Piese vestimentare esențiale pentru iarnă

Sezoanele reci sunt cele mai dificile din punct de vedere vestimentar, deși sunt cele în care poți fi mult mai creativ. Nu doar că ai la îndemână mai multe elemente vestimentare pe care să le folosești, dar și combinațiile pe care le poți face sunt mai multe și mai diverse. Dacă pe timpul sezoanelor calde te limitezi la trei-patru elemente, iarna și toamna numărul acestora crește. În primul rând din motive de confort termic. Dacă vara o ținută poate fi formată din jeans, tricou, sneakers și poate pentru serile mai răcoroase și o jachetă, iarna adăugăm pulovere, cardigane, jachete matlasate, fulare, căciuli și așa mai departe.

Și pentru că avem la dispoziție un număr așa mare de elemente vestimentare la care putem apela, m-am gândit să-ți prezint care sunt pentru mine lucrurile esențiale pe timpul sezonului rece. Așa cum am făcut-o mereu și acum te încurajez să încerci cât mai multe combinații, să încerci lucruri noi și să experimentezi pe cât posibil. Denumesc aceste haine și accesorii drept „esențiale“ pentru că poți cu ajutorul lor să formezi ținute diverse, le poți folosi drept elemente de bază cu ajutorul cărora să formezi combinații noi. Practic acestea sunt punctul de pornire către ținute noi, diferite și de care să nu te plictisești prea repede.

Jeans negru

Fără doar și poate niciodată nu-mi lipsesc din garderobă câteva perechi de jeans negri. Spun „câteva“ pentru că sunt atât de mare fan încât pe lângă perechile pe care le port în fiecare zi, mai am și câteva perechi noi, de rezervă pentru momentele în care nu am curați ori pentru anumite evenimente speciale. Sincer să fiu, am pierdut de mult numărul lor, nu mai știu exact câte perechi am, dar pentru mine sunt elementul central al fiecărei ținute. Nu-ți recomand să faci ca mine, adică să faci o obsesie pentru un element vestimentar, însă îți recomand să ai cel puțin o rezervă din elementul vestimentar pe care-l porți cel mai des. 

De ce sunt preferați mei? Pentru că fiind negri îi pot asorta la orice tip de ținută, fie că este vorba de una casual, smart-casual sau mai elegantă. Deși sunt slab și negrul nu mă avantajează în mod deosebit, acesta este modelul în care mă regăsesc și în care mă simt cel mai bine. De asemenea, așa cum spuneam, reprezintă un punct de plecare excelent. În jurul lor poți forma o mulțime de ținute, spre deosebire de jeanși bluemarin clasic, cei prespălați sau în diferite culori.

Paltoane

Dacă în urmă cu trei-patru ani nici nu voiam să aud de paltoane, pe vremea aceea considerând că sunt destinate în special bărbaților de vârstă mijlocie și celor care preferă ținutele office, de ceva timp am ajuns să fiu un mare fan al acestui element vestimentar. Motivul principal pentru care am ajuns să îndrăgesc atât de mult paltoanele se datorează în primul rând faptului că am găsit unul care să-mi plac, dar mai ales care să-mi vină perfect. Ce-i drept, fiind atât de slab, este greu să-mi găsesc paltoane, sacouri și cămăși care să-mi vină bine. Ei bine, atunci când l-am găsit și am văzut cât de bine îmi vine și în câte feluri îl pot asorta, parcă nu mi-a mai venit să port altceva. Așa se face că acum am ajuns să am cinci paltoane în garderoba mea și ajung să le port cel mai des. 

Un palton cu un croi clasic, care să-ți vină perfect poate fi asortat la o mulțime de ținute. Poți oferi un twist interesant unei ținute de altfel banale. Poate fi elementul sobru care să tempereze o ținută clasică de tip streetstyle, ori dacă alegi unul colorat poate fi elementul central al unei ținute office. Deși este purtat în general la ținutele elegante, paltonul poate fi asortat și la ținute casual, chiar și la unele sport.

În ultimii ani, moda a devenit mult mai liberă și multe dintre canoanele vechi au început să dispară. Elemente sport combinate cu cele elegante, combinații de stiluri și așa mai departe. Cu alte cuvinte, moda este mai liberă ca oricând, nu mai există combinații pe care nu le poți face și nicidecum nu mai există o linie clară între stiluri. 

