Prețul Corect – Fabrica de ciocolată și aur

Pentru acest episod, m-am gândit la un subiect un pic mai delicat și mai sensibil. Nu pentru toată lumea. Doar pentru cei care se știu foarte pofticioși. Așa că, dacă ai probleme la glicemie, zic să îți aduci pe aproape ceva dulce. Fără să mai lungesc vorba, astăzi vorbim despre celebra fabrica de ciocolată a la fel de celebrului Willy Wonka. Chiar dacă nu ai văzut nici primul film și nici remake-ul, cu siguranță ai idee și îți poți imagina despre ce este vorba. În partea a doua, ca un al doilea desert cum ar veni, vorbim despre aur. Cum se procesează și cât costă, ce țară are mai mult și multe altele.

Scris de Roald Dahl în 1964 și ecranizat în 1971 de Mel Stuart, romanul pentru copii „Charlie și fabrica de ciocolată” a făcut deliciul publicului la propriu. Povestea îl are în rolul principal pe micuțul Charlie, un mare iubitor de dulciuri, în special din cacao și lapte. Însă, din cauza sărăciei, familia băiatului își putea permite doar o bucată mică de ciocolată, pe care puştiul o primea în dar de ziua lui. Model de cumpătare cum era, Charlie împărțea acea bucățică în așa fel încât să îi ajungă o lună. Ironia sorţii şi a scenariului face ca lângă casa acestui copil sărman să se afle… ce crezi? Faimoasă fabrică de ciocolată condusă de excentricul Willy Wonka. Wonka nu era doar ‘’specialist’’ în ciocolate, dar mai stăpânea nişte secrete parcă rupte din partea întunecată a Forţei. El putea opri îngheţata să se topească pe vreme caniculară, aşa cum legendarul Darth Plaguesis cel Înţelept îi putea ţine în viaţă pe termen nedeterminat pe cei dragi lui. Cel puțin așa povestea unul, Palpatine.

Pe lângă asta, fabrica nu era una banală, super robotizată și cu câteva dudui durdulii gata să șterpelească din materia primă. Nu. Pe lângă multele ciudățenii din fabrică, domnul Willy a dotat întreprinderea cu fântâni de ciocolată, a tapetat-o cu hârtie comestibilă și și-a angajat o armată de muncitori numiți Woompa Loompa. Costurile necesare pentru ca fabrica să existe și să funcționeze în lumea reală ar fi colosale și te invit să le descoperi în clipul de mai jos: