Jochen Neerpasch este unul dintre cei mai importanți oameni din istoria companiei BMW și din industria auto. La o săptămână după ce a împlinit 79 de ani, el a vizitat România, unde a venit să vadă o lucrare de artă care îi este dedicată. Intitulat Blue Hero, proiectul este semnat de Adrian Mitu și va fi expus ulterior în Statele Unite ale Americii. Înainte să ajungă peste Atlantic, tabloul a fost admirat de Jochen Neerpasch, iar noi am avut ocazia să-l cunoaștem pe voiosul septuagenar într-un scurt interviu.

Poți admira și tu lucrarea dacă mergi în Mall Băneasa până în seara de 1 aprilie. Lângă exponat te vei putea întâlni atât cu autorul operei, cât și cu un reprezentant BMW care este gata să îți spună povestea lucrării. Totodată, cinematograful din acest mall a reluat în ultimul weekend al lunii martie proiecția filmului Adrenalin, care spune povestea BMW Motorsport în perioada în care domnul Neerpasch s-a alăturat acestui departament. Adrenalin poate fi urmărit sâmbătă, 31 martie, de la ora 19:00 și duminică, 1 aprilie, tot de la aceeași oră.

S-a născut în 1939 și a condus pentru prima dată o mașină când avea doar 12 ani. A avut norocul să se nască într-o familie care era deja implicată în industria auto, tatăl său fiind dealer al mărcii Borgward. Pe măsură ce a avansat în vârstă, Jochen știa ce își dorea: să meargă la curse. Însă, familia sa era împotriva curselor, deoarece fratele său mai mare se rănise grav în timpul unei participări la raliu.

Ca orice pasionat adevărat, Neerpasch a găsit o soluție. A devenit angajat Porsche, fiind înscris pe lista de mecanici a departamentului de competiții. După fiecare zi de lucru, tânărul mecanic se întorcea la Isabella, o mașină pe care o alerga la curse în weekend-uri fără ca părinții lui să știe. În urmă cu 50 de ani, Neerpasch a câștigat locul întâi la cursa de 24 de ore de la Daytona. La scurtă vreme de la reușita obținută la ultima cursă din sezon, a fost invitat să conducă departamentul de motorsport de la Ford. Rezultatele lui n-au rămas neobservate, iar Bob Lutz, un important director din industria auto, l-a invitat la BMW. Odată ajuns în Munchen, Neerpasch a condus BMW M GmbH. Printre proiectele sale se numără campionatul Procar, unde era folosit exclusiv modelul M1, dar și înființarea scolii de pilotaj a mărcii, numită astăzi BMW Driving Academy.

Nu putem să ratăm faptul că Neerpasch l-a descoperit pe Michael Schumacher și a coordonat numeroase echipe din motorsport. Astăzi, Neerpasch are propria lucrare de artă, care are o lățime de 4.5 metri și o înălțime de 1.8 metri.

Vă invit să urmăriți interviul cu Jochen Neerpasch, o legendă vie a sporturilor cu motor.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1
 2. 2

  Salut, George.
  Îmi dau seama că nu ai scris cu intenții rele comentariul de mai sus, așa că îți transmit că am senzația că nu ai văzut și litera M din titlu, scrisă imediat după BMW.
  În contextul dat, are logică titlul și textul.
  Mulțumesc!

 3. 3

  Am avut o interventie acum cateva saptamani la un reportaj facut destul de slab la CLS si am fost taxat extrem de rapid de Radu Neagu dojenindu-ma ca nu a vazut/gasit vreun share de la mine si probabil a indus ca doar la criticat suntem buni. Urat, foarte urat pentru o gazda de site PUBLIC !!!!
  Oricum, nu asta era subiectul ci faptul ca iata un articol super !!! Bravos. BMW M este ceva aparte in peisajul auto mondial, iar un interviu de la taticul lor, e ceva.
  Inca odata felicitari, astea sunt reportaje/articole domnule Radu Neagu care merita laudate.

 4. 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.