Rhodos – Insula Soarelui

În urmă cu câțiva ani am făcut un pact cu mine. Îmi promiteam să nu repet o destinație indiferent de cât de frumoasă este sau oricât de mult mi-a plăcut. Da, știu. Lumea este prea mare pentru a repeta o călătorie. Timpul însă mi-a demonstrat și contrariul. Dacă ajungi să îndrăgești un loc atât de mult, o parte din tine rămâne acolo.

Prima dată când am ajuns pe insula Rhodos era acum nouă ani. Îmi aduc aminte și acum de castele, ziduri vechi cu plamieri, străduțe întortocheate, miros de pește proaspăt pus pe grătar, ape învolburate și turcoaz, coasta muntoasă a Turciei văzută în zare și focuri de artificii. Anul trecut am ajuns a doua ora în Rhodos. Poate vă întrebați ce anume m-a determinat să îmi încalc promisiunea și să ajung un vizitator fidel al insulei. Dacă sunteți pasionați de legendele antichității, poveștile medievale și frumuseți naturale atunci puteți începe să vă pregătiți bagajul virtual cât vă voi împărtăși arta călătoriei în Insula Soarelui.

Legenda spune așa: că zeul Apollo (Helios), zeul Soarelui, a ridicat din adâncuri o mândră fâșie de pământ scăldată de două mări pe care o îmbracă zi de zi în razele sale aurii și a denumit-o după frumoasa sa fiica, Rhodes. Realitatea ne spune că Insula Rhodos se află la intersecția celor două mări – Mediterana și Egee – fenomenul fiind vizibil atât în nordul cât și în sudul insulei.

Rhodos – by Day and by Night

Situat în partea de nord a insulei, orașul fascinează prin înglobarea elementelor specifice diferitelor perioade sau culturi. De pe Acropolisul antic vă veți bucura de panorama superbă asupra orașului și punctul nordic unde cele două mări se ating. O plimbare prin Portul Mandraki este indicată atât ziua cât și seara. Ziua vă recomand să mergeți printre bărcuțele tradițional colorate și să admirați capturile zilei de la pescarii bronzați, să vă imaginați uriașa statuie a Colosului – una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, iar seara să vă lăsați purtați pe valuri și de o frumoasă croazieră panoramică admirând luminile cetății. Orașul nou a fost organizat inițial sub ocupația italiană și este foarte cochet. Pentru că are multe parcuri și grădini, terase și magazine, vi-l recomand seara, pentru o sesiune de shopping.

Orașul Lindos

Considerat și Perla Insulei Rhodos, pitorescul Lindos, este unul din cele trei orașe-cetate antice ale insulei alături de Lalyssos și Kamiros. Acesta rămâne unul dintre cele mai fotografiate locuri ale insulei pentru că fascinează prin contrastul micilor clădiri albe, tipic grecești. Dacă nu stiați încă, aflați că Acropolisul Lindosului este mai vechi decât cel din Atena cu peste o sută de ani. Priveliștea ce vă este oferită de acesta este pur și simplu spectaculoasă. Nu uitați să vă pierdeți pe străduțele înguste, ticsite cu magazine de suveniruri cât și cu produse tradițioanale. Pentru o cină romantică vă recomand una din terasele panoramice. Nu veți da greș iar efectul va fi garantat. Priveliștea, atmosfera și preparatele atent gătite fiind principalele atu-uri.

Turul Insulei

Este fără doar și poate excursia cea mai complexă și mai îndrăgită de către turiști. Lungimea maximă a insulei este de 80 de km iar lățimea de 38 km. Turul debutează cu vârful Filerimos. Aici puteți admira ruinele anticului oraș, precum și complexul monahal construit de către cavaleri. În funcție de perioada călătoriei se poate vizita și Valea Fluturilor, un loc de poveste și o zonă ecologică unică, cu poteci înguste, iazuri umbrite de nuferi, podețe rustice, pârâuri și cascade. Continuând traseul printre munți vă puteți familiariza cu diversitatea geografică a insulei. Langă zona viticolă Embona, cea mai mare podgorie din Rodhos, se face oprire pentru prânz și degustare de vinuri locale. După prânz se continuă drumul spre pitorescul sat Sianna. Un popas aproape obligatoriu, pentru fotografii, va fi la Monolithos, un vechi castel venețian aflat pe o stâncă înaltă ce oferă priveliști spectaculoase. În cele din urmă, vizitarea Lindos-ului este highlight-ul excursiei.

Plaja Prasonissi

Una dintre cele mai spectaculoase plaje ale Greciei și poate cea mai fotografiată din Rhodos este plaja Prasonissi. Capul Prasonissi este legat de fâșia de nisip ce o reprezintă plaja de restul insulei, însă o dată cu venirea fluxului aceasta se inundă. Pentru câteva ore, Insula Verde, așa cum este numit Capul devine o insulă de sine stătătoare. Nisipul fin și briza puternică fac din Prasonissi o experiență desăvârșită pentru zilele de stat la soare.

Wine and Dine

Una dintre cele mai simple plăceri ale vieții este bucuria de a ne relaxa și a gusta delicioase preparate, acompaniate de vinuri sublime. Eu recunosc că îmi aleg următoarea destinație și în funcție de gastronomia locală. Dieta mediteraneeană este considerată una din cele mai sănătoase din lume, iar pentru cei care sunt dependenți de preparatele din pește și fructe de mare, trebuie să știți că aici este locul ideal. De asemenea, vinurile din insula Rhodos sunt celebre pentru gustul lor minunat și calitatea de care localnicii se preocupă încă din vremuri străvechi. Un mare avantaj în producția acestor vinuri este fertilitatea solului și soarele constant pentru podgoriile insulei.

Pentru iubitorii de vinuri aflați că există – Drumul Vinului – a cărei capitală nu este alta decât Embona, locul unde orice degustare de vinuri este motiv de sărbătoare. Vă recomand să încercați toate tipurile de vinuri și să vă aprovizionați din belsug. O sticlă de vin rodian este un bun suvenir dar și un moment de răsfăț după o zi plină de plimbări și aventuri. Diversitatea tavernelor și restaurantelor mulțumește toate tipurile de călători gurmanzi, prin urmare, nu uitați să închinați paharul de vin și să zâmbiți în timpul toastului. Yamas!