Penitenciare transformate în hoteluri de lux

De câte ori te întorci din vacanţă şi cazarea a fost sub aşteptări, mai că-ţi vine să exclami “Ce puşcărie de hotel!” şi să dai un rating ruşinos pe Booking. Însă există destinaţii turistice de lux care cândva au fost chiar penitenciare cu infractori legaţi şi gardieni înarmaţi, dar care acum au fost reconvertite în sălaşuri pentru relaxare. Am ales cinci dintre fostele temniţe unde cândva ai fi fost trimis doar ca pedeapsă, dar unde azi plăteşti bani grei ca să petreci o noapte.

Hotelul Liberty, Boston, SUA

Ironică denumire, nu? Cam ca legenda aia despre puşcăria caracaleană situată pe Strada Libertăţii. Nu știu cât de liniștit poți sta tu știind că sub același acoperiș au înnoptat cândva cei mai mari criminali din Boston. Cert e că acum aerul ăla sumbru a dispărut complet, iar cele 220 de celule întunecoase au fost înlocuite cu 298 de apartamente surprinzător de spațioase.

Bătrâna închisoare Charles Street, deschisă în 1851, a avut statut de adevărată legendă. Penitenciarul a fost gazda pentru condamnaţi precum Albert DeSalva, temutul strangulator în serie din Boston, sau pentru echipajul unui submarin nazist capturat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Puşcăria a fost scoasă din uz în anul 1990 din cauza supraaglomerării. Ce mai, a fost victima propriului său succes. Astăzi, Hotel Liberty este unul dintre cele mai  elegante hoteluri din Massachusetts. Pentru o noapte de cazare acolo, eu am găsit acum prețuri începând cu 477 RON.  

Malmaison, Oxford, Marea Britanie

O altă denumire care spune totul, Malmaison, pe româneşte “casa de naşpa”. Clădirea ce o găzduiește are o vechime de aproape 1000 de ani. La origine, zidurile acesteia au avut rolul de fortăreață a normanzilor, luptătorii aprigi cu origini scandinave care în secolul al XI-lea au venit din Franţa şi au invadat insulele britanice. Crenelurile erau numai bune pentru ţinerea sub control a localnicilor, nu tocmai fericiţi de aterizarea noilor asupritori, şi care localnici mai organizau periodic răscoale, revolte şi insurecţii. Ca să le stăvilească mai eficient, zidurile au fost întărite, dar tot degeaba. În anii războiului civil englez, praf s-au făcut. Prin 1800, structura de piatră rămasă în picioare a fost recondiționată, iar clădirea a devenit închisoare de maximă siguranță. A mers așa până în 1996, când toți deținuții au fost mutați iar clădirea a fost restaurată și transformată într-o destinaţie turistică, cu centru comercial și hotel. Numele de Malmaison provine din franceză și se traduce, aproape cum am zis şi mai sus, prin ”casa răutăților”. Există încă superstiția că pe holurile clădiri încă se mai plimbă fantoma infamă a deţinutei Mary Blandy, cea care prin 1751 şi-a otrăvit tatăl cu arsenic, convinsă că de fapt îi dă o poţiune de dragoste. În 1752, la doar 22 de ani, Mary a fost spânzurată între pereţii închisorii. Acum, complexul oferă doar servicii de lux. Amuzant este că îți poți închiria uniforme de puşcăriaş, în dungi albe cu negru. O altă chestie simpatică este după recondiționare, clădirea a fost dotată și cu un salon de evenimente.

O noapte de cazare în inima penitenciarelor englezești te costă în jur de 170 de lire, adică puțin peste 900 de lei. Și când te gândești că pe vremuri trebuia să dai bani ca să ieși de acolo.

Hotel Langholmen, Stockholm, Suedia

Pe vremea când era cea mai mare închisoare din Suedia, deținuții nu aveau nici cea mai mică șansă de evadare din Langholmen. Dar astăzi, când privești împrejurimile insulei din jurisdicţia Stockholm, ar fi chiar o prostie să încerci să fugi. Până în 1989, când a fost închis, penitenciarul avea 500 de celule și zeci de spații verzi. Ulterior, totul a fost regândit şi remodelat, iar astfel a apărut Hotel Langholmen, o destinaţie exclusivistă pe de o parte și, în aceeaşi incintă, locul unui cămin cu prețuri reduse, destinat în special tinerilor. Tururile ghidate de pe insulă, terasele și bufetele acestora te vor relaxa pe parcursul sejurului – să nu zic “detenţiei” – fie ca ești trecut de prima tinerețe, fie că te afli în floarea vârstei.

Karosta Prison, Liepaja, Letonia

Condițiile din fosta puşcărie baltică sunt cele mai apropiate de regimul unui penitenciar activ. Actualul hotel a fost cândva un centru militar de detenție, controlat în prima instanță de poliția țaristă, iar apoi de KGB. La sfârșitul anilor 90, închisoarea a devenit muzeu militar interactiv, ceea ce l-a propulsat pe lista obiectivelor turistice inedite. Acum, pentru un pat de fier pentru o noapte trebuie să plătești 10 lire. Destul de rezonabil. Prima masa a zilei nu este inclusă în preț, în schimb primești gratis parcare. Bonus, gazdele oferă pentru un plus de autenticitate bătăi în gratii cu bastoanele unor “paznici”, care completează şi desăvârşesc atmosfera sumbră. Ai și un micuț delincvent cu tine? Muzeul penitenciar oferă reduceri pentru oaspeţii juvenili, pe care îi poţi ţine ocupaţi la ședințele educative unde tinerii ce au pornit-o pe căi greşite sunt călăuziţi pe direcţia bună în viață

Het Arresthuis Roermond, Olanda

În cazul hotelului Het Arresthuis din Roermond, trecerea de la penitenciar la hotel exclusivist este extrem de recentă. Din 2013, cele 150 de celule de arest s-au transformat în 38 de spații încăpătoare de locuit. Printre ele, patru apartamente cu nume foarte sugestive: ”Temnicerul”, ”Avocatul”, ”Directorul” și ”Judecătorul”. Decorul din fiecare cameră aduce aminte de fosta întrebuințare a clădirii, adică este plin de suveniruri cu iz penal şi judiciar. Unele dintre exponate datează chiar din 1863. Fac senzaţie printre clienţi şi uşile masive, din spatele cărora n-ai putea să evadezi niciodată. Fiecare masă este servită după program fix, în restaurantul numit ”Cina la Penitenciar”. Acolo, mâncarea specifică unei închisori a fost înlocuită de o bucătărie extrem de complexă. Singura asemănare este că totul se servește la comun.

Cam atât despre locurile unde cândva erai adus fără voie, iar unde acum trebuie să plăteşti ca să petreci o noapte. Chiar dacă n-am nostalgii de puşcărie, o asemenea experienţă zic că trebuie încercată măcar o dată în viaţă, dacă te ajută bugetul.