Review de film – Peaky Blinders

Sunt atât de multe filme pe Netflix încât poți sta zeci de ani, non-stop, lipit de ecranul televizorului. Sau al proiectorului dacă vrei să savurezi cu adevărat o imagine cât mai apropiată de cea de cinema. A, stai, mai ai nevoie și de un sistem de sunet 5.1 pentru asta, pentru că, așa cum tot spun, sunetul este chiar mai important decât imaginea. Întotdeauna!

Stai, ai intrat totuși aici ca să citești un review de film și nu recomandări de TV și Home Cinema. Iertare, vine și acesta acuși!

Peaky Blinders se numește, caută-l pe Netflix și vei găsi toate cele patru sezoane ”zemoase” din toate punctele de vedere. Ca o mică introducere ”peaky” se numește acea șapcă cu cozoroc scurt pe care o poartă irlandezii sau englezii. ”Blinders” vine de la faptul că în acel cozoroc mic se puneau lame de ras, iar șapca propriu-zisă era folosită pe post de armă în bătăile dintre găștile din Birmingham în special, acolo unde are loc o mare parte din acțiunea filmului.

Serialul este cu ”suișuri și coborâșuri”. Dezvăluie puțin la început, suficient cât să te țină interesat câteva episoade, apoi acțiunea devine din ce în ce mai prezentă pe parcursul sezonului. Pe scurt, membrii găștilor din Birmingham se bat între ei ”ca chiorii” la propriu, pe afacerile necurate pe care le desfășoară și pe teritoriu.

Personajele sunt foarte bine definite și cel mai important, umane. Poți simți de fiecare dată când Tommy Shelby, capul familiei își calcă pe inimă și chiar și pe orgoliu, pentru a ajunge mai sus în societate cu orice preț. Se folosește de orice are la îndemână, inclusiv de femeile care îl iubesc și pe care le iubește, și ajunge chiar să îl șantajeze pe regele Angliei pentru a-și salva familia, dar pe de altă parte pentru a obține foloase materiale și teamă din partea adversarilor.

Practic este vorba despre familie, dar și membrii acesteia pot fi înlăturați dacă dăunează business-ului și nu mai sunt stăpâni pe ei. Fiecare personaj, membru al familiei are viciile sale, nici unul nu e perfect sănătos la cap, și toate acestea influențează cursul acțiunii în cele patru sezoane de până acum.

Serialul este filmat chiar într-o fabrică veche din Birmingham, de aceea decorul arată atât de bine și de realist. Costumația este specifică perioadei anilor 1919 și toate detaliile mici fac ca acest serial să fie și atât de popular. Doar nu credeai că vorbim despre unul de duzină la care să sforăi deja la primul episod. Eu l-am ”înfulecat” pe parcursul a câteva weekend-uri mai liniștite, dar este genul de serial după care să aștepți cu sufletul la gură un episod nou, în fiecare săptămână.

Așadar, spor la vizionat, și lasă un comentariu și aici dacă l-ai văzut deja și spune-mi ce impresie ți-a lăsat. A, îl găsești pe Netflix, apropo.,