Hârtie digitală? Cum? De ce? – Huawei MatePad Paper
Hârtie digitală? Cum? De ce?
Acestea sunt cele trei întrebări pe care mi le-am pus atunci când am luat în mână Huawei MatePad Paper, la evenimentul de lansare de la Mobile World Congress 2022. De ce ai da banii pe o tabletă pe care nu poți să te uiți la filme și nu poți deschide nici o aplicație de social media. Bine, teoretic poți instala pe ea orice vrei, de la YouTube, Facebook, Instagram și chiar TikTok, dar experiența este atât de neplăcută când vezi un video pe care l-ai filmat în 50 de cadre pe secundă că rulează cu un 1 cadru pe secundă încât îți taie tot cheful.
Dar.. dacă acesta e de fapt scopul?
Știm cu toții că social media este de cel mai multe ori o distracție, în ambele sensuri ale cuvântului. Te amuză, te incită și într-o mică măsură de informează. În 95% din cazuri însă îți distrage atenția de la lucrurile importante pe care le ai de făcut. Cum ar fi să asculți ori să citești o carte, sau să îți iei notițe în timpul unei ședințe. De aceea în locul unui ecran cu milioane sau miliarde de culori afișate vei primi un ecran e-ink cu doar 256 niveluri de negru.
Ce este Huawei MatePad Paper?
Pe scurt, este cel mai bun ebook sau audiobook reader pe care poți lua și notițe. Spun cel mai bun pentru că este într-o nișă aparte, a celor care vor cu adevărat să se concentreze pe învățare sau pe productivitate. Este o tabletă, cu procesor de tabletă, cu sistem de operare complet de tabletă, un Harmony OS 2.0 bazat pe Android 11 și cu toate capabilitățile unei tablete. 64 GB stocare, 4 GB RAM, modem 4G ca să ai conecctivitate peste tot, și chiar și Wireless și Bluetooth.
Formatul este puțin atipic, însă excelent pentru productivitate. Are un ecran de 10.3 inci cu un display e-ink. Știu, nu e tehnologie nouă, revoluționară, însă este extrem de bine definit, la propriu. 1872×1404 pixeli, deci o rezoluție puțin peste FullHD, ceea ce face cele 256 de nuanțe de gri să redea o fotografie în toată gloria ei, mai puțin culorile. De aceea este și atât de subțire, la doar 6.6 mm, și are o greutate de doar 360 grame. Cred că dacă îl făceau de 8 inci era de două ori mai ușor.
Pachetul este de asemenea unul complet, ai cablu, încărcător de 22.5W, cel mai mic de la Huawei dar cel mai mare de la Apple, dacă știi ce spun. Apoi un creion digital din generația a doua care se încarcă doar prin atașarea lui magnetică pe tabletă, două vârfuri pentru creion, și chiar și husa de tip folio care o îmbracă frumos. Așa trebuie să vină un astfel de gadget, cu toate accesoriile, nu să stai să le cauți tu prin magazine. E un semn că Huawei chiar vrea să o folosești la potențialul maxim.
Dar.. ce poți să faci cu ea?
Nici eu nu știu, deși am ajuns să fac mai multe lucruri decât mi-am imaginat pe ea.
Nu mă așteptam să mă apuc de ”scrijelit” că așa poți să îi spui la ce fac eu și alții numesc desen. Vârful creionului și suprafața mată a ecranului se potrivesc perfect, și imită excelent senzația de stilou, creion, sau chiar pix. Da, am reușit să scriu la fel de urât ca în realitate folosind setarea de pix. În schimb mi-am adus aminte de ce insistau profesorii să scriem cu stiloul și cu creionul. E mult mai natural ca vârful ustensilei cu care scrii să zgârie puțin hârtia, în cazul de față ecranul. Huawei Paper reușește să reproducă destul de precis această senzație iar pentru asta am doar cuvinte de laudă.
