Maleta, ţinută elegantă pentru o toamnă cu stil

Pentru mine, maleta a fost mult timp un articol vestimentar respingător. Asta, pentru că iarna, pe când eram mic, eram osândit fără drept de apel să port această haină cu guler înalt cât un burlan de pe casă. Acel guler era teoretic menit să protejeze gâtul de frig, în concepția mamei, dar în opinia mea de utilizator mi se părea extrem de incomod. Era de-a dreptul o corvoadă să îmbraci o maletă și apoi să te simți un copil liber, în acea unealtă a caznelor care strângea din toate părțile. De aceea, vreme de mulți ani după majorat, nici n-am vrut să aud de helancă.

Totuși, silit de modă, până la urmă mi-am făcut curaj și am probat o maletă. Şi, ce să vezi, chiar mi-a plăcut! Odată ce mi-am dat seama cât de bine arată și cât de confortabilă este dacă alegi una pe măsura ta, am început să am mustrări de conștiință că n-am purtat aşa ceva mai din vreme. Ca să nu faci şi tu aceeași greșeală, am să-ți explic mai jos de unde vine și modul corect în care să porți modelul de bluză asociat pentru vecie cu prezentările de noi produse Apple din vremea glorioasă a legendarului Steve Jobs.

Istoricul maletei, uniforma “intellighenţiei” din Occident

Inițial, maleta s-a lansat drept articol de lenjerie intimă și se purta pe sub sacouri, pulovere sau cardigane. Făcea parte din garderoba muncitorilor, a atleților și a marinarilor, iar purtarea ei nu presupunea nici un efort stilistic. Ca la orice alt produs, popularitatea maletei a crescut simțitor odată ce a început să fie văzută în ţinuta unor personalități, cum ar fi Audrey Hepburn, Marilyn Monroe sau Bob Dylan.

La finalul anilor `50 şi spre începutul anilor `60, maleta devenise deja o piesă-clișeu, adoptată fiind fără restricţii de grupul filosofilor, al poeților și al artiștilor închipuiți. A fost momentul în care nonconformista scenă de jazz, cenaclul global al poeților și tagma excentrică a pictorilor au început să poarte cu precădere maleta neagră. Veşmântul a devenit astfel un însemn al lumii boeme, o adevărată uniformă a subculturilor ce afişează un aer forţat de erudiţie ultra-ezoterică, neînţeleasă de mase.

Mai târziu, maleta a început să fie purtată la ținutele business în loc de cămașă, o mișcare pornită în mare parte de Yves Saint Laurent, cel care s-a dovedit un veritabil apostol pentru cultul bluzei negre cu guler înalt. Totuși, abia prin anii `70 maleta a devenit în mod oficial piesă vestimentară în toată regula. Cel mai adesea, ea apărea alături de jeanși cu talie înaltă și evazați, nădragi dotaţi cu buzunare discrete pentru toate pastilele ilegale care se puteau născoci pe atunci. De unde şi vorba aia, dacă-ţi aminteşti anii `70 înseamnă că nu i-ai trăit.

Maleta neagră, cea mai populară din seria ei, a fost un simbol vestimentar al perioadei „beatnik“. Cu siguranță, majoritatea oamenilor o asociază cu imaginea lui Audrey Hepburn în filmul „Funny Face“. Designerul american Roy Halston Foywick spunea că „helăncile sunt cele mai confortabile articole vestimentare. Ele se mișcă odată cu corpul, fiind în același timp măgulitoare“. Pentru cine are, desigur, oleacă de siluetă.

În afara modelului subțire, clasic și mulat, maleta mai vine și în varietatea unui pulover cu guler supradimensionat şi croială lejeră. De asemenea, există diferite culori și materiale, toate cu un farmec aparte. Indiferent de model, acestea merg foarte bine asortate unui sacou slim, unei jachete din denim sau unui palton de spion şaptezecist cu mustaţă, breton şi chică, rătăcit prin meandrele timpurilor noastre.

Avem o maletă. Cum o purtăm?

Pentru o ținută mai spre business, poți purta maleta în loc de cămașă la un costum. Poți alege ținute “all black” sau combinații de culori de pământ, army, camel și negru. Ținutelor smart-casual le poți da un plus de stil asortând o maletă camel unei ținute formate din jeans și jachetă de blugi. Pentru zilele mai friguroase, poți adăuga peste maletă un cardigan cu guler șal și un palton de molton.

maleta
Sacou și maletă Zara, ochelari Ray-ban, pantaloni Primo Emporio