VIDEO | Prețul Corect – Playstation 4, Xbox One și smartphone-uri

A venit timpul să vorbim despre ceva ce s-a cerut insistent încă de la primele episoade. Este vorba despre consolele de jocuri. Una din aia care poate că deja Moş Nicolae ţi-a adus una în dar. Vorbim așadar despre Playstation 4 și Xbox One, cele mai populare asemenea dispozitive de joc. În partea a doua, facem o retrospectivă asupra celor mai populare smartphone-uri și le comparăm costul de producție cu prețul de la raft.

Consolele de jocuri, cele care au devenit cadoul preferat de Crăciun al copiilor cu vârste de la 7 la 50 de ani au apărut acum peste 60 de ani. Ralph Baer este cel căruia trebuie să-i mulțimim pentru bucuria și plărecea de-a ne putea juca din confortul casei noastre. Mai devreme sau mai târziu, cineva tot ar fi inventat o consolă de jocuri, dar noroc cu Baer că a fost ceva mai rapid. Unde mai pui că, la vremea aceea, un calculator obișnuit ocupa cam cât un etaj de multinațională.

Prețul corect

Jucăria lui Ralph Baer nu a fost un succes din prima, dar a fost un început pentru acestă industrie. Însă, odată cu lansarea super-simplistului progrămel numit Pong, de la Atari, un simulator minimal de ping-pong, popularitatea jocurilor pe televizor pur și simplu a explodat. Și așa cum se întâmplă în general, concurența duce la dezvoltare, scărederea prețurilor, iar cei mai fericiți suntem noi, consumatorii.

În partea a doua facem un rezumat al celor mai populare smartphone-uri și le comparăm costurile de producție cu prețurile de la raft. Vedem astfel care dezvoltator de telefoane mobile a reușit cea mai bună marjă procentuală, dar și cel care a avut un procent foarte mic din care să caute profitul. Îți mai spun doar că iPhone 5S a avut cea mai bună marjă procentuală dintre toate, iar la polul opus îl găsim pe Galaxy S5.

Dar gata. Pentru mai multe detalii, te las cu videoclipul de mai jos: