VIDEO – Oameni toxici care îți otrăvesc zilele

Pe scurt, e vorba despre acei indivizi pentru care orice interacţiune trebuie să fie un conflict sau o dramă – dar există, din păcate, mai multe tipuri de oameni toxici care ne otrăvesc zilele. Ei ne amărăsc orice bucurie: ne omoară entuziasmul de a lucra într-o firmă mişto, aşa cum ne-am dorit încă din facultate, ne strică sărbătorile alături de cei dragi, ne bagatelizează orice realizare. Şi, capac la toate, pe noi ne consideră sursa tuturor necazurilor pe care le invocă, atunci când încep să ridice vocea sau să verse lacrimi.

Tipuri de oameni toxici poţi avea în propria familie, aia pe care ai ghinionul să nu o poţi alege. Gradul de rudenie ce te leagă de neamurile cu asemenea tulburări decide cam cât de prezente o să fie persoanele alea în viaţa ta. Cam de pe la mătuşi, unchi, veri şi verişoare te poţi considera în siguranţă, însă vei avea necazuri serioase dacă părinţii sau fraţii tăi intră în categoriile “drama queen” sau scandalagiu profesionist. Ai toată compasiunea mea…

Oameni toxici, soluţii de supravieţuire

La şcoală, la facultate sau în cercul de prieteni, situaţia e cam aceeaşi. Te poţi muta câteva bănci mai încolo, dacă ai un coleg mereu pus pe harţă şi perpetuu nesatisfăcut în exigenţele sale absurde. Amicii ţi-i poţi selecta, în general, la fel şi partenerii de viaţă. Situaţia se complică din nou la muncă, unde e suficient un asemenea personaj pentru ca tu să capeţi privirea de om dus la spânzurătoare atunci când porneşti spre birou. De-a dreptul dramatic e să ai drept şef un individ toxic. Teoretic, ai mereu opţiunea să îţi dai demisia şi să pleci în altă parte. Practic, durează câteva luni înainte să-ţi poţi schimba jobul cu unul demn, indiferent de domeniul în care lucrezi.

Sfatul psihologului te poate salva

Se poate, totuşi, convieţui cu oamenii toxici. Nu e deloc o plăcere, va fi mereu o luptă de dat, însă misiunea e posibilă. Cu toţii devenim luptători, atunci când lupta ne rămâne unica opţiune. Cum să o purtăm şi cu ce arme, află din interviul de mai jos, cu doamna Keren Rosner, psiholog terapeut.