Cum să-ți alegi sala de fitness

Până în ziua de astăzi am avut abonament la numeroase săli de sport în diferite orașe, ba chiar țări. Prin urmare, mi-am dezvoltat un simț foarte fin la identificat părțile bune, și mai puțin bune la o sala de sport.  Dar mai întâi să clarificăm care sunt aceste tipuri.

  1. Sala de cartier este una din cele mai obișnuite. Majoritatea sunt mici, cu aparate uzate și clienți fideli care se știu toti între ei.
  2. Sala de mall este apărută mai recent dar câștigă teren în fața celor de cartier. Este de obicei mai mare, mult mai aerisită și cu echipament foarte îngrijit, aproape nou.
  3. Sala de SPA sau hotel este mai puțin populară din motive ușor de înțeles și mai exclusivistă datorită prețurilor practicate.

Indiferent de tipul sălii de fitness, criteriile de selecție sunt cam aceleași.

Locația este foarte importantă. Cu cat este mai aproape de tine cu atât de ușor îți va fi să dedici timp antrenamentului. Timpul de care ai nevoie din momentul in care ieși pe ușa casei și până revii, nu poate fi mai mult de două ore. Până la urmă asta înseamnă cam 15% dintr-o zi normală de lucru. Alege o sală aproape de casă, sau de locul de muncă.

Prețul este pentru unii un factor principal. Eu consider totuși că prețul nu este așa important pe cât ai crede. Asta dacă e un preț pe care ți-l permiți, bineînțeles. Ține cont de faptul că sălile ieftine sunt de obicei foarte aglomerate, iar clienții nu sunt din cei mai… “spălați”. Abonamentele sunt de diferite tipuri: lunare, anuale, per număr de intrări sau per intrare. Vezi ce tip ți se potrivește cel mai bine.

Odată ce te-ai hotărât la o sală, îți recomand să îi faci o vizită înainte de a-ți face abonament, mai ales dacă e vorba de unul de lungă durată. Dacă te-ai hotărât în ce perioadă a zilei vrei să mergi la sală, fă-i o vizită atunci și vezi cât de aglomerată e. Gândește-te ce aparate ai dori să folosești și vezi dacă sala e dotată cu ele. Poate chiar să găsești mai multe aparate identice, în cazul în care te nimerești cu alți colegi de sală care vor să lucreze aceleași grupe musculare.

Uită-te cât de înalt e tavanul sălii. Un tavan jos va însemna căldură mare vara sau la orele de vârf. Asta dacă nu cumva e dotată cu un sistem bun de aerisire, încă un lucru după care trebuie să te uiți, bineînțeles. Prezența unui ventilator, în special vara, nu este un semn prea bun. Asta îți dă de înțeles că sunt probleme cu aerisirea, iar un ventilator nu va face față cu prea mare stoicism.

Vezi cum sunt îmbrăcați angajații și clienții sălii. Dacă vin cu hainele direct de pe stradă, în special încălțămintea, ne dă de înțeles că managementul sălii nu prea ține la curățenie și minime reguli de bun simț. Deasemenea folosirea unui prosop ar trebui să fie impusă. Dezinfectant și șervețele ar trebui să fie disponibile la discretie, iar folosirea lor bineinteles încurajată. În special pentru aparate ca banda de alergare sau bicicleta.

Vizitează și vestiarul, mai ales dacă intenționezi să faci duș la sală. Sunt săli cu dușuri mici, puține, la comun, cu apă mai mult rece, cu taxă pentru folosire și pentru o durată limitată de timp. Dulapurile pot fi prea mici sau să nu dea încredere când vine vorba de depozitat obiecte de valoare. Mai e cazul să menționez curățenia?

Ține cont și de faptul că unele săli te pot taxa pentru apă, si atunci esti nevoit să o aduci de acasă sau să o cumperi la supra-preț de acolo. Lucru care pe mine mă deranjează foarte tare…

La final, fă-ți o analiză personală a sălii și ia o decizie informat. Spune-mi care sunt criteriile tale după care ți-ai ales sala. Sunt diferite de cele de mai sus?

Poza de rich115