Loafers – Pantofii fără șiret

Se spune deseori că pantofii sunt ce mai importantă piesă a unei ținute. Așa este. O ținută care poate fi perfectă, deseori este distrusă de perechea de pantofi urâți și nepotriviți. Astăzi vom vorbi despre pantofii pe care îi recomand pentru sezonul acesta: pantofii Loafer. Ce îi deosebește de ceilalți pantofi? Lipsa șireturilor. Așa că aceștia sunt mai puțin formali decât cei cu șiret și mult mai practici.

Materialul: piele sau suede?

Înainte de a vorbi despre tipul de loafer pe care să ți-l cumperi, merită să ne îndreptăm atenția spre materialele din care sunt confecționați. Precum alte tipuri de pantofi aceștia sunt făcuți din piele sau din suede, fiecare material având plusurile și minusurile lui.

Ce este suede? Este de fapt partea interioară a materialul (vorbim despre pielea de miel, capră, vițel sau căprioară).

Cu finisajul neted și strălucitor, pantofii Loafer din piele sunt perfecți pentru ținutele smart, putând fi purtați cu un costum sau cu piese croite separat. Cei din piele sunt mai duri decât cei din suede, așa că dacă vei avea grijă de ei, îi poți purta ani la rând, dezvoltând astfel o patină unică.

Suede, pe de altă parte, ar trebui să fie purtat doar primăvara și vara. De ce? Acest material nu este prietenos cu ploaia și umezeala. Pantoful din suede este recomandat să fie purtat la ținute relaxate, cum ar fi chinos, jeanși, un tricou și blazer.

Pantofii Loafer cu ciucuri

Din puct de vedere stilistic, pantofii Loafer cu ciucuri pot fi comparați cu blazerul bleumarin deoarece sunt la fel de versatili. Interesant este faptul că în America acest tip de pantof este acceptat ca parte a ținutei business.

Pantoful a fost adus la lumină cu ajutorul actorului Paul Lukas. Acesta a abordat, în anii ’40, diverși producători de pantofi, reușind să convingă în 1950 firma Alden să îi producă pantoful cu design Oxford, dar cu șireturi înlocuite de un ciucure. Astfel, până în 1957 Loaferul cu ciucuri devenise popular în America.

Penny Loafers

Se numesc astfel deoarece în anii 1950 studenții de la universitățile din Ivy League adoptaseră obiceiul de a agăța un penny de curelușa transversală, pentru a purta noroc se pare. Frumuesețea acestor pantofi stă în faptul că pot fi purtați aproape la orice stil. Deși, este recomandat ca aceștia să se poarte la o ținută smart, de cele mai multe ori sunt folosiți pentru a adăuga nota de eleganță a unei ținute relaxate.

După o scurtă perioadă de purtare pantofii se lasă, iar partea de sus necăptușită se mulează perfect pe forma piciorului. Astfel, devin confortabili și când sunt purtați cu șosete invizivile.

Loaferul îngust

Pantofii Loafer înguști, cu bordură cusută de mână în jurul vârfului sunt o alternativă la pantofii cu șiret. Varianta de culoare neagră este cea mai sigură alegere, aceștia fiind acceptați în Marea Britanie să fie purtați la costum. Este cunoscut faptul că nici un brand nu face mai bine acest tip de pantofi decât cei de la Gucci. Aceștia se potrivesc cu o multitudine de stiluri încadrându-se perfect în fiecare dintre ele. Pot fi purtați cu pantaloni de catifea cu betelia elastică, cu un sacou de tweed sau cu unul de cașmir. Ei pot fi întâlniți și alături de o pereche de pantaloni scurți și o cămașă, la jeanși și cămașă în carouri sau chiar alături de un smoching. Sunt în egală măsură casual, eleganți și moderni pentru a fi purtați chiar cu un costum.

Concluzie

Fiind elegant și practic nu e de mirare că pantoful Loafer are un asemenea succes în ultimul timp. Tu pe care îl preferi?