Idei de ținute pentru o toamnă friguroasă

A venit acel moment din an în care trebuie să vorbim despre cum ne ferim de frig. Indiferent că îți place sau nu, toamna și-a intrat în drepturi și odată cu ea așteptăm venirea zăpezii. Da, ați auzit bine, zăpadă! Deci este cât se poate de clar că trebuie să ne pregătim pentru temperaturi joase, intemperii și în general vreme capricioasă.

Știi deja că una dintre reguli atunci când vine vorba de ținute de iarnă este legată de straturi. Mai exact, dacă vrei să te bucuri de confort termic sporit este important să te asiguri că ai la bază cele trei straturi esențiale și, evident, că-ți protejezi extremitățile. Cele trei straturi se compun din: stratul de bază, cel intermediar de izolație și stratul exterior. Stratul de bază trebuie să fie neapărat din fibre naturale, în cazul ținutelor de oraș și din fibre sintetice dacă faci sport sau urci pe munte. La fel de important este și stratul intermediar care practic are rolul de izolator. Rolul pe care sunt sigur că-l deduci este acela de-a pătra căldura corupui la interior și frigul la exterior. Cel de-al treilea strat nu are neapărat rolul de-a regla temperatura, însă lucrează mai mult ca un scut de protecție împotriva intemperiilor. De aceea acest strat este important să te protejeze foarte bine de ploi, vând, ninsioare și în general să se mențină uscat. Hainele impermeabile, din fâș și cele din piele sunt cea mai bună alegere pentru stratul al treilea. 

Nu uita de extremități! Toate aceste straturi, hainele groase și orice efort sunt în zadar dacă nu-ți protejezi capul, mâinile și picioarele. Teoria cred că o știi deja, am mai vorbit despre ea și există o mulțime de studii care arată că un om îmbrăcat gros, dar cu extremitățile expuse rezistă mai puțin în fața temperaturilor joase față de o persoană cu extremitățile protejate.

Cum facem totuși să ne îmbrăcăm corect, dar să ne și simțim comod? Aplicăm regula celor trei straturi și ne protejăm extremitățile cât mai bine. Ce-i drept, încă nu vorbim de temperaturi cu minus, încă n-a venit gerul, dar nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm. Așa că, m-am gândit să-ți prezint câteva exemple de cum abordez eu frigul și cum mă îmbrac în straturi.

Overshirt

Prima variantă pe care ți-o propun este pentru diminețile răcoroase urmate de soare. Acele zile când dimineața nu știi ce să mai faci să te ferești de frig, la prânz soarele te face să vrei să mai dai ceva jos de pe tine, ca mai apoi seara să fie iar răcoare. Ei bine, pentru acele zile m-am gândit la o ținută care să aibă ca element central overshirt. Despre simbioza dintre cămașă și jachetă, pe care americanii o numesc overshirt, am mai vorbit în detaliu și o consider elementul perfect pentru primăvară și toamnă. Adică fix pentru acele momente în care vremea se cam joacă cu nervii noștri. Acest tip de cămăși sunt potrivite pentru astfel de momente și găsești pe piață o mulțime de variante de interpretări. De la cele simple din denim, reiat sau bumbac și până la cele din materiale mai groase și chiar îmblănite. Eu am făcut o pasiune pentru acest articol vestimentar și nu ratez nici o ocazie că port. Dacă totuși temperaturile sunt ceva mai scăzute poți plusa și cu o jachetă din denim, una în contrast, o jachetă din puf sau chiar una din piele. Poți completa ținuta cu o pereche de jeans sau pantaloni chinos, botine Chelsea sau teniși ori pantofi sport.

Jacheta cu puf

Fără doar și poate un alt element vestimentar indispensabil pe timp de toamnă. Fie că vorbim despre modelele cu o cantitate mai mică de puf, deci mai subțiri sau despre cele cu o cantitate mai mult puf și pene, deci mai groase și potrivite pentru temperaturi mai scăzute, cu siguranță nu trebuie să-ți lipsească din garderobă. Comode și versatile, jachetele cu puf nu trebuie să fie nici foarte masive și nici greoaie pentru a-ți ține de cald. Comparativ cu alte materiale de umplutură, puful este cel mai eficient izolator, cu un raport ideal între căldura stocată și greutatea totală a materialului. Fii atent și nu te lăsa păcălit de etichete! Puful, spre deosebire de pene, ocupă mai puţin volum şi are o capacitate de stocare a căldurii mai mare. Dacă alegi un model cu un croi și într-o culoare clasică o poți asorta la aproape orice ținută, chiar și la unele smart-casual și elegante. Evident, nu vorbim de ținute de ceremonie. O jachetă cu puf, subțire poate fi purtată fără probleme pe sub sacou sau pardesiu. În schimb, dacă vrei ceva mai funky, poți alege un model foarte colorat care să fie punctul central al ținutei și pata de culoare. 

Cardigan sau hanorac

Cred că ți-ai dat seama deja că prefer ținutele lejere, comode și pe cât posibil versatile. O altă variantă perfectă pentru stratul intermediar o reprezintă un cardigan sau un hanorac. Dacă alege variantele cu nasturi sau fermoar ai în plus avantajul de-a scăpa de ele în cazul în care pe timpul zilei se face ceva mai cald afară. Poți alege fie un cardigan simplu, clasic pentru ținute casual sau unul supradimensionat pentru ținute smart-casual. Pentru ținutele sport poți alege fie un hanorac clasic, o bluză de trening sport sau unul supradimensionat. 

Voi ce purtați în perioada aceasta?