În ce parte a zilei este cel mai bine să mergi la sală

În ultimii trei ani de zile, de când merg constant la sală, am apucat să încerc antrenamentele în diferite momente ale zilei: dimineață, amiază și seara. Astfel mi-am făcut o idee foarte bună a avantajelor și dezavantajelor care vin cu alegerea uneia din cele trei părți ale zilei. Trebuie menționat că în cazul meu, experiența este a unui corporatist cu program 9 – 18 care a reușit să găsească o sală în aproprierea locului de muncă. Dar asta nu ar trebui să influențeze prea mult analiza de mai jos.

Dimineața

Indiferent dacă te consideri un bărbat al dimineților sau nu, te poți obișnui cu trezitul devreme. Odată ce începi să te trezești devreme dimineața, vei descoperi o altă lume.

Ce avantaje ai? Dimineața crește nivelul endorfinelor din corp, asta înseamnă că semnalele de durere din sistemul tău nervos sunt estompate și se induce un sentiment de revitalizare, chiar euforic, perfect pentru antrenament. Odată ce se reglează somnul, te vei trezi automat devreme dimineața, asta înseamnă că nu vei rata antrenamentele sau întârzia la serviciu.

Vara te vei bucura să vezi răsăritul dimineața savurând o ceașcă de cafea, iar când vei ajunge la birou, vei fi deja treaz și concentrat la ce ai de făcut. În timp ce alții mai au nevoie de cateva ore să se trezează, tu ești deja productiv și pus pe fapte mari.

Dezavantaje? Sunt câteva. Pentru a te trezi devreme, vei fi nevoit să renunți la unele activități sociale ce au loc seara târziu. Trebuie să iei cu tine hainele pentru birou, având grijă să nu-ți șifonezi cămașa. Durata antrenamentului este dictată de ora când trebuie să te îndrepți spre birou, mai ales dacă ai un șef care se uită la ceas, și este foarte probabil ca sala să fie aglomerată dimineața devreme, poate tocmai datorită tuturor avantajelor de mai sus…

Amiaza

Probabil cea mai puțin accesibilă perioadă a zilei dacă lucrezi toată ziua la birou. Dar, dacă ai o sală în apropierea locului de muncă, merită să încerci să tragi o fugă la sală și să iei un prânz rapid după.

Avantaje? Mergând la sală în timpul pauzei de masă vei avea libere diminețile și serile. Nu contează astfel la ce oră te trezești sau te culci. Ești deja treaz, ai trecut de somnolența de dimineață, și vei avea un randament mai bun la sală, probabil cel mai bun în comparație cu dimineața sau seara.

Și, cel mai important avantaj, vei vedea că sala este mult mai liberă decât celelalte părți ale zilei. Chiar dacă ai mai puțin timp la dispoziție, ai toate echipamentele disponibile, nefiind nevoit să aștepți după alții.

Cât despre dezavantaje… Dacă ești obișnuit să iei masa cu colegii de serviciu, nu vei mai putea face asta. Sau poate îi convingi să vină cu tine la sală! Ai la dispoziție o perioadă de timp limitată pentru antrenament, asta dacă nu faci o înțelegere cu șeful să te lase să ai o pauză de masă mai lungă, urmând să pleci mai târziu de la birou.

Seara

Probabil cea mai obișnuită perioadă a zilei pentru cei care merg la sală. Dar este oare cea mai bună? Hai sa vedem. Avantaje? După antrenament ești deja rupt de oboseală, așa că vei dormi foarte bine, țesuturile musculare reparându-se mult mai bine. Și cam atât…

Dezavantaje? Cam multe. Seara ești deja obosit după o zi plină, nivelul endorfinei din corp este foarte jos iar antrenamentul va fi dureros la propriu, vei împinge greutățile mai greu și vei fi tot mai tentat să sari peste antrenamente pentru a merge acasă să te odihnești.

Ora la care mergi la sală este dictată de ora la care termini programul. Dacă obișnuiești să stai peste program, nu vei avea de fiecare dată timpul (și energia) de a mai merge la sală.

Programul social de seara va afecta deasemenea mersul la sală, în special vara când vei prefera o terasă în locul ganterelor.

Seara, in special 17-20, sunt orele cele mai aglomerate la sală, vei avea de îndurat multă transpirație și de așteptat mult după alții să elibereze echipamentele cu care și tu vrei să lucrezi. Cât despre programul de masă va fi dat puțin peste cap. Cum nu este recomandat să mănânci înainte de sală, dacă mănânci mai devreme, mergi la sală mai târziu; și dacă mergi la sală mai devreme, vei servi cina cam târziu…

Concluzie

Chiar dacă am început inițial să merg la sală seara, am ajuns să realizez că sunt foarte multe dezavantaje. Cel putin in cazul meu. Prin urmare, am schimbat programul și am început să merg dimineața la sală. Astfel am simțit o schimbare uriașă a bunei dispoziții. Eram mult mai revigorat dimineața și plin de energie când ajungeam la birou. Când reușeam să merg la sală la amiază, am observat că aveam un randament mult mai bun în comparație cu dimineața. Și asta pentru că amiaza este momentul zilei când avem cea mai multă energie și putere de concentrare.

Este bine să încercați și voi să mergeți în diferite momente ale zilei la sală și să vedeți care e cea mai bună pentru voi.

Lăsați un comentariu mai jos și spuneți-mi când mergeți voi la sală și de ce. Sau poate vreți să adăugați avantaje sau dezavantaje pentru fiecare din cele trei perioade ale zilei.