Ce înseamnă un ”păr gras”

Chiar dacă este cunoscută sub această formă, problema unui ”păr gras” are, de fapt, legătură cu scalpul. Fenomenul este întâlnit cu precădere la tineri și la persoanele cu tenul foarte gras. Neglijarea lui va duce la un aspect deplorabil. Spun asta pentru că din nefericire mă aflu printre cei care suferă din acest motiv. O zi…şi efectele sunt vizibile! De netrecut cu vederea, aş putea spune.

Ce înseamnă, de fapt, ”păr gras”

Pe fiecare părticică a pielii noastre – mai puţin palmele şi tălpile –  există glande sebacee.
Abundă în zona feţei şi, respectiv, a scalpului. Aceste glande au rolul să elibereze sebum. Iar treaba se complică atunci când această substanţă este produsă în exces. Părul începe să capete aspect lucios, în sensul mai puţin bun, şi încărcat. Se îngraşă, adică.

Cauzele excesului de sebum

Principalele cauze sunt de natură hormonală sau ereditară. Bineînţeles, îngrijirea precară este un alt motiv. Bărbaților le este recomanat să se spele pe cap cam la 3-4 zile. Măcar de două ori pe săptămână. Dacă părul tău capătă un aspect uleios încă din ziua spălării, atunci nu doar că ești nevoit să repeţi procedura zilnic, pentru a evita situațiile jenante, ci este recomandat să consulți un medic dermatolog. Atenţie mare şi la alimentaţie. Mâncărurile grase și lipsa din meniul zilnic a fructelor și a legumelor pot accelera producția de sebum și ”îngrășarea părului”.

Cum prevenim această problemă

Primul lucru care îți trece prin minte atunci când îți dai seama că pielea capului tău are o problemă este să schimbi șamponul. De cele mai multe ori, un șampon ușor, creat special pentru tratarea părului uleios ajută. Recomandarea medicilor ar fi să evităm produsele din supermarket și să mergem mai degrabă la farmacie sau saloanele profesionale.

Mai există câteva metode de tratare ”în casă”, iar acestea au la bază masarea scalpului. Pentru prima, este nevoie doar de o ceașcă de oțet alb amestecată cu apă, cu care să îți clătești bine rădăcinile părului. Același lucru poate fi făcut și cu zeama dintr-o lămâie. Posibil să nu te atragă ideea, dar crede-mă, ameliorează situația.

Un alt pont pentru a evita îngrășarea timpurie a părului ar fi clătirea acestuia cu o mai mare atenție. Mai precis, eşti gata abia atunci când apare acel scârţâit specific. Fii precaut şi când vine vorba de produsele de styling. La cantitate mă refer. Iar dacă pui în exces, clăteşte-l înainte de culcare.

Bun, cam acestea sunt cauzele și câteva dintre măsurile de tratare a problemei ”părului gras”. De cele mai multe ori apariția acesteia este de natură ereditară sau hormonală, dar exact cum am mai spus, îngrijirea atentă a părului este foarte importantă.