Ești bărbat și cel mai probabil te-a blagoslovit natura cu o ditamai barbă – cine se recunoaște în aceste premise cu siguranță s-a confruntat, măcar odată, cu o iritație de toată frumusețea după bărbierit. Este o problemă adesea întâlnită, mai ales la primele tentative de a-ți da cu oțelul ascuțit pe epiderma feței sau atunci când rașchetezi pielea în mare grabă, ca să prinzi metroul spre corporație. Cei care suferă de iritații ale feței sigur au încălcat cel puțin una dintre cele unsprezece porunci pentru un bărbierit fără urmări dureroase, usturătoare sau inestetice.

Ca să scapi de iritații sau de bubițe, urmează pașii de mai jos, care-ți asigură, în teorie, un bărbierit corect.

 • Folosește o lamă de ras nouă, bine ascuțită, și fii sigur că aparatul nu este îmbâcsit cu fire de păr. Dacă o să folosești la nesfârșit aceeași lamă, șansele să obții o piele curată și fină scad cu fiecare utilizare. O să vezi că, pe măsură ce te zgârcești mai mult, va crește și sensibilitatea tenului, care va căpăta aspectul neplăcut al pielii unui cioban recent întors dintr-o lungă transhumanță.
 • Cel mai bine este să te bărbierești după un duș cald sau după ce ți-ai clătit bine fața cu apă caldă. Sper sincer că ambele obiceiuri fac parte din ritualul tău zilnic. Apa caldă și aburul ajută la înmuierea pielii și a firelor de păr, cu toate consecințele benefice pe care presupun că le intuiești deja.
 • După ce ai înmuiat bine pielea, folosește o spumă pe toată suprafața ce urmează a fi supusă bărbieritului. Ai la dispoziție o gamă largă de produse, fie ele săpunuri, spume sau geluri. Aplică produsul și lasă-l să lucreze pe față pentru câteva minute. Apa caldă, în combinație cu spuma de ras, contribuie la înmuierea firelor de păr și la reducerea riscului de apariție a iritațiilor.
 • În cazul în care ai o barbă stufoasă, mai poți adăuga rutinei de bărbierit și un ulei. Acesta nu face decât să sporească efectul apei și al spumei.
 • Începe bărbieritul în sensul de creștere a firelor de păr. Nu începe sub nici o formă în sensul invers – adică în răspăr, cum ar zice bunicul tău. Cu pași mici faci progrese mari, deci nu parcurge cu aparatul de ras o suprafață mare dintr-o singură mișcare. Lama ta nu e sabie ninja, iar tu nu ești Anjin-san. O să iasă nasol.
 • Clătește bine lama după fiecare mișcare. Cel puțin la începutul bărbieritului, lamele devin încărcate cu fire de păr și astfel îngreunează procesul, care devine dureros și care-ți pune pielea la încercări pe cât de grele, pe atât de inutile. Dacă vei clăti lama, scade și riscul să apară iritațiile.
 • După bărbierit, clătește bine fața cu apă rece, pentru a închide porii. Astfel, vei minimiza efectele unei eventuale iritații.
 • Ultimul pas – și poate cel mai important – este să aplici o loțiune aftershave. În timpul bărbieritului, pielea este afectată, chiar dacă nu vizibil, și are nevoie neapărată de protecție. Pe lângă firele tăiaie lama îți va mai zgâria și stratul superior al pielii. Astfel, epiderma ta ajunge expusă bacteriilor și, împlicit, infecțiilor și iritațiilor. Poți găsi o varietate de produse aftershave, loțiuni emoliente, balsamuri cu sau fără arome, cu sau fără alcool. Și așa mai departe, în funcție de sensibilitate și de preferințe.

Câteva sfaturi pentru bărbierit:

 • În cazul în care ai o piele sensibilă, cu acnee sau cu alte asemenea probleme, folosește un aparat de ras electric. Acesta diminuează riscul de tăiere și minimizează efectele negative pe care le-ar putea avea lama de ras.
 • De asemenea, o cremă cu cortizon sau una pe bază de aloe vera ajută la calmarea pielii și la reducerea roșelii. Pudra de talc ajută și ea, deoarece calmează iritația și creează un strat protector la nivelul pielii.
 • Dacă te confrunți cu fire de păr crescute sub piele, folosește o dată la câteva zile un scrub pentru a face un peeling ușor al pielii. Întreabă-ți femeia dacă nu știi ce-s neologismele astea! Garantat, procedurile cu pricina te ajută să nu recurgi și tu la machiajul ei.

You Might Also Like

2 Comments

 1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.