât posibil să te încadrezi în ele. Moralul și ambiția vor lucra mult mai bine dacă știi că ai un calendar al progresului.

salaFă-ți un plan

Dacă te-ai lămurit asupra scopului și ai stabilit termenul limită, e cazul să pui la punct un plan care să te ajute să îţi atingi obiectivele. Stabileste exact de ce exerciții vei urma și de care alimentație ai nevoie, în funcție de rezultatele urmărite. Nu în ultimul rând, hotărăşte de câte ori vei merge la sală în cursul unei săptămâni şi ţine-te de decizia ta.

Antrenează-te dimineața

Cu trezitul devreme te poţi învăţa repede, pentru că e oricum în ADN-ul nostru de vânători, pescari, exploratori, luptători şi agricultori, care se activau înainte de cântatul cocoşilor. Începe ziua cât încă e Soarele jos la orizont şi vei descoperi o altă lume. Ce avantaje ai? La prima oră, crește nivelul endorfinelor din corp, iar asta înseamnă că semnalele de durere din sistemul tău nervos sunt estompate și înlocuite cu un sentiment de revitalizare, chiar euforic. Perfect pentru antrenament!

Respectă-ți planul

Uită de mitul că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, pentru că vei sfârşi prin a-ţi fura singur căciula. Orice abatere de la planul tău te va îndepărta de obiectiv, te va demoraliza, iar când vei constata că te-ai trişat pe tine însuţi s-ar putea să abandonezi cu totul exerciţiile fizice. Şi de pierdut va avea, desigur, numai şi numai persoana ta augustă. Sari un antrenament sau furi o gogoaşă azi, iar mâine îţi iei o şaorma cu de toate şi te trânteşti în faţa televizorului cu berea-n mână. Aşa te întorci pe calea pierzaniei.

Fii încrezătorsala

Poți obține orice vrei, atâta timp cât îți dorești cu adevărat și lupți pentru asta! Ai răbdare cel puțin o lună până să observi că mersul la sală s-a transformat în obicei şi că rezultatele încep să apară. Te anunț de pe acum! Se poate ca după primele 30 de zile să fii nevoit să măreşti doza de efort, pentru rezultate mai bune. Însă până atunci complimentele fetelor o să te facă să iubeşti transpiraţia şi febra musculară.

salaNu te lăsa indimidat

Dacă ai mai fost printr-o sală de fitness până acum, sigur știi că veteranii trasului de fiare au obiceiul de a-i persifla și de a-i privi cu un oarecare dispreț pe cei nou-veniți. Unii se vor oferi să te învețe cum să execuți corect unele exerciții, deși nici nu au licență de instructor, deci mai mult te vor băga în ceață. Alții, binevoitori, chiar vor încerca să îți fie de ajutor. Sfatul meu este să nu te simți stânjenit de musculatura celor de prin sala de sport și nici să nu te lași intimidat.

Concluzie

Odată ce ai reușit să îți găsești motivația de-a merge la sală, trebuie să ai și un strop de răbdare și să treci de prima lună până să observi că ora de fitness a devenit un obicei. Succesul și satisfacția în sport vin la pachet cu voința, ambiția și devotamentul. Pentru a obține rezultatatele dorite, este necesar un plan bine pus la punct, pe care să-l urmezi spre obținerea unui corp tonifiat și a unor muşchi de invidiat. Succes!