Noua creștere a aurului

Prețul aurului a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar o tranzacție făcută recent de compania miliardarului Warren Buffett are potențialul de a genera și mai multă atenție acestui activ. 

În al doilea trimestru al acestui an, Berkshire Hathaway a achiziționat 20.9 milioane de acțiuni la compania minieră Barrick Gold, care se ocupă cu exploatarea aurului. 

La prima vedere, o astfel de știre ar trebui să fie trecută cu vederea de cele mai multe publicații, chiar dacă acțiunile respective valorează circa 600 de milioane de dolari. Totuși, o astfel de știre are potențialul de a oferi o serie de indicii despre perspetivele pe termen lung pentru aur. 

Cine este în spatele tranzacției? 

Berkshire Hathaway este una dintre cele mai mari companii de investiții din lume. În prezent, Berkshire Hathaway este unicul proprietar al unor companii precum Duracell și deține 26% dintre acțiunile Kraft Heinz sau aproape 10% dintre acțiunile Coca Cola. 

Berkshire Hathaway este creația lui Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, care deține funcțiile de președinte și director executiv. 

Același Warren Buffett este recunoscut pe plan mondial pentru aversiunea pentru aur. Cu ceva timp în urmă, Buffett spunea că “aurul este un bun static care nu produce nimic”

Atunci când compania sa investește 600 de milioane de dolari într-un companie minieră de aur înseamnă că lucrurile s-au schimbat radical, nu-i așa?

Ei bine, nu există o certitudine în acest sens. Adică nu este sigur dacă însuși Buffett a decis această achiziție de acțiuni sau dacă la “butoane” s-a aflat unul dintre adjuncții săi, Ted Weschler și Todd Combs. Asta mai ales că tranzacțiile “minore”, adică tranzacțiile mai mici de un miliard de dolari, sunt efectuate preponderent de cei doi. 

Evoluția aurului în ultimul an

Indiferent dacă tranzacția a fost inițiată sau nu de Buffett, cert este că aurul traversează o perioadă foarte bună. 

Chiar dacă nu te preocupă prea mult acest subiect, probabil ești la curent cu faptul că o uncie de aur (echivalentul a 28.3 grame de aur) a depășit recent pragul psihologic de 2.000 de dolari. Asta în condițiile în care, cu un an în urmă, aurul se tranzacționa cu mai puțin de 1.400 de dolari pe uncie. 

Inevitabil, interesul pentru aur a început să crească (din nou) și în România. De altfel, aurul este considerat una dintre cele mai sigure investiții din lume, datorită faptului că, într-o perioadă economică relativ stabilă, își păstrează în mare parte valoarea de achiziție, fără să înregistreze scăderi majore de preț. În al doilea rând, în perioadele în care apar crize economice sau de altă natură, așa cum este coronavirusul, valoarea aurului crește semnificativ, întrucât aurul este perceput drept un activ mult mai sigur decât acțiunile. 

Cum să nu investești în aur

Din păcate, unii români consideră că investiția în aur presupune în mod obligatoriu achiziționarea de aur în stare fizică. Sigur că este o variantă, dar este o variantă costisitoare, indiferent de unde îl achiziționezi: de la BNR, de la o bancă sau sub formă de bijuterii. În general, în astfel de cazuri, prețurile solicitate pentru lingourile de aur sunt cu 10% sau chiar cu până la 25% mai mari decât valoarea de referință anunțată de BNR. 

În plus, vânzarea nu este atât de simplă precum pare la prima vedere. Băncile cumpără doar aurul care este cumpărat și depozitat la propriul sediu, la un preț semnificativ mai mic decât cel anunțat de BNR, iar casele de amanet oferă, în cazul bijuteriilor, preturi adesea derizorii. Cu alte cuvinte, prețul aurului ar trebui să crească cu câteva zeci de procente doar pentru că tu să poți vinde aurul “pe zero”. 

Ce alternativă ai?

În cazul în care ești totuși interesat să achiziționezi aur, o soluție mai simplă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor este să cumperi aur prin intermediul unor instrumente financiare. 

De departe, pentru utilizatorii din România, cel mai simplu mod de a cumpăra aur este prin serviciul fintech Revolut, care în cazul conturilor Standard percepe o taxă de 1.5% inclusă în prețul de cumpărare și, respectiv, vânzare. Chiar și așa, această taxă este mult mai mică decât cea percepută de bănci pentru aurul fizic, iar în cazul în care ai planul tarifar Premium sau Metal aceasta scade la numai 0.25%. 

De asemenea, în România există și alte metode de a cumpăra aur, însă de regulă acestea sunt bazate pe instrumente financiare mai complexe care necesită cunoștințe bune în domeniul financiar. Câteva exemple în acest sens sunt investițiile în diverse fonduri care achiziționează aur fizic, în cazul cărora trebuie să apelezi la serviciile unui broker internațional. O altă variantă este reprezentată de certificate precum EBGLD1 și RCGLD emise de bănci precum Erste și Raiffeisen. 

Concluzii

Aurul poate reprezenta o investiție bună în special în perioadele de scădere economică, atunci când are obiceiul de să crească. Este, dacă vrei, o monedă de refugiu în perioade dificile. 

Totuși, în cazul în care optezi pentru aur, îți recomand să nu investești mai mult de 5% din economiile tale, întrucât acest bun poate avea oricând fluctuații puternice. Inclusiv în jos.