Cinci idei simple pentru un upgrade spectaculos de stil

Sună pretențios, dar ce înseamnă mai exact să îți faci upgrade la stil? Desigur, scopul este să arăți și de a te simți mai bine, ca și cum ai fi un om nou, deși tot ce schimbi la tine este doar aspectul. Actualizarea stilului înseamnă disciplină, atenție la detalii și dorința de a evolua. Dacă primul tău gând este că ai nevoie de un dulap imens și de haine noi ca să-ți iasă manevra, greșești. Contează în primul rând atenția pe care le-o dai hainelor și felul în care începi să tratezi momentul în care să te îmbraci, respectiv maniera în care te îmbraci. Sunt cinci pași simpli pe care-ți recomand să-i urmezi:

Fă-ți curat în dulap

În primul și în primul rând, începe prin a-ți face curat în dulapul cu haine și în pantofar. Sunt sigur că și tu ai zeci de țoale care zac arhivate undeva în spatele dulapului și care te încurcă. Sunt ținute pe care nu le mai porți de mult, haine uzate sau pur și simplu haine ce nu-ți mai plac. Acelea sunt primele care trebuie să dispară. Dacă a trecut mai mult de o lună și nu ai îmbrăcat un tricou, e clar că ți-a picat în dizgrație și că nu-l vei mai îmbrăca. Apoi vin hainele uzate care, indiferent cât de mult ți-ar plăcea, trebuie să dispară. Așa e rânduiala firească a garderobei. Curățenia este, de fapt, cea mai frumoasă găteală, este temeiul sanătăţii şi oglinda simţirii. Și dacă tot începi să-ți sortezi hainele, fă o faptă bună și donează-le.

Învață să ai grijă de haine

Cunoașterea este o virtute. La fel și disciplina. Învață să citești etichetele hainelor înainte să le cumperi. Verfică materialul din care sunt făcute, reține cum trebuie curățate și cum trebuie călcate. Nu de alta, dar ar ar fi mare păcat să îți distrugi o pereche de pantaloni chiar de la prima spălare sau, mai rău, să distrugi toate hainele din mașina de spălat din cauza unui singur fular care n-avea ce căuta acolo. De exemplu eu, cu un singur tricou roșu intrat clandestin în cuvă, am reușit să transform toate toate hainele albe din mașina de spălat în niște chestii de un roz extrem de dubios. De asemenea, este foarte important să înveți cum să usuci hainele și câtă vreme. Dacă le pui pe uscător mototolite și le lași prea mult în soare, nu doar că vei avea mari bătăi de cap la călcat, dar țesătura se va degrada.

Cumpără chibzuit

Dacă ai peste 20 și ceva de ani, trebuie să fi trecut de euforia aceea de a cumpăra cât mai multe haine. Multe dintre ținute, recunoaște, au fost cumpărate din impuls, fără să ai o nevoie reală. Dar, mai ales, fără să fi fost sigur că le vei purta vreodată. Un alt semn de maturizare este chibzuința. Învață să cumperi haine doar atunci când ai nevoie cu adevărat și, mai ales, caută haine versatile, potrivite stilului tău. Când îți cumperi o pereche de blugi, să zicem, fii sigur că ai măcar alte trei-patru elemente cu care îi poți purta. Așa, vei ajunge să ai noi și noi combinații de haine cu o investiție dacă nu minimă, atunci optimă.

De asemenea, cu timpul vei învăța că nu brandul este cel important, ci calitatea produsului. Este adevărat că un tricou de brand este preferabil unuia din Obor. Totuși, un preț triplu nu prea se justifică, deoarece calitatea este rareori proporțională cu prețul. De exemplu, un tricou de la H&M care costă 19,00 lei nu este de 100 de ori mai prost din punct de vedere calitativ decât unul Givenchy, care costă 1.999 de lei. Cel mai important este să te uiți după calitate, nu după brand. Decât să ai cinci tricouri care după prima spălare se zgâiesc și se scămoșesc, e mai bine ai două, dar pe care te poți baza. Îți recomand încă odată să citești cu atenție etichetele hainelor și să examinezi pânza, cusăturile, trăinicia lor, dincolo de numele trecut pe etichetă. Nu am absolut nici o problemă cu hainele de brand, care costă o gălăgie de bani. Dacă vrei tu să dai 2.000 de lei pe un tricou, bagă! Fă-ți de cap! Problema mea nu este cu prețul exagerat și nici cu brandul în sine, ci cu faptul că plătești cam mult pentru o etichetă care, în mod normal, oricum rămâne ascunsă.

Conturează-ți propriul stil

stil

Dacă începi să cumperi chibzuit, vei observa că în timp ți se va crea un stil. Odată ce începi să alegi în funcție de nevoi și de ceea ce ai acasă deja, vei observa că ușor, ușor ți se conturează un fel anume de a te îmbrăca, începi să te identifici cu anumite materiale, culori, stil de a asorta și așa mai departe. Majoritatea bărbaților care nu sunt pasionați de modă consideră că ei nu au nici un stil și nu respectă nici un fel de modă. Greșit! Chiar dacă nu citești reviste de specialitate și nu știi care este diferența între pantofii Oxford și Saddle Oxford, asta nu înseamnă că ești complet p-afarist. Simplul fapt că îți cumperi haine, chiar și odată pe an, înseamnă că ești la modă. Moda este dictată de marii producători. Hainele din orice magazine, fie că este vorba de branduri exclusiviste sau de genericul „totul la 38 de lei”, toate se încadrează modei din momentul respectiv.

Dacă nu știi de unde s-o apuci în a-ți contura propriul stil, îți recomand cel mai simplu truc. Alege o persoană publică, de preferat de același sex și de aceeași orientare cu tine, persoană care să mai și semene cu tine la fizic și cu al cărei stil vestimentar să te identifici. Ai acces la nenumărate poze cu vedete surprinse în diferite ipostaze și momente din viața lor, așa că îți poți forma foarte ușor o idee despre stilul vestimentar adoptat de ele. Dacă nu ești priceput la combinat culori și materiale, modul în care celebritățile își aleg ținuta poate fi o sursă bună de inspirație.

Renunță la hainele cu modele amuzante și uzate

stil

Hainele cu mesaje haioase și ofensatoare nu sunt nici amuzante și nici interesante. Este de-a dreptul infantil și total penibil să porți tricouri cu „Sex Instructor First Lesson Free“, „Gigolo Italiano“, „De Puta Madre” sau „Bat și f*@t ca mașina de cusut“. Renunță de tot la ele. Fă-le cadou, aruncă-le sau fă-le cârpe de praf. În nici un caz nu te mai lăsa fotografiat în așa ceva! Dar cel mai repede scapă de hainele uzate, scămoșite, rupte sau îngălbenite în zona axilei. Oricât de mult ți-ar plăcea un tricou sau o pereche de blugi, trage-le urgent pe dreapta dacă sunt uzate. Nu de alta, dar o haină neîngrijită și ponosită este interpretat drept semn de lipsă de respect, în primul rând față de propria-ți persoană, apoi față de interlocutorii tăi.