Un alt aspect sunt notițele, care pot fi scrise de mână și apoi exportate în orice format digital de fotografie, fișier PDF sau chiar text cu funcțiile de recunoaștere de text incluse. Scrii de mână dacă îți place, și apoi transferi pe pc sau în cloud și le trimiți mai departe la colegi.
Cărți și Audiobook-uri
Cum spuneam mai devreme, audiția de audiobook-uri și cititul cărților va fi probabil una din cele mai populare activități pe acest gadget. Librăria este consistentă, cu peste două milioane de titluri spune Huawei. Undele sunt gratis, altele cu plată și asta e normal. Cărțile, în orice format, sunt totuși cea mai bună investiție pe care poți să o faci. Dacă ai de exemplu o librărie de audiobooks sau cărți digitale, o poți transfera prin USB-C pe memoria internă și o poți deschide cu ce program vrei tu. E cel mai ușor să instalezi apk-uri pe Android, iar Harmony OS simplifică și mai mult acest proces.
Am instalat pe ea de exemplu un cititor dedicat pentru benzi desenate, pe care le găsești pe internet de asemenea. Experiența este mai mult decât interesantă, și deși majoritatea sunt color, ecranul reușește să redea toate detaliile acestora.
Internet, Muzică și Filme
Poți naviga și pe internet cu browser-ul integrat, sau cu orice altă soluție dorești. Chiar și Chrome dacă instalezi G-Spaces unde ai acces la toată suita de la Google. Sigur, nu o să fie o experiență ideală, ca pe un telefon sau o tabletă cu ecran color, dar asta te va ajuta să nu pierzi prea mult timpul ci doar să cauți informația de care ai nevoie.
Despre muzică nu mai spun, ai acces la orice aplicație de streaming vrei, și cu o pereche de căști Bluetooth ai rezolvat problema unui player dedicat. Filmele nu sunt o alegere înțeleaptă însă, doar dacă le asculți și pe acelea în timp ce faci altceva. Știu mulți oameni care se relaxează cu sunetul serialelor în timp ce își fac treaba sau fac curățenie și nu trebuie să fie concentrați pe partea vizuală. Probabil pentru că sunt la a doua sau a treia vizionare deja :)
Ok, și cât ține bateria?
Deși vine cu un display E-Ink, nu are o autonomie de 30 de zile cum promit unele e-readere, și asta pentru că este o tabletă în toată regula. O vei încărca în vreo două ore cu încărcătorul din pachet, și cu siguranță o vei putea fiolosi continuu toată ziua.
Dacă o folosești doar pentru citit, s-ar putea să ajungi la priză doar de vreo două ori pe săptămână. Dacă asculți audiobook-uri poate de vreo trei ori. Iar dacă îți iei notițe și faci toate cele menționate mai devreme, de vreo patru ori. Partea bună e că poți să o lași cu bateria la 40% și peste două zile pierzi doar câteva procente. Procesorul intern nu consumă aproape deloc dacă e în standby iar ecranul chiar deloc.
În concluzie, pentru cine este?
O văd ca pe un gadget care te ajută să te concentrezi mai mult pe învățat și pe lucru. O pot recomanda pentru un copii, pentru părinți, pentru tine, pentru el, pentru ea. Oricine se poate bucura de un gadget care nu îți distrage atenția odată la cinci minute cu notificări de pe social media, de pe YouTube, ori de pe email. Bine, asta ține și de tine, poate nu îți pui mailul de lucru pe ea dacă o folosești pentru învățat.
O văd și ca pe o tabletă, da, i-am spus tabletă, pentru lucru. Chiar dacă ai mailul și conturile de la birou pe ea, o să poți trece mai repede prin toate informațiile, îți iei notițe, le trimiți mai departe, și pleci și tu liniștit acasă la final de program. Social media este un chin pentru toată lumea, și cu cât scapi mai repede de această dependență cu atât te poți bucura mai mult de viață.