Review de Film | First Man

De la scriitorul genial din spatele producțiilor Whiplash și La La Land, Damien Chazelle, împreună cu unul dintre cei mai talentați și apreciați actori de pe planetă, Ryan Gosling, vine First Man. Un film menit să aducă un omagiu bine meritat lui Neil Armstrong, primul om ajuns pe Lună.

MERGE LA SIGUR

Povestea filmului gravitează în jurul evenimentelor care au dus la inevitabilul câștig a americanilor în fața rușilor, în cursa pentru explorarea spațiului. Vă pot spune de la început că filmul nu îmbrățișează nimic nou, nu își asumă vreun risc, ci rămâne îngrădit în aceleași convenții pe care le-am văzut cu toții în atâtea filme cu același subiect. Dar nu luați ce am spus în nume de rău. Doar că nu sare fără parașută din avion nu înseamnă că spectacolul nu e grandios. Fiindcă încă de la primele cadre mi-am dat seama că măiestria cu care a fost produs va fi de necontestat.

Abordarea regizorală este una mai personală față de ce m-am așteptat și firul narativ nu urmărește numai misiunea și întâmplările din cadrul NASA. Prim planul zace pe protagonist. Ryan Gosling reușește fără doar și poate să portretizeze fără cusur eroului american național. Pe lângă asta, îmi place și faptul că soția lui Neil Armstrong nu este isterica tipică din alte filme în care personajul principal își riscă viața pentru onoare și glorie eternă. Ci este puternică, își susține soțul, este mereu cu picioarele pe pământ și singurul moment în care își pierde cumpătul este foarte bine justificat.

NEIL ARMSTRONG OMUL

După cum spuneam, direcția regizorală îl are în vedere pe astronaut în postura de om și nu îl vedem îmbăiat într-o lumină de super-erou menit să salveze lumea. Din cauză că la bază se inspiră după cartea best-seller cu același nume. Aceste lucruri sunt de bine fiindcă aproape toate evenimentele din film se raportează cu o fidelitate sporită la realitate. În alte cuvinte, filmul nu decolează spre tărâmul science-fiction, ci rămâne în orbita terestră și a verosimilității.

Modul în care a fost structurată povestea, împreună cu unele scene memorabile filmate genial, face ca această producție să fie un pariu sigur pentru pasionații de filme biografice sau istorice. Dacă dimpotrivă le găsiți plictisitoare, vă recomand miraculosul „Interstellar” cu domnul Mathew „Alright, Alright, Alright” Mcconaughey.