VIDEO – Avem un copil genial. Cum procedăm?

S-a îndurat Cerul să devii și tu autor de oameni, adică mândru părinte. Felicitări! Tu și genele tale ați contribuit la crearea unui micuț ce speri să îți moștenească frumusețea și mai ales inteligența. Din primele luni de viață, e cam greu să îți dai seama cu ce abilități speciale a venit pe lume odrasla ta. Cu atât mai greu este să știi cum să o încurajezi și să o formezi. Ce-ar fi fost, de pildă, dacă babacul lui Eminescu l-ar fi obligat pe vlăstarul ce avea să ne devină poet nepereche să urmeze profesia de contabil? Sigur, l-am fi avut drept poet național pe Alecsandri. Sau pe Nichita Stănescu. Dar Eminescu ar fi rămas mereu neștiut, un talent irosit în marele creuzet de unde se extrag câștigătorii loteriei genetice.

Rolul tău, ca părinte, este crucial pentru viitorul copilului. E un truism, dar îl repet ca să-ți intre bine-n cap. E datoria ta cea mai înaltă să descoperi și să cultivi talentele odraslei tale, nicidecum să i le stăvilești. Chiar dacă tu ești inginer constructor, iar copilul ți se naște cu un dar nemaipomenit pentru literatură. O să fii ușor dezamăgit că nu-ți calcă pe urme, dar cine o să se laude 20 de ani mai târziu că are în casă un autor de best-seller? Însă cum recunoști un geniu încă din fragedă pruncie?  

Orice abilități vin la pachet, gata instalate pe creier atunci când te naști, dar trebuie apoi cultivate, pentru a înflori. Lăsate de izbeliște, se pierd. Și e nevoie de o minte pe cât de deschisă, pe atât de atentă, ca să descopere perla ascunsă. Copilul tău poate fi, de pildă, cel mai inteligent dintre colegii săi, dar să nu ajungă niciodată premiantul clasei. De cele mai multe ori, copiii de geniu își aleg un domeniu în care să exceleze, iar pe restul le tratează exact cum ar face oricare alt copil. Care sunt secretele de bază ale descoperirii unor talente extraordinare în copilul tău, cum ar trebui să reacționezi și cum ar trebui să îl ajuți – toate acestea ți le va explica pe înțeles doamna psiholog Keren Rossner, în interviul anexat.

Akrit Jaswal, chirurg la șapte ani

copil genial

Akrit Jaswal, născut în 1993, e considerat cel mai inteligent copil din India. În 2000, el a realizat cu succes prima lui operație. Pacientă i-a fost o fetiță de opt ani, ce suferise arsuri grave la una dintre mâini, iar intervenția a fost asistată de o echipă de medici autorizați. Micul geniu a urmat studii de bioinginerie și vrea să vindece cancerul.

Frasel Doherty și afacerea lui cu gem

La paisprezece ani, Frasel Doherty  și-a deschis propria afacere cu gem. Inspirat de rețeta bunicii sale, Frasel a început să producă și să vândă prin vecini gem produs sută la sută din fructe. Micul antreprenor a ajuns repede să își deschidă propria fabrică de gemuri, SuperJam. Firma livra în 2012 o jumătate de milion de borcane, adică o zecime din piața britanică de profil era a lui.

Pee-wee Picasso

copil genial

Aelita Andre s-a născut în Australia, pe 9 ianuarie 2007, într-o familie de artiști. La doar nouă luni, micuța a realizat prima sa pictură. În vara lui 2011, artista a vernisat prima expoziție personală, în exclusivistul cartier londonez Chelsea. Toate cele 24 de exponate au fost vândute cu prețuri între 4400 și 10.000 de dolari.