Jacheta matlasată

Dacă alegi un model mai gros, cu o umplutură mai densă, jacheta matlasată poate fi purtată ca element exterior. În schimb, dacă alegi un model mai subțire acesta poate fi purtat ca element vestimentar intermediar. Fie că alegi un model clasic, potrivit ținutelor elegante, fie că alegi unul colorat, o astfel de jachetă nu trebuie să-ți lipsească din garderobă. Sfatul meu este să alegi una cu umplutură naturală de pene și fulgi. Acesta poate fi purtată pe sub palton, pe sub sacou sau pe sub o jachetă de tip parka.

Pelerina de ploaie 

Este cunoscut faptul că sezonul rece este în general unul capricios în care vremea ne joacă de multe ori feste. Precipitațiile sunt multe și dese, o zi începută cu soare se poate încheia cu o ploaie abundetă și așa mai departe. Cum te ferești de surprize? Simplu. Ești mereu pregătit. Dacă ești ca mine și îți displace ideea de-a purta după tine mereu o umbrelă, poți alege varianta pelerinei de ploaie. Nu mă refer acum la cele din plastic de unică folsință deși pot fi și acelelea o variantă. Mă refer la cele din plastic ceva mai gros, fâș sau materiale cerate. Acestea nu doar că te protejează de ploaie, dar pot fi și un element care să înnobileze o ținută simplă, anostă. Găsești pe piață o mulțime de variante, de la cele simple, transparente și până la cele colorate sau cu diferite șabloane. 

Pulovere și cardigane

Cu siguranță vedetele sezonului rece trebuie să fie puloverele, cardiganele și în general toate tricoturile. Textura și materialele din care sunt produse le fac ideale pentru sezonul rece, motiv pentru care trebuie să se regăsească în garderoba ta. Evident, cele mai indicate sunt cele produse din fibre naturale precum lână, lâna merino, cașmir, mohair sau bumbac. Spre deosebire de fibrele sintetice, cele naturale au proprietăți speciale în ceea ce privește schimbul de căldură, absorția lichidelor și respirabilitatea. 

Bocanci, cizme și botine

Nu uităm, evident, de extremități. Este crucial să le protejezi împotriva frigului. În primul rând pe termen scurt pentru confortul tău termic, în al doilea rând pe termen lung pentru sănătatea și integritatea ta corporală. Expunerea îndelungată la frig duce în timp la diferite probleme de sănătate pe care cu siguranță nu ți le dorești. În plus, degeaba te îmbraci în straturi, degeaba pui pe tine tot șifonierul și te îmbraci gros dacă extremitățile sunt expuse frigului. Vorbim aici în primul rând de picioarele tale care trebuie să suporte frig, apă și în general sunt cele mai expuse pe timpul sezonului rece. De aceea, oricât de mult ți-ar plăcea și oricât de bine ți-ar sta cu sneakerșii tăi preferați, lasă-i de-o parte măcar în zilele geroase și în cele în care a nins. Nu de alta, dar ai la dispoziție o mulțime de modele dintre care să alegi, pe toate gusturile și pentru toate bugetele. 

Preferații mei? Botinele Chelsea din piele sau piele întoarsă, iar când vremea de afară cere un pic de off-road bocanci Timberland. Pe de-o parte, botinele Chelsea sunt foarte comode și protejează bine în cazul în care afară nu este zăpadă sau plin de bălți. Îm schimb, în zilele ploioase ori când trebuie să fac slalom printre maldărele de zăpadă, bocancii Timberland îmi sunt de mare ajutor. Evident, după preferințe poți alege și alte tipuri de bocanci sau ghete, mai înalți, îmblăniți sau cu fermoare. Ține doar de preferințele tale personale. Ai grijă și cum alegi șosetele. În general, încălțămintea de iarnă este mai rigid construită, deci este nevoie să porți șosete ceva mai groase pentru un confort sporit. Dacă porți șosete prea subțiri s-ar putea să te alegi cu vânătăi și iritații în zona gleznei, călcâiului, dar și pe suprafața degetelor.

Accesorii

În niciun caz nu uităm de accesorii. Și la acest capitol în sezonul rece avem o mulțime de opțiuni. De la fulare de diferite tipuri și dimensiuni, căciuli, mănuși și gulere. Nu ignora importanța lor și alege să te protejezi măcar în zilele geroase. Ai obiceiul să te speli pe cap dimieața îniante să pleci de acasă? Poartă o căciulă. Porți pulover și jachetă care nu-ți acoperă zona gâtului? Poartă neapărat un fular. Nu uita nici de mănuși.