Un oraş regal. Fără egal. Madrid.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie îmi place farmecul discret al nobilimii. Madridul asta este. De cum ajungi în oraş, simţi că eşti în lumea bună. Clădirile impecabile care transformă simplitatea în lux, localnici cocheţi şi zâmbitori, care lasă în urmă un strop de parfum, magazine în care găseşti un stil pe care nu îl vezi în altă parte.

Madridul începe cu Gran Via, sufletul metropolei. Leagă Palatul Regal de un parc uluitor, Buen Retiro, în faţa căruia este celebrul Prado. Bate strada de la un capăt la altul, ca să găseşti o expoziţie de arhitectură şi atmosferă. Este şi una dintre cele mai mari zone de shopping, în care găseşti restaurante rafinate, cinematografe şi hoteluri. Dacă vrei să fii în high class, ia o cameră la un hotel pe Gran Via. Hotel Atlantic este în top 10 din Madrid şi o să descoperi că la unul dintre cele mai bune hoteluri găseşti camere şi cu 100 de euro/noapte.

Varianta de rezervă este ceea ce spaniolii numesc hostal. Nu este un hostel, cum am crezut eu prima dată, ci o afacere de familie care înseamnă câteva camere, uneori un etaj întreg, într-o clădire impecabilă, ca toate din metropolă. Acolo ai confortul unui hotel la jumătate de preţ. Străzile perpendiculare pe Gran Via sunt pline de asemenea hostaluri. Nu o să îţi spun să mergi la Prado, pentru că sigur o să o faci. Mă opresc un pic să îţi spun că Palatul Regal nu este deloc o pierdere de timp. Poţi să vizitezi 50 dintre cele aproape 3.000 de odăi ale celui mai mare palat regal din Europa, decorate în cel mai luxos stil cu putinţă.

Plaza_Mayor_de_Madrid

Puerta del Sol, Plaza Mayor, Plaza de Espana, peste tot poţi să ajungi într-o plimbare încântătoare, dacă te cazezi pe Gran Via. Şi în timp ce mergi, găseşti tot felul de magazine, de la branduri celebre, la mărci locale. Şi da, un bagaj de cală e cam obligatoriu, dacă tot venii vorba. Pe de altă parte, Madridul este un oraş în care şi să vrei nu poţi să te sinucizi prin înfometare. Sunt mai mult localuri decât bănci şi farmacii la noi. De la mici baruri tapas, unde găseşti sandwichuri cu un euro şi bere cu 1,5 euro, la restaurante cu stil. Atracţia sunt însă micile localuri. Acolo găseşti nişte prăjituri şi tarte aşa de bune… că auzi îngerii. Două locuri preferate de madrileni sunt de neratat. Museo del Jamon şi Pulperia de Victoria. Primul este o combinaţie de băcănie în care sunt atârnate celebrele pulpe de porc afumate, cu bar în care mănânci în picioare o varietate de vreo 20 de sandwichuri delicioase. Al doilea este locul în care am mâncat cea mai bună caracatiţă din viața mea. Poate vroiai să te conving cu o fotografie dar după principiul “Meserie, te halesc!” am devorat caracatiţa înainte să pot duce mâna la camera foto.

museo-jamon

În fine, chiar şi fetele trebuie să meargă să vadă legendarul stadion Santiago Bernabeu, unde Real Madrid a snopit în bătaie, cu 9-1, Granada. Este un loc copleşitor prin grandoare, în care ţi se zbârleşte pielea doar când intri.

bernabeu

Hai, pune-ţi mantia şi mergi la Madrid!