Interviu – Gojira știe filme, muzică și umor

Motto: Știi ce greu e, mă, să fii colecționar de viniluri în Țăndărei?!

O întâlnire cu Gojira este o provocare. Pentru oricine! Pleci cu notițe la zi, steluțe, idei subliniate, întrebări care să ducă discuția pe anumite coordonate și glume care ți se par inspirate. Urmăreşti clipuri cu şi despre. Dar… te întorci, după mai bine de o oră, cu senzația că ești în urmă rău. N-ai mai văzut un film cu adevărat bun cam de vreo… 30 de ani și ai măcar vreo două generații de autori SF restanță. De muzică…nici nu mai pomenim. Ce Dumnezeu am ascultat până acum?!

Mă rog, aici, Gojira este, matematic, pe domeniul lui de definiție. Oarecum o evoluție firească, pentru cineva care, în anii de după Revoluție, făcea pe Necuratu’n patru să rostuiască viniluri. Acasă, în Țăndărei, de unde și motto-ul de mai sus.

Pe Gicu, băieții din cartier îl trimiteau după țigări, era cel mai mic dintre ei! Pe Gicu, mama sa, anatomo-patolog respectat,  l-a văzut doctor și l-a trimis la București, să facă medicină.  
Pe Gojira, aceeași doamnă mamă îl vede și aude acum, cu și mai mare bucurie, instruit, înțelept, cu urechea plecată spre noua generație. Pe care n-o blamează, deși o găsește plină de lipsuri. Din contră!

La zi, se ocupă cu “Camera de Gardă”, la Radio Tananana. O emisiune în care pune multă muzică altfel. De la rock alternativ la techno, dubstep, hip-hop, mult electro. În orice caz, măcar două continente distanţă de zona… Mi-e dor de tine/Întoarce-te la mine! Tot la zi, compune, alături de talentatul Planet H. Paranteză: excelentă cea mai recentă piesă, Răscoala de la 808! La acelaşi nivel şi Jaf Mahal ! Iar dincolo de performanța de a fi deschis pentru Faithless, Prodigy ori Massive Attack, colaborează cu multe nume mari de la noi. BUG Mafia, Delia, Viţa de Vie ori, mai nou, Nosfe.  Îmi place Șatra, băieții sunt foarte punk! Îmi aduc aminte de Partizan! – avem și motivarea alegerii!

Gojira nu ține morțiș să iasă în evidență, dar cu siguranță publicul mare l-a remarcat odată cu aventura TV numită Serviciul Român de Comedie. Publicul, care devine tot mai mare, în schimb – cel de pe net – îl știe din era Happy Fish, proiect la care a lucrat cot la cot cu Dragoș Mușat. Tetelu.

Este cinefil hardcore, atenție numai la referințe, e nevoie de Google la îndemână! Şi mai crede că, în România, se fac filme doar pe principiul Olimpiadelor. Adică…te duci, prestezi, iei premiu și gata! De altfel, despre ţară şi neam are o filosofie aparte. E îndrăgostit de Mary Poppins și Predator, colecționează console și speră ca generația noastră să nu fie ultima care să știe să vorbească și altfel decât online.

Astăzi, Gojira!