Folosește produse cu protecție UV tot anul!

Când vine vorba de protecția UV, majoritatea consideră că aceasta este necesară doar vara la mare și doar atunci când ești la plajă. Asta și pentru că de cele mai multe ori învățăm din experiențele neplăcute, iar arsuri solare căpătăm de cele mai multe ori după o zi petrecută la malul mării. Însă asta nu înseamnă că în restul timpului soarele nu ne afectează, iar o cremă cu protecție UV este doar un moft și mai ales o chestie de care doar femeile țin cont.

În primul rând, există două tipuri de raze UV. Pe de-o parte le avem pe cele UVA, adică cele care dăunează pielii pe termen lung, iar de cealaltă parte pe cele UVB, adică pe cele care produc probleme doar pe moment. Evident, este important să ne ferim pielea de ambele, de aceea trebuie ca produsele pe care le folosim să ofere protecție completă atât împotriva razelor UVA cât și UVB. Ține cont și de faptul că există mai multe tipuri de piele, șase mai exact, și fiecare are nevoie de îngrijire diferită.

Razele ultra violete produse de soare ne afectează pe tot parcursul anului, iar faptul că nu ne alegem cu o arsură pe nas ori pe umeri după o plimbare prin centrul orașului, nu înseamnă că pielea noastră se simte chiar bine. Ce să mai vorbim despre protecție solară iarna. Pentru mulți este un oximoron, o problemă falsă pe care nici nu o iau în calcul. Însă, gândește-te la zăpadă și cum te orbește ea în unele momente când soarele pătrunde printre nori. Ei bine, aceasta lucrează ca o oglindă și reflectă aproximativ 80% din radiațiile UV transmise de soare, ceea ce înseamnă că ești expus dublu la radiații. Odată în mod direct, iar a doua oară prin tot felul de reflexii. Nu te lăsa păcălit de zilele cu nori. Același procent de 80% din radiații penetrează și norii, ceea ce înseamnă că și în momentele în care soarele nu apare direct pe cer, pielea tot este supusă riscului. Deși lumina și căldura nu-ți bat în lentila ochelarilor, razele UV îți ating pielea.

Și tot la capitolul percepții greșite este și acest obicei de-a nu merge pe litoral fără o cremă cu protecție solară în geantă, dar când mergem la munte nici prin cap nu ne trece să luăm așa ceva. Ei bine, la munte radiațiile sunt chiar mai puternice și mai agresive, iar asta se întâmplă din cauza altitudinii. În plus, intensitatea radiațiilor crește de patru-cinci ori cu fiecare 300 de metri altitudine. Cu alte cuvinte, cu cât ești mai sus față de nivelul mării, cu atât ești mai expus. Iar dacă la mare ești atât de precaut, la munte de ce nu ai aplica măcar același tratament?

Știu că ți se pare mult și complicat și mai știu cât de mult ne displace nouă bărbaților să folosim o cremă de față. Iar acum să mai avem și grija protecției solare? Empatizez cu tine când vine vorba de cosmetice și ritualuri de îngrijire și nici mie nu-mi place să am prea multe produse care să-mi ocupe baia și timpul dimineața. Însă, o cremă de față este necesară. Mai ales dacă ai un ten uscat, ori unele probleme pe care le tot ignori. Un prim pas ar fi să-ți înlocuiești crema obișnuită cu una cu protecție UV, iar dacă nu ai deja o cremă să-ți cumperi una. Nu trebuie să ai mai multe, nu trebuie să alternezi. Poți folosi un produs cu protecție solară pe tot parcursul anului. În plus, ai la dispoziție o mulțime de variante, deci nu te plânge că nu-ți place mirosul, textura sau mai știu eu ce motiv pueril. Poți alege o cremă, un spray sau o loțiune. 

Nu am să fac acum pe lupul moralist și să-ți spun despre cum am conștientizat eu acum 1000 de ani că trebuie să folosesc cremă cu protecție UV. Nicidecum. La fel ca și tine m-am lăsat convins, mai ales după ce am tot auzit sfaturi, povești pe această temă, dar am citit unele studii și am văzut unele imagini extrem de grăitoare. Clipul de mai jos m-a făcut să-mi schimb total percepția în legătură cu importanța produselor cu protecție UV. Cel mai important aspect este sănătatea, iar pielea ta, cel mai mare organ al corpului tău și cel mai expus, are nevoie de grijă și atenție.

Uite și câteva motive pentru a utiliza creme cu protecție solară

  • Evident, asigură protecție împotriva razelor UV
  • Reduce riscul apariției cancerului de piele
  • Previne apariția ridurilor și a îmbătrânirii premature
  • Previne apariția pistruilor și a petelor pigmentare
  • Evident, reduc riscul apariției arsurilor solare

Concluzia? Cremele și produsele cu protecție UV trebuie folosite în fiecare zi, oricând petrecem  timp afară, nu doar în momentele în care suntem la plajă la mare. Așa cum spuneam, razele nocive ajung la noi și prin nori, iar la munte oricând este zăpadă multă, riscurile sunt chiar mai mari.