Încălțări pentru primăvară pe care trebuie să le ai

Processed with VSCO with c7 preset

Sezoanele calde sunt preferatele mele în mai multe privințe. Una dintre ele este aceea că pot purta mai multe culori, haine lejere, fără prea multe straturi și cel mai important, pot purta sneakers, espadrile și tot felul de încălțări colorate.

Poți purta fără probleme încălțăminte colorată și toamna sau iarna, însă date fiind intemperiile și vremea de cele mai multe ori schimbătoare, riscul de a le strica este major. În plus, după cum știi deja, încercăm să ne adaptăm materialele și culorile pe care le purtăm astfel încât să fie în armonie cu natura. De aceea primăvara începem cu pasteluri, ca mai apoi, vara, să purtăm fără probleme alb și toate nuanțele de culori. Toamna și iarna să ne bazăm pe culori de pământ, griuri și negru. 

Și așa cum spuneam la început, primăvara și vara sunt anotimpurile mele preferate când pot purta ce îmi place mie cel mai mult. Iar pe această listă oarecum scurtă, regăsim printre altele și încălțăminte colorată și cât mai diferită. Și nu doar atât. În sezoanele calde avem o mulțime de opțiuni, așa că m-am gândit să-ți fac o listă cu modele pe care trebuie să le ai. Dacă îți lipsește ceva de pe listă fă bine și completeaz-o!

Processed with VSCO with c7 preset

Papuci și sandale

Începem cu ceva ce în mod normal nu aș recomanda. Este vorba despre papuci și sandale. Știi deja din alte materiale care este părerea mea despre acest tip de încălțăminte și mai ales despre purtatul lor prin oraș. Însă, pentru că există și situații în care papucii pot fi purtați și pentru că unii dintre voi îi preferă, m-am gândit să-ți recomand câteva modele politically correct. 

Încălțări pentru primăvară pe care trebuie să le ai

Dacă vorbim de mersul la plajă ori piscină, alege papucii în locul șlapilor. Alege-i pe cei din cauciuc și evită-i pe cât posibil pe cei din textil. Bumbacul sau poliesterul se usucă greu și inevitabil prind un miros neplăcut din cauza combinației de apă, nisip și transpirație. De asemenea îți recomand să-ți alegi albi sau în culori deschise, în nici un caz negri ori închiși la culoare. În general, când vine vorba de echipamentul de plajă și piscină sunt de evitat hainele închise la culoare.

În schimb, dacă vrei să porți pe stradă ceva mai lejer, alege sandalele. Papucii păstrează-i pentru plajă, iar șlapii aruncă-i. Dacă te simți comod să porți sandale, asigură-te că sunt îngrijite, la fel ca și picioarele tale. În general, orice cod al bunelor maniere ai consultat îți va spune că este de prost gust pentru un bărbat să i se vadă degetele de la picioare. Cu atât mai mult dacă nu acorzi o atenție sporită pedichiurii. Nu mă înțelege greșit. Nu mă refer la cuticule tăiate și unghii impecabile. Știu, pentru bărbați pare o utopie. Însă, asigură-te măcar că unghiile au o lungime corectă, că nu sunt murdare și că nu ai probleme cu transpirația excesivă și implicit cu mirosul neplăcut. De asemenea asigură-te că sandalele arată mereu impecabil. 

Contactul direct cu pielea, cu transpirația și cu praful se traduc automat în uzură mai rapidă. Primele semne apar de obicei pe talpă, care se decolorează sau îți schimbă nuanța. În plus, dacă vorbim de textil sau piele, de asemenea, semnele de uzură apar mai repede. Așa că, asigură-te că mereu sunt în stare perfectă. În primul rând din respect pentru tine și pentru întreaga ținută. În al doilea rând, pentru că inevitabil vor atrage toate privirile. Știi deja că oamenii tind să acorde o atenție sporită încălțămintei, chiar și involuntar.

