Review de film românesc – MO

MO este un film despre o situație regretabilă din România despre care toată lumea este conștientă. Vorbesc despre fenomenul în care unii profesori bărbați profită de studentele lor, iar în unele situații se ajunge și la… viol.

Image result for mo film romanesc

Filmul este regizat de către Radu Dragomir, iar actrița principală este soția lui, Dana Rogoz. Din distribuție mai fac parte Răzvan Vasilescu în rolul profesorului, Profu’, pe care îl puteți recunoaște din Selfie, Băieți Buni sau California Dreamin’, și Mădălina Craiu, cunoscută pentru rolul ei din serialul de succes Umbre.

În primul rând, Mo este o poreclă a personajului principal, Monica. Povestea se învârte în jurul ei și a prietenei ei, studente la facultate. În timpul unui examen, sunt prinse copiiind. Monicăi îi este confiscat telefonul de către profesorul supraveghetor, apoi amândouă sunt date afară din sala de examen și rechemate a doua zi să îl susțină din nou.

Între timp, ele încearcă să găsească o soluție ca să copieze și la a doua tentativă. În aceeași seară se reîntâlnesc cu Profu’, pentru ca Mo să își recupereze telefonul. De aici începe o întreagă discuție în care Profesorul încearcă să le ușureze examenul de a doua zi, dar în același timp începe să le facă avansuri. Le invită la el în apartament să le gătească și să asculte muzică. Vă sună cunoscută procedura?

Vă puteți imagina că avansurile devin din ce în ce mai evidente și obscene, până la momentul în care Profu’ ajunge cu Mo la el în dormitor. Inițial, Mo este de acord cu tot ce se întâmplă, dar înainte să se ajungă la ceva crucial, Mo se răzgândește și refuză ca actul să aibă loc. Profesorul nu ține cont de dorințele ei și se forțează asupra sa, ajungându-se astfel la scena de viol. Prietena ei aude ce se întâmplă, chiar intră peste ei, dar nu este capabilă să îl oprească.

Ce se întâmplă mai departe vă las pe voi să descoperiți. Părerea mea, Mo însumează formatul clasic al filmelor românești de după anii ’90 similar cu 4 luni 3 saptamani 2 zile, Moartea Domnului Lăzărescu sau București Non-Stop. Adică, acțiunea este restrânsă doar la câteva personaje, cadre lungi și atmosferă ușor seacă. Subiectul este bun, însă personal mi-ar fi plăcut să văd porțiuni ceva mai animate și vesele.

Image result for mo film romanesc

Pentru mine cel puțin, Mo însumează formatul clasic al filmelor românești de după anii ’90 similar cu 4 luni 3 saptamani 2 zile, Moartea Domnului Lăzărescu sau București Non-Stop. Adică, acțiunea este restrânsă doar la câteva personaje, coloana sonoră lipsește în afară de o parte mică de la începutul filmului, este plin de cadre lungi lipsite de acțiune, iar acestea crează o atmosferă seacă. După cum am spus, asta este părerea mea personală și sunt conștient că nu se aplică tututor.

Dacă ești fan a acestor tipuri de filme și îți place regia tipică filmelor românești de după ’90, poate Mo este perfect pentru tine.