De ce să folosești produse cosmetice naturale

De câțiva ani au apărut pe piață produse cosmetice sută la sută naturale. Bio, iar mai nou și vegane. În primul rând trebuie să lămurim un lucru, produsele din ingrediente sută la sută naturale nu sunt neapărat și bio. Întrebare ar fi: de ce să renunți la produsele convenționale în schimbul celor naturale? Există mai multe motive și toate te vizează în primul rând pe tine. Dincolo de tot marketingul, există și părți bune, benefice pentru tine și pentru natură.

În primul rând lipsa parabenilor. Aceste ingrediente s-au regăsit mult timp în produsele cosmetice iar în ultimii ani au devenit extrem de periculoase pentru îngrijirea noastră zilnică. Și da, trebuie să ne ferim de ele. Totuși, ele există în mod natural și în natură, de exemplu, metilparabenul din afine. De ce au devenit dintr-o dată atât de blamați? Primul gând este legat de marketing. Corect? Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. 

produse cosmetice naturale

Parabenii sunt de fapt și de drept, din punct de vedere chimic, esteri ai acidului para-hidroxibenzoic. Metilparabenul, etilparabenul, propilparabenul şi butilparabenul sunt cel mai des folosiți în industria cosmetică. Astfel, după mai multe studii s-a constatat că butilparabenul are unele efecte ce le mimează pe cele ale estrogenului atunci când este injectat direct în piele ori administrat oral în doze mari. Însă, cosmeticele nu sunt nici înghițite, nici injectate. Totuși, deşi butilparabenul poate acţiona în mod similar estrogenului, a fost dovedit că activitatea endocrină a acestuia este mult mai scăzută în comparație cu estrogenul produs în organismul uman.

De ce sunt încă folosite aceste ingrediente? În primul rând  acest tip de parabeni protejează produsele de contaminarea bacteriană. Cum sunt protejate produsele bio și cele inscripționate “fără parabeni”? Cu ajutorul conservanților naturali de tipul uleiurilor esențiale, vitamina C sau E. În mod oficial, parabenii sunt aprobați de Comisia Europeană pentru utilizarea în calitate de conservanți, după ce studiile științifice au demonstrat că sunt siguri pentru sănătatea umană, dar și pentru mediu. De asemenea, CIS (Comisia Americană pentru Inventarierea Ingredientelor Cosmetice) a revizuit pozitiv siguranța metilparabenului, propilparabenului, butilparabenului și etilparabenului.

Acum, în mod firesc, te întrebi de ce ar trebui să alegi produsele naturale. În primul rând, produsele naturale acționează mult mai bine decât cele sintetice. Natura a evolut și s-a adaptat în armonie perfectă și întotdeauna găsește căi pentru a se vindeca. Lucru care se traduce automat în eficiență ridicată pentru produsele naturale. 

În plus, o treime dintre produsele cosmetice conțin cel puțin un ingredient cancerigen. De asemenea, există posibilitatea mai mare să fii alergic la produsele chimicale decât cele naturale, iar o utilizare îndelungată poate duce la o imunizare a organismului la anumiți compuși, ceea ce înseamnă mai târziu o ineficiență a produselor naturale, ba chiar alergii. 

Să nu uităm că produsele naturale sunt prietenoase cu natura. Oricât de mult s-ar spune că produsele chimice nu fac rău naturii, fabricarea și procesarea lor se traduce de cele mai multe ori prin contaminarea naturii.

produse cosmetice naturale

Produse naturale? Bio? Sau vegane? În primul rând, trebuie diferențiate. Dacă pe un produs scrie că este natural, nu înseamnă că acesta este 100% natural. Conform reglementărilor europene, un produs cosmetic trebuie să conțină minimum 15% ingrediente naturale pentru a putea fi catalogat drept natural. În schimb, cele bio trebuie să conțină 95% ingrediente organice. Produsele naturale nu sunt neapărat și bio. Produsul cosmetic bio trebuie să îndeplinească multe criterii, printre care să provină din culturi ce nu folosesc îngrășăminte chimice sau dăunătoare mediului, procesul de recoltare și procesare al acestora trebuie să fie non-invaziv. În schimb, regulile cu cele naturale sunt mult mai permisive. Pe lista ingredientelor naturale amintim uleiurile esențiale, diferite tincturi din plante și colagenul natural obținut din alge. Acum poate înțelegi mai bine și motivul pentru care produsele bio sunt cu mult mai scumpe decât cele de nișă.

Ce produse folosesc eu? Depinde foarte mult de la un anotimp la altul, dar și de alegerile de moment. Pentru un buget mediu îți recomand Apivita sau dacă vrei produse autohtone poți alege Sabio. Îți recomand Apivita Men’s Care Cardamom & Propolis, un produs 2 în 1 pe care îl poți folosi atât pe post de șampon cât și pe post de gel de duș. Este ideal pentru călătorii sau dacă nu vrei să aglomerezi baia cu prea multe produse. De la Sabio îți pot recomanda șampoanele, care pentru 34 de lei oferă aproape 500 de mililitri de produs. În schimb, dacă ai probleme cu tenul și vrei să investeți mai mult într-un produs, îți recomand gelul de curățare de la John Masters Organics. 

Îți recomand cu această ocazie să încerci măcar un produs natural și să te convingi singur de diferență. Vei fi mulțumit și te vei ‘abona’ la aceste produse naturale chiar dacă vei plăti cu puțin mai mult decât până acum. Nu-ți fie teamă să încerci produsele potrivite pentru tenul, pielea, scalpul și părul tău.