Sneakers albi

Știu, sunt greu de întreținut. Însă, cu puțină grijă și atenție pot arăta ca noi pentru mai mult timp. Totuși, de ce trebuie neapărat să ai o asemenea pereche în garderobă? Simplu. Pentru că arată foarte bine, se potrivesc mai multor ținute și deși la prima vedere ar părea banali, în realitate sunt foarte speciali. Albul imaculat în picioare este rar întâlnit, iar dacă ținuta este completată cu piese vestimentare colorate sau cu diferite printuri, aceștia ies cu atât mai mult în evidență. În plus, încălțămintea albă se potrivește cu orice fel de ținute, mai ales dacă păstrezi un echilibru între culorile pieselor. Evită să te împarți vizual în două alegând să porți tricou negru alături de pantaloni și sneakers albi. O diferență atât de mare, definită și mai mult de linia bazinului va da un efect vizual neplăcut. De asemenea, dacă alegi ținutele all white, asigură-te fie că alegi nuanțe diferite de alb, fie plusezi cu un element vestimentar extrem de colorat sau cu un print deosebit. 

Pantofi Loafer

Au fost, sunt și vor fi întotdeauna la modă. Fie că vorbim despre modele clasice, fie de interpretări ceva mai actuale, pantofii loafer sunt un must în fiecare vară. Fie ca alternativă la pantofii clasici pentru cei care adoptă în special ținute elegante, fie ca opțiune pentru momentele când se cere o ținută elegantă. Pe o pereche clasică, de calitate poți conta fără probleme câțiva ani. În plus, nu trebuie să-ți faci griji cumva că s-ar putea să nu se mai poarte. 

Există mai multe tipuri de pantofi loafer din care poți alege, dar preferații mei sunt fără doar și poate cei din piele cu ciucuri. Pentru aceia care preferă modele ceva mai clasice există modelul Penny Loafer și Loaferul îngust. În schimb, pentru cei care preferă ceva atipic, cei cu ciucuri sau cu broderii sunt alegerea ideală.

Espadrile

Din motive de limbă română și lipsă de termeni vreau să clarificăm de la început. Când spun espadrile mă refer la cele din bumbac, in, sau piele cu talpă din iută împletită. Modelul este, din punctul meu de vedere, cea mai bună alternativă la sandale sau papuci. Cel puțin pentru ținutele de oraș. Extrem de ușoare, fără prea multe cusături sau straturi care să le facă incomode și cu o talpă care facilitează schimbul de aer, espadrilele sunt o idee foarte bună pe timp de vară.

Ai la dispoziție o mulțime de modele, de la cele colorate cu tot felul de modele și până la cele simple, potrivite pentru ținutele smart-casual. 

Espadrilele sunt ușor de purtat și simplu de asortat. Însă, trebuie să ai în vedere câteva aspecte. De regulă acest tip de încălțăminte se poartă fără șosete. Pentru că vorbim despre încălțăminte din materiale naturale, cu o talpă care respiră, purtarea lor fără șosete nu este o problemă. Asta înseamnă automat că trebuie să le menții curate, iar în cazul transpirației excesive să le tratezi cu produse speciale. Iuta lucrează foarte bine, absoarbe mirosurile și lichidul, dar până la un punct. Așa că, după o zi plină, în care ai transpirat excesiv, asigură-te că le depozitezi într-un loc aerisit și le permiți să se usuce. În al doilea rând, este important să te asiguri că îți vin perfect. Espadrilele au o formă proprie, dar fiind confecționate dintr-un singur strat de material, subțire, acestea tind să ia forma piciorului. În plus, o mărime mai mare nu îți va stă în picior și astfel te vei simți incomod. Un alt aspect important este forma piciorului. Dacă ai monturi sau piciorul foarte lat, espadrilele nu ți se vor potrivi. Altfel, vei arăta precum Bigfoot încălțat.