Video – Inteligența artificială va pilota avioane

Thales este o companie multinațională care se ocupă de securitate, apărare, spațiu, și transporturi la sol sau în aer și are peste 80.000 de angajați în peste 68 de țări. Recent, am fost trei zile în Franța, anume în Paris și Toulouse, unde am învățat mai multe despre variile domenii în care activează Thales. 

În prima zi, am aflat despre PureFlyt. Un A.I. care prin machine learning învață cum să optimizeze fiecare zbor în parte în funcție de greutate, număr de pasageri și rută. Astfel, au reușit să comprime o sută de milioane de ore de zbor în doar câteva zile. Asta se poate traduce printr-un impact pozitiv enorm pentru planetă și se pot economisi până la 13 milioane de tone de combustibil pe an și peste 40 de milioane de tone de dioxid de carbon anual, până în 2025. Cu doar 4% din combustibilul unui zbor. În cea de-a doua zi, am făcut o mică excursie până la Universitatea Paris-Sacle pentru a vedea o altă ramură Thales.

Aici ne-am „confruntat” cu fizica quantică. Una dintre ramuri o reprezintă Quantum Computing, dar ei nu se bazează în întregime pe asta. Iar dacă ești la zi cu calculatoarele cuantice, nu sunt greu de înțeles. Spre deosebire de cele clasice unde biții sunt de ordinul 1 sau 0, cele quantum folosesc biți care pot fi 1 și 0 în același timp. Se numește superpoziție cuantică, iar dacă ați auzit de pisica lui Schrodinger, exact la asta se referă. Proprietatea unul lucru de a se află în două stări simultane. Eu sunt un mare amator de fizică quantică și numai când am auzit că vom învăța despre asta, interesul meu a fost foarte stârnit. Și pe bună dreptate, fiindcă nici nu știam că cibersecuritatea poate fi folosită prin această ramură științifică. Deși lucrurile par foarte complicate, ele pot fi traduse ușor în faptul că cei de la Thales sunt bine pregătiți pentru viitor. Iar aparent, viitorul va fi quantum.