Patru lucruri de care trebuie să ții cont în amenajarea interioară

Amenajările interioare de succes, adică cele pe care le vezi deseori în reviste, nu se obţin doar cu multă muncă şi mult studiu, ci se bazează şi pe câteva ponturi pe care profesioniştii le-au învăţat în timp sau au reuşit să le fure de la cei mai cu experienţă. Pe lângă asortări, alegerea accesoriilor perfecte şi a culorilor potrivite, designerii sunt mereu atenţi la rezultatul final pe care îşi doresc să îl obţină, nu pierd din vedere personalitatea celor ce vor utiliza spaţiul şi se concentrează să obţină o atmosferă generală plăcută.

Pentru a obţine spaţiile elegante, calde şi pline de personalitate, ei se feresc să creeze spaţii cu un aer prea studiat şi încearcă să înglobeze toate elementele într-un mod cât mai natural.

Puţin mix&match nu strică

Ba chiar ajută! Tocmai pentru că amenajarea să nu pară rigidă şi artificială, este important să nu ai o gândire prea rigidă şi să încerci să îmbini elemente şi stiluri diferite. Dacă vei urma cu stricteţe regulile unui anumit stil sau o schemă inflexibilă de culori, rezultatul nu va fi cel pe care ţi-l doreşti, ci vei obţine o amenajare seacă şi nenaturală. Incearcă să integrezi şi pete de culori, accesorii ieşite din comun sau mobilier recondiţionat pentru a îndulci aspectul operei tale.

Nu toate lucrurile vor fi cu scop funcţional

Teoretic, să aduci în casă doar lucruri care au un scop clar şi practic e perfect, însă pentru a crea o amenajare armonioasă vei avea nevoie şi de câteva obiecte al căror unic sens va fi să îţi înfrumuseţeze locuinţa.  Pe lângă lucrurile utile, vei avea nevoie şi de câteva accesorii, de perdele şi draperii, care sunt totuşi şi utile, dar şi de pături şi perne decorative. Toate aceste obiecte îţi vor intregi amenajarea şi vor crea nota aceea de eleganţă şi maturitate pe care îţi doreşti să o regăseşti în casa ta.

Culorile au şi efect psihologic

Poate că îţi plac foarte mult nuanţele de gri sau poate că roşul este culoarea ta preferată, însă trebuie să ai în vedere că schema de culori nu are doar scop decorativ, ea având puterea de a-ţi influenţa radical şi starea de spirit. S-a demonstrat că prea mult gri poate provoca sau înrăutăţi depresiile, roşul îţi va da o stare inexplicabilă de agitaţie iar nuanţele de albastru pot crea un ambient rece şi neprietenos. Culorile au şi efecte positive asupra stărilor noastre, însă secretul este să alegi combinaţii de culori şi nuanţe pentru a sparge monotonia şi pentru a crea un ambient plăcut.

Calitatea se vede

Atunci când vine vorba de obiectele de mobilier sau de finisaje, calitatea materialelor folosite şi a modului în care au fost asamblate sau montate se va vedea din avion. Pe lângă faptul că lucrurile de o calitate îndoielnică vor ceda extrem de rapid, dând naştere unor cheltuieli neaşteptate, ele pot avea şi un impact vizual negativ asupra amenajării. Materialele de proastă calitate sau detaliile prost executate vor fi foarte evidente şi vor da un aer ieftin locuinţei tale.

Deşi o amenajare de succes se bazează pe o atenţie deosebită pentru detalii, uneori e bine să faci un pas în spate şi să analizezi şi imaginea de ansamblu pentru a simţi atmosfera şi pentru a vedea dacă ai creat ceva coerent şi  personal.